Hogyan lassítja az anyagcserét a nitrát? Az orvosok szerint így lesznek belőle durva plusz kilók
Ez a veszélyes, szervetlen anyag észrevétlenül fejti ki hatását általában.

molekula
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nitrátnak szokás nevezni a nitrátiont, mely egy szervetlen, összetett anion - NO3- -, és számos fontos élettani hatással bír, mely az embereket is érinti. 

Sói vízben oldódnak, a mezőgazdaság gyakran használja őket műtrágyaként, így az állatok és az emberek szervezetébe is bekerülhetnek, ahol méreganyagként működnek, ugyanis a vér oxigénszállító képességét rontják, mely súlyos mérgezés esetén akár oxigénhiányos állapothoz is vezethet. Ennél azonban általában sokkal kisebb mennyiségű nitrátnak van kitéve a szervezet, így ezek a folyamatok szinte teljesen észrevétlenek, míg nem kerül sor az anyagcsere klinikai vizsgálatára.

A nitrátok hatása

Többek között svéd és más orvosi egyetemek egy nagyobb összefogás keretein belül vizsgálták, hogy a zöldségekkel a szervezetbe jutó nitrátok milyen hatást gyakorolnak a nyugvó anyagcserére vagy akár a hormonrendszerre. A kutatás eredményei szinte félelmetesek, hiszen a nitrátok hatására meglepően könnyen tapadnak a plusz kilók. 

kutato

A szervetlen nitrátok útját a kutatók egészséges résztvevőknél vizsgálták, akik naponta 200-300 gramm nitrátokban gazdag spenótot, céklát, fejes salátát vagy más zöldséget fogyasztottak. A különbség látványos volt a szennyezett és szennyezetlen zöldségeket fogyasztók között. Akik erősen nitrátos zöldséget kaptak, 4,2%-kal volt lassabb az anyagcseréjük nyugvó állapotban. Ez azt jelenti, hogy ha a súlyuk tartásához 2000 kalóriát kellett volna bevinniük, akkor ez a lassulás hatására 84-gyel kevesebb lett. Ha ennek ellenére elfogyasztották ezt a plusz 84 kalóriát, akkor az körülbelül háromhavonta egy kiló hízás eredményezett.

A szintén vizsgált, az étvágyat és anyagcserét erősen befolyásoló pajzsmirigyhormonok, inzulinérzékenység és glükózfelvétel nem mutatott változást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Miben van nitrát?

Nitrátok nagyobb mennyiségben fordulnak elő a csapvízben, a fejes salátában és erősen műtrágyázott zöldségekben, melyek közül legerősebben a föld alatti szárral rendelkező, vagy még inkább az olyan növények érintettek, amelyeknek a zöld leveleit fogyasztjuk. A nitrátok anyagcsere-lassító hatása különösen a vegetáriánius vagy vegán étrendet követők esetében jelenthet gondot éppen ezért. Kisebb mennyiségben a juhok és szarvasmarhák szervezetébe is kerülnek nitrátok. A nitrátok fogyasztása csökkenthető, ha olyan zöldségeket válogatsz, amelyeket nem műtrágyáztak.

A leghizlalóbb ételek

Megakasztják, terhelik az anyagcserét, és telis-tele vannak felesleges kalóriákkal. Ha szeretnéd kiiktatni a hizlaló ételeket az étrendedből, hogy megelőzd a hasi hízást, vagy fogyni akarsz, akkor ezektől szabadulj elsőnek.

Ezt is szeretjük