8 alattomos diétagyilkos
Miért nem tudsz lefogyni?
Bármivel próbálkozol, sehogy sem sikerül lefogynod? Meglepő okok állhatnak a háttérben. Ismerd meg őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért lehetséges, hogy számodra a fogyókúra a legnehezebb küzdősport, míg néhány ismerősödnek, barátnődnek csupán ujjgyakorlat? Miért nem tudod elhessegetni a nassolás gondolatát, míg mások boldogan rágcsálják a zellerszárat? A fogyókúra huzamos sikertelenségének hátterében olyan tényezők is állhatnak, melyekre talán nem is gondolnál. Ismerj meg néhány gyakori, nem egy esetben meglepő diéta-szabotőrt!

1. Önbizalom!?

Utálod a tömeget? Ha pesszimista emberek vesznek körül, gyengének és befolyásolhatónak érzed magad? Ha igen, bizonyos helyzetekben nem vagy elég erős, nincs elég önbizalmad, előfordul, hogy másoktól függsz, csak tőlük tudsz „löketet” kapni, bármiről is legyen szó.

Ha pedig nem hiszel magadban, nehezebben viszed sikerre fogyókúrádat is. Emellett, az elhízás lélektani okait kutatók szerint a túlsúly, a plusz kilók egyfajta védőbástya-funkciót is betöltenek, melyeket tudattalanul halmozol fel azért, hogy elszigeteljenek mások negatív gondolataitól. Ha túl sok negatív gondolatod merül fel önmagaddal vagy a világgal szemben, lélegezz mélyeket, és bár talán közhelyesnek hangzik, mondogass magadnak fennhangon, vagy írj le pozitív kijelentéseket, hidd el, működik!

2. Szexuális (ét)vágy

Ha hiszed, ha nem, a szexuális és az étel utáni vágy között szoros összefüggés mutatható ki. Ugyanis egy édes pasi és az édes süti iránti vágy fizikailag a hipotalamusz tevékenységének és a neuropeptid nevű hormonoknak köszönhetően jön létre. Így ha a lepedőakrobatika és a hosszú éjszakák hiányoznak életedből, vagy nem kapsz belőlük eleget, éhes maradsz.

A lehető legtöbb értelemben. De a jó hír az, hogy igazán kevés élvezetesebb módot találhatsz az ilyenfajta éhség leküzdésére. Nem is beszélve arról, hogy mennyi, de mennyi kalóriát tudsz elégetni hajnalig. A probléma megoldása lehet tehát, ha rendszeres, egészséges és változatos – persze nem a partner jelenti a változót – szexuális életet élsz.

3. Hol jár az eszed?

A gondolatok és a test reakciói egymástól elválaszthatatlanok. Ha nagyon erősen koncentrálsz valamire, vagy egyszerűen csak nem tudod kiverni a fejedből, szinte észre sem veszed, de tested annak megfelelő irányba mozdul el.

Ha például megállás nélkül amiatt gyötröd magad, hogy bizonyos ételeket, ha törik, ha szakad, nem szabad megenned – lásd süti, cukorka, nugátkrémmel töltött málnás csokoládé –, egyszer csak azon kapod magad, hogy rátámadsz a csokiautomatára, mielőtt annyit is mondhatnál, hogy „most tényleg csalni akarok?” A legjobb, ha az ilyen gondolatok ellen készenlétben tartod néhány szintén ízletes, de egészséges finomság nevét – például ananász, zöldalma –, majd ha szükséged van rá, előkapod.

4. Az ízek csapdája

Nem újkeletű állítás, hogy a sikeres fogyókúra elsőszámú ellensége az éhség. Azonban nemcsak akkor érzed magad jóllakottnak, ha tele van a hasad, ugyanis előbbivel az ízérzékelés is szoros összefüggést mutat. Ha egy intenzív vagy egy ismerős ízt érzel, agyad jelzéseket kap, mely szintén hozzájárul az éhségérzet megszűnéséhez. A kutatások szerint azonban minden negyedik ember „érzéketlenebb” az ízekre, a maradék 75%-nak pedig egynegyede túlérzékeny rájuk.

