Kezdők útmutatója a paleo diétához: 3 dolog, amit semmiképp ne tévessz szem elől
Hallottál már a 85/15-ös szabályról a paleo diétával kapcsolatban?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években mind népszerűbbé vált a paleo diéta, mely étrend középpontjában a természetes, ipari feldolgozástól mentes élelmiszerek állnak.

A diéta, megalkotói szerint ajánlható cukorbetegeknek, gluténérzékenyeknek, és számos más egészségügyi problémával küzdő ember számára. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz róla, ha pedig most vágnál bele, adunk néhány kapaszkodót a kezdéshez.

Mit ehetsz, és mit nem ehetsz?

A paleo diéta alapvető irányelvei szerint étrendedből ki kell iktatnod az előrecsomagolt, feldolgozott és félkész élelmiszereket, a gabonaféléket - mind finomított, mind teljes kiőrlésű formában -, a hüvelyeseket, a tejtermékeket és a cukrot.

Helyettük fogyassz több oldható és oldhatatlan rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, valamint magvakat - melyekből szervezeted hozzá jut a szükséges ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez, valamint anyagcseréd is felpörög.

Az állati eredetű táplálékok közül részesítsd előnyben a halféléket és a szárnyasokat - de mértékkel fogyaszthatsz vörös húsokat is. A hot dogot, szalámit és más feldolgozott húsokat azonban felejtsd el. Helyettük iktass be étrendedbe több tojást és gombát.

Hol veszed a húst?

Végül, de nem utolsósorban tartsd szem előtt, hogy a mai, iparilag tartott állatok - antibiotikummal, hormonnal kezelt - húsa már rég nem ugyanaz, mint az ősember idején. Ha tehát szeretnéd követni a paleo diétát, igyekezz őstermelőtől beszerezni a húsféléket.

Kövesd a 85/15-ös szabályt!

Nem muszáj egyik napról a másikra gyökerestül felforgatnod az étrendedet, az efféle drasztikus lépések a legritkább eseten vezetnek sikerhez. A táplálkozási szakértők szerint az első hónapban elegendő, ha követed a 85/15-ös szabályt, ami annyit tesz, hogy a nap során fogyasztott táplálékaid 85%-ban feleljenek meg a paleo diéta alapelveinek. A maradék 15%-ba pedig beleférhet egy kis tészta vagy tej. Ez alatt az egy hónap alatt ki is derülhet, hogy megéri-e számodra követni a paleo étrendet, vagy nem tapasztalsz annyi pozitív változást, hogy úgy érezd, folytatnod kell a jövőben.

Mozgás!

Az étrend mellett a mozgásra is érdemes odafigyelned. Kattints az alábbi videóra, és kiderül, mennyi a heti minimális mozgásmennyiség a fogyás érdekében.

Figyeld a címkéket!

Tudod, hogy a fánkot, a hagyományos sütiket és a kekszeket hanyagolnod kell, de számos olyan élelmiszer van a piacon, amiről nem gondolnád, hogy ütközik a paleo diéta szabályaival. Ilyenek például azok a szárított gyümölcsök, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. Sok pác és szósz tartalmaz szóját, glutént, tartósítószert és cukrot. Érdemes tehát alaposan átböngészned vásárlás közben az egyes termékek csomagolását.

Ezt is szeretjük