Reggel 10 előtt tilos ilyesmit enned, ha fogyni akarsz! Meglepő lista
A fogyókúra és az egészséged szempontjából sem jó a következőkkel indítanod a napod.

narancs narancsle dzsuz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet inzulinérzékenysége a nap során természetes ingadozást mutat. Ezt nemcsak cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciával küzdőknek, hanem fogyni vágyóknak is érdemes figyelembe venniük.

Előfordulhat, hogy ennek ismeretében változtatnod kell a reggeli étrendeden. A dietetikusok szerint sok hagyományosan fogyasztott, magas glikémiás indexű reggeli megnehezítheti a fogyást.

Mit ne egyél reggelire, ha fogyni akarsz?

Az inzulinszint mind gyermekek, mind felnőttek esetében napszakos ingadozást mutat: a legalacsonyabb reggel és késő délután, a legmagasabb délben és éjjel.

Ez alapján tehát reggelire és vacsorára kevesebb magas glikémiás indexű szénhidrátot érdemes fogyasztani, mint napközben. Ezek a gyorsan felszívódó szénhidrátok ugyanis hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ám fogyasztásukat követően az ugyanilyen gyorsan vissza is zuhan, vagyis rövid ideig tartó teltségérzetet okoznak. Ha inzulinproblémád van, vagy fogyni szeretnél, amennyire lehet, fogyasztásukat mellőzni kell a nap első étkezésénél. Halaszd őket tízóraira, uzsonnára.

Cukrozott gabonapehely, gyümölcsjoghurt, tej, kakaó, narancslé

Ennek tudatában ajánlják a dietetikusok, hogy nem szabad a napot olyan hagyományosan megszokott reggeli ételekkel-italokkal indítani, mint a cukrozott gabonapehely, a gyümölcsjoghurt, a tej, a kakaó, a narancslé. Ezek az ételek-italok ugyanis olyan gyorsan felszívódó szénhidrátokat - finomított cukor, tejcukor, gyümölcscukor - tartalmaznak, melyeket a reggeli órákban még nehezen dolgoz fel a szervezet.

Fogyasztásukat követően hirtelen emelkedik meg a vércukorszint, majd gyorsan visszazuhan. Az vércukorszint ingadozása pedig nem csupán a hangulatot befolyásolja, de a zsírpárnákat is növeli, hiszen újból éhséget generál.

Egy az Egyesült Királyságban végzett kutatás alátámasztja, hogy az alacsony glikémiás indexű reggelik fogyasztását követően a kísérleti alanyok kevesebb kalóriát vettek magukhoz ebédre, összességében segítette őket a testsúly szabályozásában. Ugyanerre az eredményre jutottak az Institute of Food Technologists szakemberei is.

Ilyen az ideális reggeli

Sokkal jobb választás napindítónak egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sajttal, valamilyen hússal - lehetőleg ne parizerrel, inkább sonkával -, friss zöldséggel. Mellé jó választás egy csésze tea - cukor nélkül, pár csepp citrommal. Ha valóban fogyni szeretnél, érdemes az emésztést segítő, illetve zsírégető hatású teák közül válogatni: ilyen például a zöld tea vagy a borsmenta.

Ha pedig a fent említett, reggelinél nem ajánlott ételeket szeretnéd fogyasztani, tízóraira már megteheted. Ekkorra már érzékenyebbé válnak a sejtek az inzulinra. Természetesen a tej, narancslé és a többi fent említett táplálék nem jelent akkora veszélyt a kilóidra nézve, mint fehér liszt vagy a csokoládé, de ha fogyni szeretnél, érdemes tiszteletben tartanod szervezeted nap során változó inzulinérzékenységét.

Gyerekekre különösen veszélyes

Nemcsak a gyermekkori elhízás veszélye miatt kell külön említeni a kicsiket. A gyerekek jellemzően sokkal érzékenyebbek a vércukorszint ingadozására, a cukortól könnyebben felpörögnek. Amikor a reggelire fogyasztott cukor hatására megemelkedik a vércukorszint, gyorsan felélénkülnek, ám, ahogy hirtelen visszaesik, kezdődik az édesség utáni nyafogás vagy a hiszti - bármi más miatt.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük