Leolvasztja a felesleget, és nagy túlsúllyal is bírni fogod - Biciklis edzésterv kezdőknek
Energikusabb és boldogabb leszel, miközben leolvad a felesleg.

GettyImages-1053078060
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó idő beköszöntével előkerülnek a garázsból a bringák, amelyekkel hazánk gyönyörű és izgalmas tájait, az ébredező természetet is fel lehet fedezni.

A kerékpártúrák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nemcsak kellemes szórakozást nyújtanak, és lelkileg feltöltenek, de alaposan megdolgoztatják az izmokat is.

Növeli az állóképességet, megdolgoztatja a törzs izmait

A futás mellett a kerékpározás az egyik leghatékonyabb kardiotevékenység, tekeréssel egy óra alatt akár 400-500 kcal is elégethető, de minél gyorsabb a tempó, és meredekebb az emelkedő, annál több energiát használsz. A Harvard Egyetem kutatása szerint egy 55 kilós ember 30 perc alatt 240 kalóriát, egy 70 kilós ember közel 300 kalóriát, és egy 85 kilós ember 355 kalóriát is elégethet. 

GettyImages-481492559

Ráadásul a rendszeres bicajozás növeli az állóképességet, felpezsdíti a szív- és keringési rendszert, növeli a pulzust, formálja a vádlit, feszesíti a popsit, erősíti a combot, valamint megdolgoztatja a törzs izmait, így kellőképp átmozgat. 

Négyhetes biciklis edzésterv kezdőknek

Négyhetes, biciklis edzéstervet mutatunk, ami jól jön azoknak, akik ezt a módját szeretnék választani a fogyásnak és az állóképesség növelésének. Ez a program végezhető szobabiciklin ugyanúgy, mint hétköznapi kerékpáron. Kövesd a heti tervet, amelybe futást, úszást vagy gyaloglást is beiktathatsz. 

Intenzitás

Az alábbiakban az egyes edzések intenzitási szintjei eltérhetnek egymástól, hiszen ha a kinti bicajos edzésre esik a választásod, számos tényező befolyásolhatja a sebességet és az erőkifejtést, mint például a szél, az útviszonyok vagy akár a kerékpártípus. Érdemes egy pulzusórát beszerezned, így edzés alatt fokozatosan mérheted a szívfrekvenciát, és a maximális pulzusodhoz viszonyíthatod az edzésterhelést. A normál pulzusszám átlagértéke 60-70 szívverés/perc körüli, kifejezetten zsírégetés céljából az ideális pulzusszám 120-130 szívverés/perc. A pedálszámfordulat legyen 80 körüli, azaz egy perc alatt ennyiszer tekerj. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Végezd az alábbi edzéstervet heti háromszor 30 percben, majd növeld az intenzitást. Amennyiben szabad téren tekersz, mindig nagyon figyelj a környezetedre, és csak olyan területen bicajozz, ahol azzal nem veszélyezteted sem a saját, sem a környezeted biztonságát.

1. hét

Az első hét a bemelegítésről szól: porold le és készítsd elő a bringát, próbáld ki, és tekerj rajta párat, hogy megszokd. Heti háromszor - ez lehet mondjuk kedd, csütörtök és szombat - 30 percben végezz kényelmes tempójú bemelegítést akár beltéren, akár aszfaltos úton. A maximális pulzusszámot úgy számolhatod ki, hogy 220-ból kivonod az életkorod, tehát 40 évesen 180/perc lesz a maximális pulzusszám. Úgy tekerj, hogy a maximális pulzusszám 60%-át érd el, ez még egy kényelmes tempónak felel meg.

GettyImages-1183836468

2. hét

A kényelmes tempójú bicajozás után a második héten vedd feljebb kicsit a sebességet, válts a bicajon nagyobb fokozatra, és végezz heti három alkalommal 30-45 perces, mérsékelt tempójú edzést. Mindig tekerés közben válts, így tehermentesítheted a pedált a váltások alatt, ezzel kímélheted a váltót, láncot és a fogaskerekeket. Az első 5 és az utolsó 5 perc legyen kényelmes, beszélgetős tempójú tekerés. Ennél a tempónál a szíved szaporábban ver majd, és gyorsabban veszel levegőt. Úgy tekerj, hogy a maximális pulzusszám 70%-át érd el.

3. hét

A harmadik héten 45-60 percen keresztül végezz mérsékelt tempós tekerést, ha emelkedőnek mész felfelé, válts alacsonyabb fordulatszámra, azaz kisebb áttételre. Ennél az izmok dolgoznak erősebben, míg magas fordulatszámnál a szív munkája dominál. Úgy tekerj, hogy a maximális pulzusszám 80-90%-át érd el, amivel a zsírégetés is beindul.

GettyImages-528415055

4. hét

A negyedik héten 10 perces kényelmes tempóval kezdj, 45 perces mérsékelt tempóval folytasd, majd az utolsó 5 percben ismét válts kényelmes tempóra. A maximális pulzus 90-100%-át érd el, ezzel egy kemény, de hatásos edzést kapsz.

10 kiló fogyás nyárig

Bár még bőven van idő a bikiniszezon kezdetéig, ez az időszak tökéletes arra, hogy elkezdd formába hozni magad a strandszezonra.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük