A 3 legfinomabb őszi zsírégető nass
Azért, mert diétázol, még nem kell lemondanod a csipegetésről és a finom nassolnivalókról. Különösen, ha ezeket a csemegéket választod.

- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Robert Redford ezért utált Barbra Streisanddal együtt forgatni: még az intim jeleneteikhez is két alsót vett magára
- Gáspár Virág ilyen vékony még sosem volt: alig ismerni fel a fogyása után
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról: népszerűek, de nagy bajt okozhatnak
Az ősz nemcsak ínycsiklandozó, karcsúsító gyümölcsökben gazdag, de akkor is tartogat apró meglepetéseket, ha épp csak csipegetnél valamit. Ha a következő őszi finomságokat választod a kalóriadús, édes nassolnivalók helyett, nemcsak, hogy jóllakhatsz, de segíted emésztésed és anyagcseréd működését, nem beszélve arról, hogy immunrendszeredet is felkészítheted a téli hónapokra.
Dió
A Perzsiából származó dió - amit a magyarok már vándorlásaik során megismertek, és a honfoglalás óta termesztenek is - nemcsak értékes táplálék, de a népi gyógyászat ismert és gyakran használt alapanyaga is. Kiváló vértisztító, remek gyógyír a fájó torokra, emellett az emésztési problémák egyik legjobb orvossága. Segíti az emésztést, megerősíti a gyomrot, megszünteti a puffadást és a felfújódást, emellett gyógyítja a bélhurutot, és a magas vérnyomás kezelésére is alkalmas.
Kimerültség esetén regenerálja a szervezetet, vitaminokban gazdag, magas a fehérjetartalma, illetve telítetlen zsírsavakban is bővelkedik, így segíti a zsírégetést is. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan zsírsavat, ami csökkenti a szívinfarktus és más szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a csontok erősségének megőrzésében is jelentős szerepet játszik. Aminosavat - L-arginin - is találsz a dióban, mely olyan vegyületté alakul át a szervezetben, ami kitágítja az ereket, és segíti a szabad véráramlást.
A dió mindemellett ellátja a szervezetet a szükséges mangánnal, rézzel és más ásványi anyagokkal, így rendszeres fogyasztása segíti a szabadgyökök elpusztítását, melyek a sejtek széteséséért, a korai öregedésért felelősek.
Gesztenye
Az Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában őshonos szelídgesztenyefát állítólag Mátyás király felesége, Beatrix hozta be Magyarországra. A gluténmentes táplálkozás alapanyagaként lisztet, kenyeret készítenek belőle, emellett gazdag tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, így a hűvösebb idő beköszöntével az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb csemege.
A benne található B1- és B6-vitamin fontos az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséhez, a B2 a zsírsavak lebontását segíti, emellett épen tartja a nyálkahártyát, és jelentős szerepet játszik a méregtelenítésben. A kálium a sav-bázis egyensúly fenntartása, az idegrendszer és az izomzat működése szempontjából fontos, a sejteket pedig energiával látja el.
A gesztenyét eheted főzve, sütve, különféle húsok töltelékeként, mártásként, köretként, pástétomként, levesként, illetve méz formájában is. A gesztenyeméz valójában olyan, mint egy esszencia, összegződnek benne az előnyös tulajdonságok - ezt piacokon, kistermelőktől beszerezheted. Ha szigorú diétát folytatsz, a gesztenyét bátran használhatod húspótlóként, vagdalt formájában.
Sütőtök
A sütőtök vadon termő őse Guatemala és Mexikó vidékéről származik. Már körülbelül tízezer éve használja az emberiség étkezési célokra, de eleinte csak a magját hasznosították, ugyanis húsa kesernyés volt. Amerikából ez a növény is, mint annyi más, Kolumbusz közvetítésével jutott Európába. A sütőtök ősszel és télen igen fontos tápanyagforrás, emellett a levével végzett kísérletek szerint ennek a növénynek is van rákmegelőző hatása, mivel megakadályozza a sejtek deformálódását.
A benne található béta-karotinnak köszönhetően - mely narancssárga színét is adja - igen erőteljes antioxidáns, emellett gyulladáscsökkentő hatású, továbbá megakadályozza a koleszterin oxidációját a szervezetben, így csökkenti a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatát.
A sütőtökben található karotinszármazékok mindezeken kívül még a vércukorszint szabályozásában is segítenek, valamint csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A sütőtök káliumtartalma vízhajtó hatással bír, a rendkívül magas rosttartalom pedig segíti az emésztést, és a szervezet salaktalanításában is fontos szerepet játszik.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
A sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja, ha felszeleteled, kivájod a magházat, sütőben megsütöd, majd nassolnivaló formájában fogyasztod. Emellett azonban köretként, püréként és levesként is fogyaszthatod.
Cikkünk elkészítésében a Fitway Magazin segített.
OLVASD EL EZT IS!

- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

- alma
- szőlő
A 4 leghatékonyabb őszi zsírfaló gyümölcs

- diéta a tartós fogyásért
- mintaétrend a tartós fogyásért