Nem tudsz lefogyni? - 4 rejtett betegség a háttérben
Ismerd meg, milyen anyagcsere-lassító betegségek akadályozhatják a fogyást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha hosszútávon is megtartod az egészséges étrend és a rendszeres testedzés egyensúlyát, alakod olyan lesz, mint amilyet mindig is szerettél volna. Ha valamiért mégsem működik a bevált recept, érdemes átgondolnod, nem rejtőzik-e betegség a háttérben.

Egyes egészségügyi problémák olyan mértékben lassíthatják anyagcserédet, hogy az elfogyasztott táplálékokból energia helyett csupán többletkilókat kapsz. A kalóriaégető folyamatok ilyenkor lelassulnak, a raktározás azonban fokozódik. Derítsd ki a valódi okot, hiszen ezek a betegségek nem csak vonzó külsődet veszélyeztetik.

Cushing-kór

Kikerekedett az arcod, emellett testsúlyod is jóval több az ideálisnál? Ha gyakori fejfájás és erős szőrnövekedés is kapcsolódik a tünetekhez, a Cushing-kór jelenlétére gyanakodhatsz. A betegség hátterében a mellékvesekéreg fokozott működése áll. Kiválthatja a kéregállomány szövetszaporulata vagy jóindulatú daganat is. A vérből és vizeletből megállapított hormonszint választ ad kétségeidre. A tünetegyüttes leggyakrabban húsz és ötven éves kor között alakul ki, és a teljes anyagcserét befolyásolja. A zsírtartalék eloszlása jellegzetes lesz, legfeltűnőbben az arcra és a hasra rakódik le.

Inzulintermelésed is megemelkedik, a magas vércukorszint további bizonyíték a betegségre. Ha bőrödön piros csíkok jelennek meg, és izomfájdalomra is panaszkodsz, ne késlekedj orvoshoz fordulni! Nemcsak a műtét jelenthet megoldást, számos esetben a hatékony gyógyszerek is segítenek.

Pajzsmirigy-alulműködés

Anyagcseréd szabályozásának karmestere egyértelműen pajzsmirigyed. A nyak alsó részén elhelyezkedő szerv olyan hormonokat állít elő, melyek az energiatermelésért és az energiafeldolgozásért felelősek. Ha működése betegség következtében lelassul, a kalóriaégetés sebessége is csökken.

Leggyakoribb tünetek

 • Túlsúly.

 • Piros, puffadt arc.
 • Száraz bőr.
 • Törékeny haj és körmök.
 • Fogromlás.
 • Fáradékonyság.
 • Emlékezetzavar.

A pajzsmirigy-alulműködés hatására nemcsak anyagcseréd és számos szerv működése lassul, de hangulatodon is érzed a változást. Energiaszinted, kezdeményezőkészséged látványosan gyengül, legszívesebben pihenéssel töltenéd az egész napot. Ne várd azonban meg, míg komolyabbra fordul állapotod! Egy egyszerű vérvétel választ adhat kérdéseidre. Ha igazolódik a gyanú, veszélytelen hormonkészítménnyel helyreállítható az egyensúly.

Prolaktinóma

A női nemi hormonok termelődése egész szervezeted működésére, így anyagcserédre is hatást gyakorol. Képződésüket az agyalapi mirigy is befolyásolja.

Ha ebben a szervben jóindulatú daganat indul növekedésnek, kialakul a prolaktinóma, vagyis a prolaktin nevű hormon túltermelése. Nem kell kétségbeesned, műtétre sincs minden esetben szükség, korszerű gyógyszerekkel is visszafordítható a folyamat.

Azonban fontos, hogy gyanú esetén minél előbb megkezdődjön a kivizsgálás. A prolaktin túlzottan magas szintjére utal, ha emelkedett testsúlyodhoz melleidből tejcsorgást tapasztalsz, menstruációs ciklusod rendszertelenné válik, esetleg kimaradnak a vérzések. Látásromlás is előfordulhat, és nem ritka a hüvely kínzó szárazsága, a szexuális vágy csökkenése. Ingadozó hangulat, izzadékonyság és a lábaidon megjelenő lilás foltok kísérhetik a tüneteket. Az emelkedett hormonszint vérvétel során igazolható, és az idejében elindított kezelés mellett nem kell komolyabb következményektől tartanod.

Depresszió

Hiába csábítanak a változatos programok, te legszívesebben a négy fal között töltenéd a szabadidődet? Nehezedre esik reggel felkelni, és ólmos fáradtság gyötör? Ha komor hangulatodra nem találsz okot, és kilóid is egyre szaporodnak, könnyen lehet, hogy depresszió kerített hatalmába. Ne törődj azonban bele, hogy elkeseredetten és túlsúllyal körülbástyázva éled mindennapjaidat, a lelki élet zavara ugyanis éppolyan betegség, mint a testi panaszok bármelyike, és ugyanolyan eredményesen kezelhető.

Depresszióra jellemző tünetek

 • Lehangoltság.
 • Kilátástalanság érzése.
 • Álmatlanság vagy aluszékonyság.
 • Testsúlyváltozás.
 • Alacsony önértékelés.
 • Csökkent energiaszint.

A depressziót kísérő túlsúly okát nem csak a fokozott édességvágy és a vigasztalásként elfogyasztott többletkalóriák jelentik. Egyes hormonok szintje is megváltozik a betegség következtében, melyek közül a melatonin hatást gyakorol anyagcserédre is.

Ez az anyag egészséges állapotban éjszaka termelődik, lehetőséget adva szervezetednek a pihenésre, hiszen lassítja a szervek működését. Különösen a téli depresszióra, vagyis a rövidebb nappalok okozta hangulatzavarra jellemző a fokozott melatoninkiválasztás. Ekkor úgy érzed, egész szervezeted álomba merült. Aktivitásod zuhan, testsúlyod növekszik, fáradékonnyá válsz. Ha tartósan fennállnak a panaszok, ne szégyenkezz orvoshoz fordulni!

Mindemellett a terápiás beszélgetések is éppolyan hatékonyan megoldhatják a problémát, mint a gyógyszerek. Orvosod eldönti, melyikre van szükséged, esetleg a kettő kombinációja szabadít majd meg a lehangoltságtól és a túlsúlytól.

OLVASD EL EZT IS!

suti
 • elhízás okai
 • végleges fogyás

Az elhízás 4 rejtett, alig ismert oka

paprikakosar
 • fogyasztó praktikák
 • fogyókúrás tippek

5 szabály, ami nélkül sosem fogsz lefogyni

Ezt is szeretjük