Oolong tea fogyókúrához: így pörgeti fel a zsírleadást a fekete és a zöld teához képest
Az oolong tea kiváló opció egy jó étrend kiegészítésére.

oolong-tea
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szeretnél lefogyni, nemcsak az számít, hogy az étkezések során mennyi kalóriát viszel be, ugyanis egyes italok is nagyon sok energiát tartalmaznak. Minden, amiben kalória – és éhségnövelő hatású, hozzáadott cukor – van, inkább rontja, mint növeli a fogyókúra hatékonyságát.

A kalóriamentes italok közül érdemes a leggyakrabban vizet fogyasztani, ám ez hamar unalmas lehet. A teákkal azonban nemcsak változatosabbá teheted az innivalók sorát, de egy részük extra zsírégető hatással is rendelkezik.

Oolong tea fogyókúrához

Az oolong tea egyike azoknak a keverékeknek, melyekről kutatások igazolták, hogy javíthatják az étrendi változtatásokkal elért eredményeket. A Chinese Journal of Integrative Medicine orvosi szaklapban 2009-ben jelent meg egy tanulmány, melynek résztvevői hat héten keresztül oolong teát fogyasztottak. A többség nemcsak súlyt vesztett, de ennek túlnyomó többségét zsírból adta le.

A legjobb eredményeket azok érték el, akik a teát üdítő helyett fogyasztották, edzettek, és egy kiegyensúlyozott tápanyagmennyiségeket tartalmazó étrendet kaptak. Ebből jól látszik, hogy a tea nem az egyetlen fogyást okozó tényező. Az azonos fogyókúrás programot végző csoportok közül a teát is fogyasztók hat hét alatt 250-500 gramm zsírleadással voltak sikeresebbek.

oolong-tea-kiegeszitokkel

Az oolong tea fogyást könnyítő hatásában legalább részben az ital polifenol antioxidánsait tartják hatékonynak. A The Journal of Nutrition kiadványban 2014 szeptemberében közöltek egy olyan állatkísérletet, mely az oolong, a zöld és a fekete tea hatását hasonlították össze. A kimutatás szerint ezek még egy sok cukrot tartalmazó étrend mellett is segítettek az alacsonyabb testzsírszázalék megőrzésében.

A tea polifenoljainak egyike, a katekin segíthet abban, hogy az anyagcsere ne lassuljon a fogyással párhuzamosan. A The American Journal of Clinical Nutritionben már publikáltak kutatást az oolong tea súlycsökkenést és –megtartást könnyítő hatásáról.

Az italban lévő koffein ugyancsak lényeges lehet. Szintén a The American Journal of Clinical Nutrition hasábjain írtak arról 2013-ban, hogy azok a teák, melyek katekineket és koffeint együttesen tartalmaznak, jobban segítik a fogyást, mint amelyekben a kettőből csak egy van. Ez a két anyag tehát a feltételezések szerint együttesen jobban képes befolyásolni az anyagcserét, a zsírégetést, és a sovány testtömeg megtartását.

Az oolong tea előkészítése során használj 80-90 fokos vizet a forró helyett, és legfeljebb 3 percig áztasd a leveleket, hogy maximalizáld a katekintartalmat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zöld-, oolong- és fekete tea

A zöld tea kiemelkedő katekintartalommal rendelkezik, mert a fekete teával ellentétben nem fermentálják. Az erjesztési eljárás során a katekinek egy másik jótékony növényi hatóanyaggá, theaflavinokká alakulnak. Az oolong tea középutat jelent a két típus közt, ugyanis részben fermentálják, ezért mindegyik hatóanyagból közepes mennyiség található benne. Koffeintartalma szintén több a zöldnél és kevesebb a fekete teánál.

A zöld tea magasabb katekintartalma miatt erősebb hatást fejt ki a súlyvesztésre, a fekete jobban élénkít, míg az oolong középutat jelent köztük. A hatóanyagok arányán kívül azonban nincs köztük jelentős különbség. Nem megfelelő étrend mellett egyik ital sem képes jelentős súlycsökkenést elérni.

Készíts házi üdítőt

Ezeket a finom italokat pár perc alatt összedobhatod, még sincs bennük hozzáadott cukor, így a fogyókúra alatt is ihatod őket. Isteni finomak, és felfrissítenek!

Ezt is szeretjük