Építi a hasizmot, de nem elég a zsírégetéshez: erre figyelj a plank gyakorlatnál
A helyesen végzett plank gyakorlatra nem igaz, hogy minél tovább tartod ki, annál jobb.

plank-no-edzes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Plank nélkül mostanában nem lehet elképzelni hasizom-erősítő gyakorlatsort, szinte átvette a felülés szerepét, hiszen nemcsak a has, hanem az egész törzs izomzatát ugyanúgy edzi, azonban önmagában még messze nem elég a feszes, kockás hasizomhoz.

Ahhoz, hogy a hasizmok megjelenjenek, egyetlen gyakorlat sem elég önmagában. A feszes, tónusos az erősítő gyakorlatok és az egészséges táplálkozás közös gyermeke.

Akkor mit tud a plank?

Számos kutatás mégis határozottan ajánlja a plank gyakorlatok alkalmazását a hasizom formálásához. A Pennsylvaniai Állami Egyetem 2011-es tanulmánya például egyenesen kijelenti, hogy ez a gyakorlat jobban megdolgoztatja az egyenes hasizmot és a külső ferdehasizmot, mint a felülés. Ráadásul nem csak ezeket: a hát középső és alsó izmait, valamint a csípő és a medence izmait is edzi, miközben kíméli a nyakat, és kevésbé terheli meg a gerincet is.

plank-labda

Sokáig volt népszerű a plank kihívás, melyben fokozatosan nyújtva az időt az egy hónap végén már 300 másodpercig kellett kitartani a gyakorlatot, pedig a legtöbb edző szerint ennek semmi értelme. A 30-60 másodperc bőven elég az izomépítéshez és feszesítéshez, nincs rá bizonyíték, hogy a hosszabban kitartott gyakorlat jobb eredményt hozna. Ha az ember a határait akarja feszegetni, az persze más kérdés, de egyéb esetben az ismétlésnek több hatása van. 

Ha valaki nehezíteni szeretné a gyakorlatot, ajánlatosabb inkább máshogy tenni azt: például keresni egy ingatag felszínt, mondjuk fitneszlabdát, és azon plankolni, vagy fél lábbal, fél kézzel, esetleg fél lábbal és fél kézzel kitartani a pózt. Az oldalsó plank is jó variáció arra, hogy több izomcsoportot érhessen el hatékonyabban.

Azonban attól, hogy minden nap kitartóan plankol az ember, még nem lesz kockás a hasa. Ahogyan azt az elején is írtuk, ehhez szükség van következetes, egészséges táplálkozásra, mely a fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény, teljes ételekre helyezi a hangsúlyt, ezen kívül kardió edzések is kellenek, hiszen ezek játszanak a legjelentősebb szerepet a zsírégetésben, és a formás hasizmok megjelenéséhez arra van szükség, hogy az ember testzsíraránya 16 és 19% közé csökkenjen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes továbbá vigyázni, mert a plankhoz hasonló izometrikus, vagyis feszítéssel járó gyakorlatokat magas vérnyomással nem ajánlott végezni, mert extrém magas értékeket okozhatnak. A plank súlyosbíthatja a sérv tüneteit is.

Így variálhatod a plankot

A következő tíz plankon alapuló gyakorlat mind beilleszthető az erősítő edzésedbe. Mivel egyszerre sok nagyobb izmot mozgatnak meg, ajánlott az edzés elején, a keményebb gyakorlatok között végezni őket. 

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük