A piros ribizli 5 áldásos hatása: már napi két marék is sokat segít a szervezeten

A nyár slágere többek között a piros ribizli, amely amellett, hogy kiváló vitaminforrás, a fogyást is támogatja.

GettyImages-818977642
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár egyet jelent a friss, ínycsiklandó gyümölcsök időszakával. Ezek a hónapok lehetőséget adnak arra, hogy vitaminraktárainkat feltöltsük, és szinte gondtalanul falatozzunk a finomabbnál finomabb, kalóriaszegény gyümölcsökből.

A piros ribizli élénk színével és ízével csábít, noha savanykás jellegét nem mindenki szereti. Ennek ellenére érdemes beiktatnod a diétádba, mert mindössze napi két marék piros ribizli segít serkenteni az emésztési folyamatokat, és közvetetten hozzájárul a súlyvesztéshez is.

A piros ribizli áldásos hatásai

A vörös ribiszke savanykás ízét többek között a benne található citromsav adja, amely segíti az emésztőnedvek termelődését, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, valamint csökkenti az étvágyat. A citromsav az epe termelését is segíti a gyomorban, ami elengedhetetlen a zsírok lebontásához.

GettyImages-1152381027

Vitaminokban gazdag

A ribizli B1-, B2-, B6-, valamint C- és E-vitaminban gazdag. A B-vitaminok szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, és hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. A C-vitamin - vagy más néven aszkorbinsav - akkor tesz jó szolgálatot, és támogatja a zsíroxidációt, ha a fogyókúra mellett edzel is. A C-vitamin a fehérjemetabolizmus részeként blokkolja a gyulladást, és segíti az izomépítést. Az E-vitaminjó hatással van a vérnyomásra, csökkenti az izmok sérülését edzés közben, valamint javítja az izomerőt.

Kiváló rostforrás

A ribizli kiváló rostforrás, 100 grammja 4,3 gramm rostot tartalmaz, ami támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését, emellett pedig képes a hirtelen vércukorszint emelkedését és csökkenését, ezáltal pedig az éhség folyamatát is megszakítani. Kellő mennyiségű folyadékbevitel mellett az emésztőrendszerben rekedt salakanyagok kiürülését is meggyorsítja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Remek antioxidáns

Az apró szemű bogyós gyümölcs kiváló antioxidáns, amely nélkülözhetetlen vegyülete a szervezetnek. Az antioxidánsok megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket, melyek komoly betegségek, mint például a daganatos vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában játszanak szerepet.

Kalóriaszegény és vízhajtó

A piros ribizli 100 grammja csupán 56 kalóriát tartalmaz, így remekül beilleszthető a diétába, és szinte bármennyit ehetsz belőle. Pozitív tulajdonsága, hogy káliumtartalma révén - 100 grammban 316 milligramm - kihajtja a felesleges vizet a szervezetből, így kifejezetten jó szolgálatot tesz, mivel megszünteti a puffadást, így a mérleg is kevesebbet mutat majd.

GettyImages-555170855

Hogyan fogyaszd a ribizlit?

A ribizliből készülhet lekvár - amely egyáltalán nem olyan macerás, mint elsőre gondolnád -, gyümölcsleves, ribizlizselé, ribiszkeszörp, különböző fogyókúrabarát sütemény, de a legegyszerűbb, ha turmixot készítesz belőle, nyersen fogyasztod, vagy a reggeli müzlidbe teszed. 

Melyik gyümölcsben van a legkevesebb cukor?

A gyümölcscukor fogyasztását a diéta során érdemes csökkenteni, de nem elhagyni.

Melyik gyümölcsben a legkevesebb a cukor? Nem mindegy, melyiket eszed diéta alatt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük