Karcsú vonalak, maximális zsírégetés
Hatékony fogyás
Több évszázad kellett ahhoz, hogy a szakértők rájöjjenek, a gyökerekhez kell visszanyúlni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai táplálkozási szakértők rájöttek: aki vékony szeretne lenni, és az is akar maradni, úgy kell táplálkoznia, mint az ősembernek. Ehhez csupán 12 szabályt kell betartani, és aki ezeket szem előtt tartja, annál garantált a fogyás: tartósan, egészségesen, kalóriák számlálgatása nélkül!

Nevezzük a kőkorszaki nőt egyszerűen Jane-nek. Ő az, akinek 36-os ruhamérete van, izmos, lapos a hasa, vékony a dereka, a narancsbőrről - cellulitról - pedig még csak nem is hallott. És most valóban nem egy topmodellről van szó! Jane sohasem fogyókúrázott, mégis tökéletes a teste, és jól érzi magát a bőrében, teli van energiával, és csak nagyon ritkán betegszik meg.

Karcsúság a „biokód” segítségével

Táplálkozástudósok olyan étrendet szerettek volna összeállítani, ami fitté és karcsúvá tesz mindenkit anélkül, hogy az idegeket, avagy az egészséget károsítaná. Így jutottak el egészen az őskorig.

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy az ősember pont azt az embertípust testesítette meg, amire ma azt mondjuk: ideális. Testzsír-mutatója 17% - manapság egy átlagos nőé 30% -, továbbá minimális volt az esélye, hogy rákban, cukorbetegségben vagy csontritkulásban haljon meg. Teste öregkorában is feszes és szép maradt. Túlsúly? Teljesen ismeretlen fogalom, hisz ők nem fogyasztottak sajtburgert, kólát vagy fagylaltot.

Ami náluk az "asztalra" került: vadhús, magvak, csírák, bogyók és méz. "Boltjukban", a természetben pedig 50 ezer ehető növényből válogathattak. Naponta körülbelül nyolcszor több C-vitamint juttattak a szervezetükbe, mint mi. Szemüket és bőrüket naponta 10 mg béta-karotinnal erősítették - ehhez képest a mai ember 1-2 mg-ot fogyaszt -, és ehhez még bőven nassoltak bioflavonoidokat, valamint telítetlen zsírsavakat, mely a szívet erősíti. Étrendjük valódi energiabomba volt!

Több ezer éve változatlanul

Jane nem tud se írni, se olvasni, nem tudja, mi a vitamin. Mindent megeszik, amit éppen talál. Pont ez az őskori Jane legyen a példakép? Közismert táplálkozási szakértők - többek közt professzor S. Boyd Eaton az Atlantai Egyetemről vagy Dr. Dieter Lagerstrom a Kölni Intézetből - tudják erre a kérdésre a választ: igen, legyen a példaképünk, mert Jane ugyanolyan ember, mint mi! Az emberi szervezet az elmúlt 40 ezer évben, vagyis Jane óta alig változott. A mai ember emésztése is ugyanúgy működik, mint az ősembereké.

Amiben azonban különbözik: Jane a szervezete igényeit elégítette ki, a genetikai kódjára "hallgatott". Ma sajnos már nem ezt tesszük, hisz táplálkozási szokásaink drasztikusan megváltoztak. Mindig ugyanazt az ételt, ételcsoportot esszük, például: fehér kenyér, zacskós leves, konzervek. A dolgot csak súlyosbítja a kevés mozgás. Az eredmény így nem meglepő: egyre több ember - főleg nő - küzd a túlsúlyával, és mind többen állapítják meg, hogy a különféle diéták hosszútávon nem segítenek.

Tudósok megpróbálták Jane táplálkozási szokását rekonstruálni, és ez alapján 12 őskori szabályt állítottak fel. Annak, aki ezeket a szabályokat betartja, alakja jelentősen megváltozik. Ám türelmesnek kell lenned, mert ez hosszabb folyamat, a változás nem egy-két héten belül lesz látható, minimum egy hónap kell hozzá.

Jane 12 pontja

1. Jane ropogósan szereti!

Étkezésenként fogyassz minimum két szem gyümölcsöt vagy egy adag zöldséget.

Ez napi nyolc kisebb adag gyümölcsöt vagy zöldséget jelent. Zamatosak és ropogósak legyenek. Ezzel megelőzheted például az édességhiányodat.

2. Jane nyersen szereti!

Ideális lenne, ha napi táplálékaid felét nyersen fogyasztanád. A nyers ételek telítenek, és serkentik az emésztést.

3. Jane durván szereti!

Jane a szénhidrátokat főleg bogyókból, gyökerekből, levelekből, csírákból, zöldségekből, gombákból, virágokból és mézből nyeri. Fehér kenyér helyett egyél teljes kiőrlésű, magvas kenyeret.

4. Jane szereti a tejbajszot!

Az ősember számára a tej ritka finomság volt. Ebből a szempontból el vagy kényeztetve, és ezt ki is kellene használnod. Naponta legalább háromféle tejterméket fogyassz. Jótékony hatásuk, hogy erősítik a csontokat és az izmokat, csillapítják az éhséget.

5. Jane soványan szereti!

Ha Jane húst evett, akkor mindig zsírszegény vadhúst. De a hal, a rák és a szárnyasok is soványak, és rengeteg fehérjét tartalmaznak. Javasolt elkészítési mód a grillezés vagy a főzés.

6. Jane szereti a vizet!

Az őskorban az egyetlen folyadék a víz volt. Alapszabály, hogy naponta minimum nyolc pohárral fogyassz belőle.

7. Jane nem szereti a sót!

Az őskorban ismeretlen volt a só. Spórolj vele te is, hiszen megköti a vizet a szövetekben. A só alternatívájaként fűszerezz fűszer- és gyógynövényekkel.

8. Jane szereti a snacket!

Jane legtöbbször útközben táplálkozott. Egy marék bogyó itt, néhány mogyoró ott, könnyed kis nassolás, amit azonnal elégetett a szervezete, mielőtt még lerakódhatott volna a zsír. A három nagy étkezés helyett inkább ötször egyél naponta, és csak kisebb adagokat.

9. Jane szeret mozogni!

Futás, ugrás, mászás - a táplálék megszerzése nem volt könnyű feladat az őskorban, így Jane egész nap mozgásban volt. Sokszor még a kisbabáját is vitte magával a hátán. Nem csoda, ha naponta 3000 kalóriát fogyaszthatott anélkül, hogy elhízott volna. Ha megteheted, autó és lift helyett gyalogolj, és járj edzésre.

10. Jane zsírszegényen szereti!

Az ősember egyedül a húsokból, a csírákból és a magvakból jutott zsírhoz. Lehetőség szerint te is kerüld a zsírt és a cukrot.

11. Jane szereti a változatosságot!

Az ősember nem jutott minden nap elegendő táplálékhoz, és ez többek között kedvezett a szervezete méregtelenítésének is. Ezt te is kipróbálhatod. Iktass be néhány olyan napot, amikor kevesebbet eszel, és többet mozogsz.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

12. Jane szereti a vitamint!

Nem nagy titok, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök rengeteg vitamint tartalmaznak. Előfordulhat azonban, hogy ezekből nem tudsz annyit enni, amennyinek az elfogyasztása fedezné optimális vitaminszükségletedet. Ilyen esetben a vitamint tartalmazó készítmények szolgálhatnak alternatívául.

Cikkünk az Ideál Magazin írása alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

ananasz enzim
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

Add le végleg túlsúlyodat!

izpont
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

6 hét, 10 kiló - Add le teljes túlsúlyod az Ízpont-diétával!

kaposztas
  • káposzta
  • villámdiéták

6 nap, 3 kiló

Ezt is szeretjük