Zsírbontó kólát dobtak piacra Japánban
Tényleg működik?
Pepsi Special néven már kapható Japánban a koleszterin felszívódását gátló ital.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diétás kóla után most egy olyan termék került a boltok polcaira, amely a gyártók állítása szerint egyenesen zsírbontó hatású. A fogyókúrás csodaszerként piacra dobott Pepsi Special hazánkban még nem kapható.

Japánban azonban már elindult hódító útjára az arany és fekete csomagolásba öltöztetett kóla, mely 150 jenbe - vagyis körülbelül 400 forintba - kerül.

Tényleg segíti a fogyást az új kóla?

A Pepsi Special egy dextrin nevű szintetikus, emészthetetlen élelmi rostot tartalmaz, amely állatkíséreltek tanúsága szerint csökkenti a zsírok felszívódását és a szervezet koleszterinszintjét.

A dextrin emberi szervezetre gyakorolt étrendi előnyeit azonban nem bizonyították. A gyártó azért reméli, hogy a termék hasonlóan sikeres lesz, mint a korábban piacra dobott, ugyancsak dextrint tartalmazó Kirin Mets Cola.

Szakértő a zsírbontó kóláról

Melina Jampolis, a CNN orvos-táplálkozási szakértője szerint a természetben előforduló oldható rostok, melyek jelen vannak például az almában, zabban, árpában, a keresztesvirágzatú zöldségekben - brokkoliban, karfiolban - valóban gátolják a koleszterin felszívódását. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy ezek a szintetikus rostok is ugyanígy viselkednek - nyilatkozta a Forbes magazinnak.

Csökken az szénsavas üdítőitalok fogyasztása

A Beverage Marketing Corporation 2010-es felmérése szerint egy átlagos amerikai évente 44,7 liter szénsavas üdítőitalt fogyaszt. Bár ez a szám nem kicsi, összehasonlítva a 2005-ös adatokkal - amikor még 51,5 liter volt az egy főre lebontott éves fogyasztás - egyértelmű csökkenést mutat.

Ennek hátterében elsősorban a szénsavas, illetve cukrozott üdítőitalok egészségre gyakorolt negatív - többek között hizlaló - hatása áll. Világos tehát, hogy a gyártó cégeknek valamilyen újdonsággal kell előrukkolniuk, amely emeli a vásárlószámot. Az eddigi statisztikák szerint a Pepsi Specialt elsősorban a fiatal japán férfiak fogyasztják.

Tényleg fogyni akarsz?

Ha valóban szeretnél leadni néhány kilót, és fontos számodra az egészséged megőrzése, inkább maradj a magas rosttartalmú zöldségeknél, gyümölcsöknél, teljes kiőrlésű gabonaféléknél. Ezek nem csupán az anyagcserét gyorsítják, illetve a kiegyensúlyozott koleszterinszintért felelnek, hanem vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátják a szervezetedet.

Ezt is szeretjük