Mit csinál pontosan a testtel a nyújtás? Nem egészen úgy használ, mint a legtöbben gondolják
A nyújtás igazából nem csökkenti az izomlázat, máshogy hasznos.

nyujtas vall
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Edzés előtt, edzés után nyújtani kell, hangzik az örök jó tanács, azzal azonban már kevésbé vannak tisztában az emberek, hogy miért és hogyan is használ az, ha a nyújtással készíted fel edzés előtt, vagy mozgatod át edzés után az izmaidat.

Edzés közben az izmok komoly igénybevételnek vannak kitéve. A fizikai megterhelés közben a test rengeteg energiát emészt fel, eközben salakanyag termelődik, és az izmok felszínén számtalan mikrorepedés keletkezik. Ezek után az izomnak regenerálódnia kell. Az atléták, akiknek fontos, hogy a testük minél hamarabb regenerálódjon, sok módszerrel próbálkoztak már: krioterápiával, masszázzsal és nyújtással is, azonban ezek közül egyedül a masszázs működött minden esetben. Tanulmányok igazolják, hogy a nyújtás igazából nem segíti elő jelentősen a tejsav kiürülését és az izomregenerációt.

Akkor mit csinál a nyújtás?

A nyújtásnak valójában az izom újraépítése során van jelentősebb szerepe. Amikor valaki rendszeresen edz, a teste úgy alkalmazkodik a megterheléshez, hogy megváltozik az izomszerkezete és az anyagcseréje.

nyujtas terd

Az izom épülése során öt tényező játszik fontos szerepet, és segíti a testet abban, hogy sikeresen alkalmazkodjon a megnövekedett terheléshez: a tápanyagbevitel, főleg a fehérje, az edzés típusa, a kielégítő, nyugodt alvás, a masszázs és a nyújtás. 

A nyújtás segít javítani a mozgékonyságot, a csontok és az ízületek pozícióját, és erősíti a kötőszöveteket. Ezek együttesen sokat tesznek azért, hogy az embernek javuljon a teljesítménye edzés közben. A rugalmasság fokozása közvetlenül javítja az izomfunkciókat, és az izom szerkezetében is kedvező változásokat idéz elő. Ráadásul a rendszeres nyújtás serkenti a véráramlást az izmokban.

Igaz, hogy a sportolók esetében a megmérettetések előtti statikus nyújtás csökkentheti a teljesítményt, és nem járul hozzá a sérülések elkerüléséhez, és az is, hogy az izomlázon sokat nem segít a nyújtás, de egy átlagos fogyni vágyó vagy az egészségéért edző ember számára azért számtalan előnnyel jár, ha kinyújtja az izmait mozgás előtt vagy után, ugyanis ez a pár mozdulat segíti az izomépítést, és hosszútávon hatékonyabbá teszi az edzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bemelegítő gyakorlatok edzés előttre

Ezek a bemelegítő gyakorlatok segítenek a testedet kíméletesen munkaüzemmódba kapcsolni, és általuk elkerülheted a sérülést. Bármilyen edzéstípus előtt nyugodtan kipróbálhatod őket, és harmonikusabban, összehangoltabban megy majd a mozgás.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük