Ezért nem fogysz egy dekát sem hasról: íme, a 4 leggyakoribb ok
Hiába próbálsz odafigyelni az étkezésre vagy a testmozgásra, nem érted, hogy miért nem mennek le a kilók?

GettyImages-610129756
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők többsége nincs kibékülve a has körüli zsírpárnákkal, amelyeknek kialakulása nem csak a mozgásszegény életmódnak vagy az egészségtelen ételeknek köszönhető: a pluszkilók gyarapodásához a rutinná alakított rossz szokások és beidegződések is vezethetnek, mint például a kevés alvás, a stresszes ételvitel, az ülőmunka, de lehet, hogy pont az edzésben vagy az étkezésedben történt olyan kevésbé észrevehető dolog, ami miatt nehezen tudsz megszabadulni az úszógumitól.

Amennyiben szervi és egészségügyi oka nincs annak, ha megtorpan a fogyás, a stagnálás az addigi szokásokban keresendő. Ha ezeket a rossz beidegződéseket kiiktatod, a drasztikus diéták helyett pedig olyan étrendet választasz, amelyekkel a szervezet megkap minden olyan tápanyagot, amire szüksége van, a pluszkilók leadása is könnyebben megy majd.

4 ok, amiért nem fogysz hasról

Amennyiben eddig csak ímmel-ámmal diétáztál, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is próbáltál odafigyelni az étkezésedre, még akkor is becsúszhatnak olyan hibák, amelyekről nem gondolnád, hogy szabotálhatják a fogyást.

GettyImages-79332941

Túl sok feldolgozott élelmiszer

A sikeres fogyás érdekében elsősorban a feldolgozott élelmiszereket kell jelentősen leredukálni. De mik is pontosan azok a feldolgozott élelmiszerek? A definíció szerint olyan termékekről, alapanyagokról van szó, amelyek különböző eljárásokon mentek keresztül, hogy sokkal frissebbek, ízletesebbek legyenek. Az ilyen élelmiszerek általában rengeteg hozzáadott anyagot - ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket, sok sót - tartalmaznak, ilyenek a zacskós levesek, instant porok, a mirelit pizza, a zöldség- és gyümölcskonzervek, de a csomagolt készítmények, mint például a felvágottak, sajtok is ide tartoznak. Egy tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel akár 500 kalóriával többet tudsz bevinni a szervezetedbe, mint a feldolgozatlanból, ezért is érdemes ennek mennyiségét csökkenteni, és lehetőség szerint friss alapanyagokra váltani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túlzott sófogyasztás

A magasabb sóbevitel esetében a nátrium főként a has tájékán köti meg a vizet, ami esetenként két-három liter is lehet, ez látványban egy sokkal vastagabb külsőt kölcsönöz. További negatívuma, hogy a túl sok visszatartott folyadékot a vese nem képes megfelelő mennyiségben kiválasztani, több lesz a sejten kívüli folyadék, az érpályában keringő vér térfogata megnövekedik, ez pedig megemeli a vérnyomást, ami hosszú távon magas vérnyomást és az érfalak elzáródását eredményezi. Az ajánlott napi sófogyasztás mértéke 5 gramm, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

Magnéziumhiány

A derék és csípő körüli hízás a magnéziumhiány jele is lehet: ez az ásványi anyag segíti a zsírok, szénhidrátok felhasználását, de az izmok és idegrendszer működésében is szerepe van. Építs be az étrendedbe több hüvelyest, spenótot, olajos magvakat, banánt és teljes kiőrlésű gabonaféléket!

GettyImages-157743163

Ha nem a megfelelő gyakorlatokat végzed

Amennyiben több mint tíz kiló felesleggel küzdesz, ne súlyzós gyakorlatokkal kezdd az edzést: a célzott gyakorlatok ugyan megerősítik az adott terület izmait, az izmok feletti zsírréteget nem tüntetik el. Erősítő edzések helyett válassz olyan kardiós mozgásformát, amellyel látványos lehet a fogyás, és még az ízületeket is kíméled: bicajozhatsz, úszhatsz, később kocoghatsz. Amennyiben már csak az utolsó három kiló marad hátra, bátran kezdj el erősítő gyakorlatokat végezni, de ezeket is variáld, és fokozatosan, hétről hétre növeld az intenzitást, így az izmok is mindig kihívás elé lesznek állítva! Ne feledkezz meg edzés után a fehérjepótlásról, például egy finom fehérjeturmix segítségével! Ne feledd: az izmok építésével és regenerálásával a kalóriák is gyorsabban égnek majd a nyugalmi állapotban, mint akkor, ha ugyanennyi zsír lenne rajta!

A hasi zsír 4 fajtája - Mutatjuk, melyik mitől szűnik meg

Számos tényező közrejátszhat a hasi zsír kialakulásában, kezdve a stresszes életmódtól a genetikán át a hormonális problémákig, amelyek alapján a hasi zsír négy leggyakoribb típusa is elkülöníthető.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük