Paleolit diéta különleges összetevők nélkül: mit ígér a magyar szerző?
Posta Renáta 30 napos fogyókúrás módszerét elemeztük, melyet a paleolit jegyében alkotott meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A paleolit életmód nagyon népszerű mostanában, számos könyv és blog foglalkozik a témával. Posta Renáta is blogolással kezdte, majd kiadott egy könyvet Paleolit konyha hedonistáknak címmel. Ezzel kapcsolatban mi is készítettünk vele interjút, amit itt olvashatsz el.

A könyv hihetetlenül népszerű lett, ami érthető, teljesen normális recepteket tartalmaz, amiket mindenki el tud készíteni. A siker hozta magával a folytatást, mondhatni törvényszerű volt, hogy újabb könyvvel jelentkezik a szerző.

Paleolit fogyókúra

A könyv témája elsőre érdekesnek tűnhet, mert elvileg a paleolit táplálkozás, ha valaki rendesen betartja, súlyvesztéssel jár az ideális állapot eléréséig, így nem volt érthető elsőre, hogy mi szükség van külön diétára. Erről érdeklődtem a szerzőnél is, de sajnos nem kaptam választ.

A könyvből viszont kiderül, hogy azoknak szól elsősorban, akik nem folytatnak paleolit életmódot, de szeretnének kipróbálni egy hatékony diétát, amivel végre lefogyhatnak, vagy akik szívesen kipróbálnák, illetve akik nem az egészséget, hanem az alakot szeretnék rendbe tenni, és nem tervezik hosszú távra az átállást. Illetve akik a paleolit életmóddal sem fogytak le, bár a korábbi ígéretekből leszűrve ez keveseknél fordulhat elő. Nekik szól a "leghatékonyabb" 30 napos módszer.

Posta Renáta módszere?

A könyvben megírt fogyókúra alapja a Dukan-diéta, ezt nem is titkolja a szerző, de van némi különbség, például nincsenek tejtermékek. Az első három nap ketogén étrendje fehérjéből és zsírból áll, magyarán húst és tojást lehet enni, ez elég megterhelő lehet, és bár a szerző méregtelenítésről beszél, ezt kicsit nehéz összekapcsolni a brutális mennyiségű proteinnel. A negyedik és hetedik nap között már lehet némi zöldséget fogyasztani, a második héten leves- és főételnapok váltják egymást, az utolsó két hétben pedig a paleolit étrendnek megfelelő édességek is szerepet kapnak.

A könyv nagy részét a receptek teszik ki, melyek tényleg nem bonyolultak, nem kell hozzájuk különleges összetevő, és a szerző maga főzte meg őket a csodaszép képekhez.

A paleolit életmód rendkívül egyszerű, még ha néhány ügyeskedő megpróbálja is bonyolulttá tenni, és mindenre rátenni a paleo címkét. Dióhéjban egy low carb diétáról van szó, amelyből a tejtermékek és bizonyos zöldségek is hiányoznak. Hogy mi az, amit nem szabad fogyasztani, illetve mit kell beszerezned, itt elolvashatod. Erre a linkre kattintva pedig a legnagyobb tévhiteket ismerheted meg a paleolit étrenddel kapcsolatban. Szendi Gáborral készült interjúnkat itt olvashatod.

Az italoknál egy-egy oldalt foglal el egy tea- vagy kávérecept, ami picit pazarlásnak tűnik, főleg, hogy van olyan, ami a teán és a vízen kívül még egy összetevőt jelöl meg.

Az elején és a végén viszont világosan le van írva, mire lesz szükség, mit miért kell tenni, hogy lehet leküzdeni a nehézségeket. Ezeket a szabályokat be kell tartani, például a vízivást, a ketogén étrend, akár három napig is, nem játék.

Végeredményben kapunk egy praktikus, jól használható fogyókúrás módszert a Dukan- és az Atkins-diétára alapozva, ami szólhat 30 napról, de bevezető lehet a paleolit táplálkozásba is.

A könyv a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg, és 3990 forintért lehet megvásárolni.

Ezt is szeretjük