Béltisztító, csökkenti a derékbőséged, és vízhajtó

Mi az?

Magas rost- és káliumtartalma a gyökérzöldség segít, hogy beinduljon a súlyvesztés.

feher repa
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A paszternák vagy pasztinák külsőre leginkább a fehérrépára emlékeztet, de mérete annál nagyobb, íze pikánsabb, édeskésebb, színe pedig sárgásabb.

A hazai gasztronómiában indokolatlanul háttérbe szorult pasztinák júliustól frissen fogyasztható, de jó eltarthatóságának köszönhetően akár télen is eheted. Ha fogyni szeretnél, mindenképpen érdemes beiktatnod az étrendedbe.

A paszternák segíti a súlyvesztést

A paszternáknak csak a gyökere fogyasztható, levele - hiába emlékeztet a zellerére - még takarmánynak sem alkalmas. A növény íze sajátos, aromás, a vele ízesített ételeket édeskéssé teszi - így mértékkel érdemes használni.

A húslevesben egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a zellert és a petrezselyemgyökeret, de bablevesbe is kiváló.

Béltisztító hatású

100 gramm paszternák 75 kalóriát és körülbelül 18 gramm szénhidrátot tartalmaz. Magas rosttartalmának köszönhetően - kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - segít megszabadulni a bélrendszerben lerakódott salakanyagoktól, melyek lassítják az emésztést, puffadáshoz, hízáshoz vezetnek.

Vízhajtó paszternák

A benne lévő kálium segít, hogy a fokozott sófogyasztás következtében a szervezet által visszatartott víz távozhasson. Ez a vizesedés különösen deréktájékon mutatkozik meg, így a paszternák segít, hogy derékkörfogatod keskenyebb legyen.

Hogyan fogyaszd a paszternákot?

Fontos, hogy vásárláskor a kisebb növényeket - legfeljebb 20 centiméter nagyságúakat - részesítsd előnyben, mert a nagyobbak gyakran fásak. A paszternákkal elsősorban húslevesben találkozhatsz, de fogyaszthatod párolva, sülve, grillezve, pótolhatod vele a krumplit - akár a krumplipürében is - sőt az angol konyha még desszertekhez is használja. Ide kattintva egy finom paszternákkrémleves receptjével ismerkedhetsz meg.

Ezt is szeretjük