Hitted volna? Ezért fogynak lassabban a nők, mint a férfiak
Egy nőnek 20%-kal több energiabedobással kell ugyanazért az eredményért megküzdenie.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás szerint, mely eredetileg a Metabolism című folyóiratban jelent meg, a nőknek ugyanazért az eredményért 20 százalékkal több mozgást kell végezniük, mint a férfiaknak.

Sőt, a mozgás mellett az étrendjüket is át kell alakítaniuk ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyókúra. Tudd meg, miért van ez!

Kettestípusú cukorbetegség

A Missouri Egyerem tudósai ugyanazt a fitnesz programot csináltatták végig elhízott férfiakkal és nőkkel. A résztvevők a kardió tréninget 16 hétig csinálták, egyénre szabottan. Annak ellenére azonban, hogy mindenki nagyjából ugyanolyan ütemben dolgozott, a férfiak lényegesen jobb eredményeket értek el, mint a nők. Ebből arra következtettek, hogy a nőknek ugyanahhoz a mértékű súlyvesztéshez nem elég mozogniuk, hanem a táplálkozási szokásaikon, étrendjükön is változtatniuk kell.

A vizsgálat során Jill Kanaley professzor, a kutatás vezetője és kollégái mérték az alanyok vérnyomását és szívverését, és arra jutottak, hogy közel 75 elhízott férfi és nő szenved kettestípusú cukorbetegségben.

Más az izmok összetétele

Dr. Chris Easton, a Nyugat Scotlandi Egyetem klinikai gyakorlópszichológia tanszékének egyik előadója elmondta, egyre több bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, hogy a nők és férfiak azért reagálnak az edzésre különböző módon, mert a testük összetétele nem egyforma. A férfiak izommennyisége nagyobb, mint a nőké, és ezeknek az anyagcseréje is teljesen más.

Ez azt jelenti, hogy a férfiak akkor is képesek több kalóriát elégetni, hogy ha pihennek, ellentétben a nőkkel, akiknél önmagában a mozgás sem elég. Számokban kifejezve ezt úgy lehetne megfogalmazni, hogyha egy nő 85 százalékos erőbedobással edz, akkor éri el ugyanazt a hatást alakformálás szempontjából, mint egy férfi 65 százalékos lendület esetén.

Mozgás és étrendváltás a kulcs

Kanaley professzor rámutatott arra, hogy a nemi különbségek befolyásolják az edzés hatását, különösen a kettes típusú cukorbetegeknél. Ez fontos különbség, mert a betegség halálozási aránya különösen magas a nők körében, így számukra lényeges, hogy ne csak a sport útján próbálják a felesleges kilókat leolvasztani, hanem a mozgást étrendváltással is kombinálják. Ezek az eredmények segíthetnek, hogy az egészségügy és a kutatók karöltve célzott gyakorlást dolgozzanak ki az elhízott nők számára.

Ezt is szeretjük