Kristálycukor helyett nádcukor: érdemes vagy felesleges költened rá?
Vajon tényleg kevésbé hizlal a nádcukor, mint a cukorrépából készült, jól ismert kristálycukor?

cukor fajtak
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Nyoma sem marad a pattanásnak, ha így kerül fel a smink: ezek a trükkök visszaadják az önbizalmat »

A 29 éves Rita Ora durván rákattant a cipődivatra: legújabb fazonjai éppolyan dögösek, mint ő maga »

Feszesíti a petyhüdt bőrt, elsimítja a mikroráncokat: a frakcionált CO2 lézeres kezelés korrigálja a bőrhibákat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az elmúlt években mind gyakrabban futhattál bele a nádcukor nevébe, amelyet sokan kevernek a barna cukorral, és számos egyéb tévhit kering róla a köztudatban.

Fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják, ám sokan nem teljes meggyőződéssel teszik ezt, hiszen homály, pontosan miből is áll a nádcukor.

Ebben különbözik a nádcukor a répacukortól

A kristálycukrot cukorrépából nyerik: vegyi úton minden mást eltávolítanak a cukorrépából a szacharóz mellől. Ezt a maradékot - mind a cukorrépa, mind a cukornád esetében - melasznak hívják. A cukorrépából visszamaradt melasz nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a cukornádból visszamaradt igen - általában ezzel színezik a barna cukrot, amely lényegében csak színében különbözik a hagyományos kristálycukortól, de nem egészségesebb annál. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érdemes nádcukrot venned?

Tehát a nádcukrot - ahogyan a neve is mutatja -, nem cukorrépából, hanem cukornádból nyerik. Ezen alapvető különbség mellett érdemes megemlíteni még, hogy a nádcukrot nem vegyi úton állítják elő, hanem a cukornád levágása után sajtolással nyerik ki a folyékony nádcukrot, amelyet centrifugálnak, majd szárítanak.

Kalóriaérték szempontjából nem különbözik a nád- és a kristálycukor: egy púpos teáskanálnyi mennyiség mindkét cukor esetében nagyjából 30 kalória, tehát egyik sem passzol a fogyókúrába. Ugyanakkor a nádcukorban a természetes feldolgozási folyamatnak köszönhetően olyan egészségügyi szempontból hasznos vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok maradnak, mint a B-vitaminok széles skálája, vagy a kalcium, magnézium, vas, cink és foszfor. Ha tehát egyszerűen csak egészségesebb cukorra vágysz, jó választás lehet. A nádcukor ízvilága némiképp eltér a hagyományos kristálycukorétól: lágyabb, kevésbé édes, halványan karamellás.

Ezt is szeretjük