Egyik eset sem jó, hiszen míg előbbiek nem élvezhetik az intenzív ízek jóllakottságra gyakorolt hatását, addig utóbbiak nem tudnak sokat és eleget enni egy bizonyos ételből, így előfordulhat, hogy sosem érzik magukat igazán jóllakottnak. Azt, hogy te melyik típusba tartozol, leellenőrizheted, ha egy pohár vízhez keversz két teáskanál cukrot.

Ha émelyítően édesnek érzed, valószínűleg túlérzékeny vagy, de ha egyszerűen csak furcsa, rossz ízt érzel, minden rendben van. Ellenben ha nem érzel semmi különöset, lehet, hogy érzéketlenebb vagy az átlagnál.

5. Jó idők, rossz idők

Biztos neked is ismerős az a rémes érzés, mikor annyira vársz valamit – legyen az egy ünnep, egy nyaralás vagy épp a szülinapod –, tele vagy izgalommal, igazán boldognak érzed magad, majd hirtelen úgy elmúlik, mintha nem is lett volna. A hirtelen keletkezett űrt sokan evéssel próbálják meg betölteni; ahhoz, hogy boldogsághormonjaik újra termelődjenek, valami intenzívre vágynak, vagy esznek, hogy addig se kelljen a szürke mindennapokkal foglalkozni. Ilyenkor a legjobb, ha gyorsan találsz – vagy kitalálsz – magadnak valamit, amit várhatsz. Egyébként hasonló „tüneteket” válthat ki az unalom és a magány is. A kutatások szerint előbbi 52%-kal, utóbbi 39%-kal emeli meg az elfogyasztott étel mennyiségét.

6. Barátok és egyéb „állatfajták”

A barátok és a hozzád közel állók támogatása nagyon-nagyon fontos, mikor fogyókúrázol. Viszont nem ebédidőben. Ha ugyanis a barátokkal ebédelsz vagy vacsorázol, előfordulhat, hogy sokkal több figyelmet fordítasz a beszélgetésre, mint az evésre, miközben csak fogynak, csak fogynak azok az édes cseresznyés sütemények. Fennáll tehát a veszélye, hogy túl sokat egyél, egyes kutatások szerint akár 35%-kal többet. A magány persze semmiképp sem megoldás, legyél sokat a barátaiddal, de menjetek olyan helyre, ahol ez a veszély nem áll fenn, vagy ha eszel is, tedd azt nagyon tudatosan.

7. Az időbeosztás

Veszélyes fogyókúrás szabotőr lehet, ha nem szabályos időközönként eszel. Az emésztőrendszered ugyanis átlagosan minden harminc percben olyan jelzéseket küld az agynak, melyre a válasz az éhségérzetért felelős ghrelin nevű hormon kibocsátása. Ha diétázol, és már több mint hat órája nem ettél, az üzenetek egyre gyorsabban jönnek, és olyan nagymennyiségű hormon termelődik, hogy nem lesz sok választásod, ha véletlenül összefutsz egy zacskó csokis keksszel. A legjobb, ha legalább háromóránként eszel, és betartod a napi ötszöri étkezést. Ha az étkezések között is éhes maradnál, egy alma vagy egy sárgarépa segíthet.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

8. És persze a stressz

Az intenzív stressz növeli az éhséget, lelassíthatja anyagcserédet, és arra ösztönzi a szervezetedet, hogy tartalékoljon, mert nagy a baj, és még nagyobb közeleg. Érdekes tény, hogy a stressz általi súlygyarapodás elsősorban a pocin jelentkezik. Előfordulhat, hogy a stressz hatására máshonnan még fogysz is, de deréktájon sajnos nincs mese. Ilyenkor a legfontosabb a testmozgás. Egyrészt a kilók szempontjából is nélkülözhetetlen, másrészt semmi sem segít jobban levezetni a feszültséget. Végezhetsz akár légzőgyakorlatokat a friss levegőn, de egy bokszzsák társaságában eltöltött intenzív félórának is meglátszik majd az eredménye.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük