Elhízás és puffadás ellen! A paradicsom segít a kutatók szerint
A piros zöldség likopintartalmának köszönhetően jótékony hatással van a gyulladásos folyamatokra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édes paradicsom talán az egyik legkedveltebb zöldség, amelynek fogyasztása amellett, hogy egészséges, a túlsúly elleni harcban is hasznos lehet.

Ha szeretnél megszabadulni pár plusz kilótól, illetve a puffadást okozó emésztőrendszeri gyulladástól, érdemes akár kúraszerűen is alkalmaznod a paradicsomot.

Paradicsomkúra elhízás ellen

Régóta tudjuk, hogy a paradicsom a likopin nevű antioxidáns legbiztosabb forrása. Ennek köszönhetően fogyasztása csökkenti a gyulladásos betegségek kockázatát, védi a sejteket a szabadgyökökkel szemben. A likopin megakadályozza a szervezetben a gyulladásos folyamatokért felelős citokininek termelését.

Az elhízás egy krónikus gyulladásos állapot, amikor a megnövekedett testzsír hatására emelkedik a vérben az úgynevezett gyulladásos mediátorok mennyisége. A Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatói azt feltételezték, hogy a likopinban gazdag étrend mérsékli az elhízott emberek szervezetében ezeket a gyulladásos folyamatokat.

Röviden a kutatásról

Elméletüket alátámasztandó 106 túlsúlyos, illetve elhízott ember segítségével végeztek kutatást, melynek során az egyik csoport tagjainak naponta három deciliter paradicsomlevet, a kontrollcsoportba tartozóknak pedig ugyanennyi vizet kellett fogyasztaniuk 20 napon át.

A 20. napon a szakértők összehasonlították a kapott eredményeket. A paradicsomlét fogyasztó csoport esetében egyértelműen csökkent a vérben a gyulladásért felelős anyagok koncentrációja.

A szabadföldinél nincs jobb

Bár a téli hónapokban nincs nagy választék a piacon, nyáron mindenképpen a szabadföldi paradicsom mellett tedd le a voksodat. A friss, napfényen érlelt, élénkpiros színű és illatos paradicsom tartalmazza a legtöbb likopint. Sajnos az üvegházban érlelt e tekintetben nyomába se érhet a szabadföldi változatnak.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A paradicsom további előnyei

Száz gramm paradicsom mindössze 18 kalóriát tartalmaz, ráadásul a zöldségnek erős vízhajtó és vértisztító tulajdonsága van. Mindemellett a zsírégetés, valamint a megfelelő anyagcsere-működés szempontjából nélkülözhetetlen C- és B-vitaminokat is tartalmazza. Ha tehát megszabadulnál néhány kilótól, érdemes tehát akár kúraszerűen is fogyasztanod - akár nyersen, akár 100%-os paradicsomlé formájában.

Ezt is szeretjük