Ettől a méregtől lesz minden finom - 6 étel, amiben lehetetlen kikerülni az ízfokozót
Hihetetlenül egészségtelen anyag! Mutatjuk, mivel helyettesítheted.

Dia

	Kínai gyorsételek	A ízfokozó anyag eredetileg ugyan Japánból származik, régen tengeri hínárból nyerték ki, ám mára a művelet időigényes mivolta miatt egy ipari fermentációs folyamat eredménye. Bár számos ételben előfordul, legfőbb forrásaként a kínai gyorsételek ismertek. Innen kapta a nevét a nátrium-glutamát-fogyasztás következményeként felmerülő tünetegyüttes, azaz a kínaiétterem-szindróma, amikor egy nagy adag kínai után gyorsabb szívverést, fejfájást, lehangoltságot érezhetsz. A tünetek mértéke egyénenként változó.

Kínai gyorsételek

A ízfokozó anyag eredetileg ugyan Japánból származik, régen tengeri hínárból nyerték ki, ám mára a művelet időigényes mivolta miatt egy ipari fermentációs folyamat eredménye. Bár számos ételben előfordul, legfőbb forrásaként a kínai gyorsételek ismertek. Innen kapta a nevét a nátrium-glutamát-fogyasztás következményeként felmerülő tünetegyüttes, azaz a kínaiétterem-szindróma, amikor egy nagy adag kínai után gyorsabb szívverést, fejfájást, lehangoltságot érezhetsz. A tünetek mértéke egyénenként változó.

Fotó: Pixabay

Dia

	Konzervek	A konzervekben rengeteg káros adalékanyagot megtalálsz: tartósítószereket, állományjavítókat, aromákat, az egyik legveszélyesebbnek mégis a nátrium-glutamátot tartják. Ha ki akarod kerülni, inkább válaszd a friss vagy a gyorsfagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket!

Konzervek

A konzervekben rengeteg káros adalékanyagot megtalálsz: tartósítószereket, állományjavítókat, aromákat, az egyik legveszélyesebbnek mégis a nátrium-glutamátot tartják. Ha ki akarod kerülni, inkább válaszd a friss vagy a gyorsfagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket!

Fotó: Pixabay

Dia

	Porlevesek	A levesporhoz számos háztartásban ragaszkodnak, pedig tartalma köztudottan egészségtelen. Itt egy újabb indok, hogy örökre száműzd: az ízfokozó. A túlzott só- és tartósítószer-tartalmon túl ez sem mellette szól. Ha szeretnél gyorsan elkészülni, főzz inkább egy finom krémlevest friss zöldségekből! Ide kattintva mutatunk néhány receptet, amivel garantált a sikeres ebéd.

Porlevesek

A levesporhoz számos háztartásban ragaszkodnak, pedig tartalma köztudottan egészségtelen. Itt egy újabb indok, hogy örökre száműzd: az ízfokozó. A túlzott só- és tartósítószer-tartalmon túl ez sem mellette szól. Ha szeretnél gyorsan elkészülni, főzz inkább egy finom krémlevest friss zöldségekből! Ide kattintva mutatunk néhány receptet, amivel garantált a sikeres ebéd.

Fotó: Pixabay

Dia

	Májkrém	A májkrémek és kenőmájasok többsége szintén telis-tele van káros adalékanyagokkal, így az említett ízfokozóval is. Jó hír, hogy van rá megoldás, és csak egy kicsit macerásabb a boltinál: így készítheted el magad! Hamar elkészülsz egy nagy adaggal, de vigyázz, hűtőben sem áll el sokáig! Mivel pompás íze van, talán nem is olyan nagy baj ez.

Májkrém

A májkrémek és kenőmájasok többsége szintén telis-tele van káros adalékanyagokkal, így az említett ízfokozóval is. Jó hír, hogy van rá megoldás, és csak egy kicsit macerásabb a boltinál: így készítheted el magad! Hamar elkészülsz egy nagy adaggal, de vigyázz, hűtőben sem áll el sokáig! Mivel pompás íze van, talán nem is olyan nagy baj ez.

Fotó: Pixabay

Dia

	Szalámik, felvágottak	Bármilyen guszták is, sajnos ezek sem ússzák meg sem a brutális adag tartósítószert, sem pedig az ízfokozókat. Meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen gyorsan elkészíthető egy csirkemellsonka is házilag: csak egy kis darált húsra van szükség, tetszőleges fűszerekre és egy őzgerincformára. Elronthatatlan! Ráadásul ehhez is számos bloggertől találsz tuti tippeket az interneten.

Szalámik, felvágottak

Bármilyen guszták is, sajnos ezek sem ússzák meg sem a brutális adag tartósítószert, sem pedig az ízfokozókat. Meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen gyorsan elkészíthető egy csirkemellsonka is házilag: csak egy kis darált húsra van szükség, tetszőleges fűszerekre és egy őzgerincformára. Elronthatatlan! Ráadásul ehhez is számos bloggertől találsz tuti tippeket az interneten.

Fotó: Pixabay

Dia

	Készételek, szószok	Talán mondani sem kell, mennyire kerülendő az egészséges életmódra vágyók számára a gyorséttermi koszt, de a boltban kapható, előrecsomagolt készételekkel, szószokkal is érdemes vigyázni, valósággal hemzsegnek bennük káros összetevők. Lehetőség szerint itt is részesítsd előnyben a házilag készítettet! Ide kattintva egy remek avokádós receptet is olvashatsz.

Készételek, szószok

Talán mondani sem kell, mennyire kerülendő az egészséges életmódra vágyók számára a gyorséttermi koszt, de a boltban kapható, előrecsomagolt készételekkel, szószokkal is érdemes vigyázni, valósággal hemzsegnek bennük káros összetevők. Lehetőség szerint itt is részesítsd előnyben a házilag készítettet! Ide kattintva egy remek avokádós receptet is olvashatsz.

Fotó: Pixabay
Ezt is szeretjük
Fotó: