Mitől olyan karcsúak az perui nők? 3 zsírégető táplálék, amit rendszeresen fogyasztanak
A perui nők karcsúságának titka az életmódjukban rejlik, diétájuk bővelkedik tápanyagban gazdag szuperételekben.

GettyImages-1383553591
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg Magyarországon egyre romlik az elhízás helyzete, addig Peruban a normál súlyú emberek vannak többségben. Titkuk az általuk elfogyasztott élelmiszerekben rejlik, országuk superfoodokban bővelkedik.

A Dél-Amerikai ország lakóinak étrendje főleg zöldségekből, gyümölcsökből és gabonákból áll. A világon az ötödikek a halászat terén, így nem csoda, hogy ha hús kerül a terítékre, az is főleg halétel vagy tenger gyümölcsei, de gasztronómiájukban csirkés és marhás fogások is találhatóak.

A perui nők fogyása

Peruban nem csak az ételek minősége és tápanyagtartalma kiemelkedő, hanem az étkezési szokásaik is figyelemre méltóak. A reggeli első étkezés után általában kettő körül ebédelnek, és viszonylag későn, este nyolc, kilenc vagy tíz körül fogyasztják el a vacsorájukat. Nem sietik el az étkezéseket, szokásaik közé tartozik megosztani az ételeket, általában több fogásból áll a menüjük, előételként egy tálat szolgálnak fel, melyen különböző finomságok sorakoznak, mint a szárított kukorica vagy a sült jukka.

GettyImages-1410556133

Szinte mindent rizzsel fogyasztanak, és az étkezéseik elengedhetetlen eleme a chicha morada, mely egy gyümölcsökből és fűszerekből készült ital, fő összetevője a citromfű. Előszeretettel kombinálnak különböző ételeket, illetve a náluk honos avokádót is gyakran beépítik az étrendjükbe. Mellette még a chilit is előszeretettel használják fűszerezésre, mely kapszaicintartalma miatt is segíti a fogyást, természetes étvágycsökkentőként működik. Ételeik alapja a lila hagyma, a fokhagyma és chilipaprika. Egyszerűen szeretnek jóízűen enni, és nem szégyellik azt sem, hogy jó érzéssel tölti el őket az evés. Az alább látható élelmiszerek is jellemzőek a gasztronómiájukban. 

Quinoa

A quinoát nem véletlenül emelték a szuperételek közé. Több ezer éve fogyasztják ezt az álgabonát, már az inkák is fogyasztották. Mi több, egyenesen úgy tartották, hogy az aranynál is többet ér, hiedelmeik szerint a harcosaikat strapabíróbbá varázsolta. Valóban képes javítani az állóképességen, hiszen remek növényi alapú fehérjeforrás, így az izmoknak szolgál üzemanyagként, sőt az összes aminosavat tartalmazza, ami még hő hatására sem távozik belőle. Ezenkívül magas rosttartalma miatt igazi fogyókúrás fogás, lassú felszívódású szénhidrátból áll, csökkenti a vérzsírszintet, és hosszan elnyúló teltségérzetet okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül változatosan beépíthető az étrendbe, akár saláta is készíthető belőle, köretként is megállja a helyét, de még megannyi módja létezik a felhasználásának, amit érdemes felfedezni.

Amarántmag

Az amaránt is jellegzetes helyi étel Peruban, tápanyagban gazdag, és a térségben már több mint négyezer éve ismerik és használják. Nagyon magas fehérjetartalommal bír, kiemelkedő élelmirostforrás, amivel csökkenti a károsnak titulált LDL-koleszterint-szintet, így érvédő hatással bír.

A benne lévő B-vitaminoknak köszönhetően az anyagcsere-folyamatokat is támogatja, remek energiaforrás. Elkészítés tekintetében ki lehet pattogtatni a magokat, akár a kukoricát, de főzésre is alkalmas, nagyon finom köretként szolgálhat, és gyakran használják liszt formájában is, kiválóan helyettesíthető vele a rizs, remek töltelékként szolgál. 

Macagyökér

A külsőre a burgonyára hasonlító macagyökér is méltán foglalja el helyét a perui szuperételek között. A keresztesvirágú zöldségek közé tartozó növényt tartják a világ egyik legegészségesebb alapanyagának. Segíthet helyreállítani a hormonháztartást, feltölti az energiaraktárt, növeli az állóképességet, és még a hangulatingadozásokat is enyhítheti.

GettyImages-1360076120

A gyökere bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, melyek kordában tartják a vércukorszintet, így fogyasztásával megelőzhető a hirtelen vércukorszint-emelkedés és az azt követő lezuhanás, ami szénhidrátéhséghez, túlevéshez vezet. A macagyökeret hazánkban por vagy kapszula formájában árusítják, Peruban leveseket, kását, pudingot készítenek belőle.

A 4 legjobb alternatíva búzaliszt helyett, ha fogyni szeretnél

Hosszabb jóllakottságot biztosítanak, támogatják az emésztést, és még a szív- és érrendszer védelmében is segíthetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük