Kristálycukor helyett nádcukor: érdemes vagy felesleges költened rá?
Vajon tényleg kevésbé hizlal a nádcukor, mint a cukorrépából készült, jól ismert kristálycukor?

cukor fajtak
Ez is érdekelhet

Hogyan hasznosul pontosan a kalcium? Ez a vitamin elengedhetetlen hozzá (x)

Sztárokkal teli luxushajó indul Szegeden: igazi álomvilágba csöppenhetsz (x)

Ez a mézes csoki újrafogalmazza a csokoládét: édesség helyett próbáld ki ezt! (x)

Igazi kis gyöngyszem az alpesi panorámaút: szépsége mindenkit elvarázsol (x)

Nagy méretű burkolólapok ragasztása: így sokáig gyönyörködhetsz a végeredményben (x)

Megújul a városligeti Gyermeknap: új helyszínek és programok várnak (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

beauty and style

A ráncokat és a pattanásokat is hatékonyan kezeli: így készíts kurkumaolajat »

Nőies és vagány overallok a nyári kínálatból: a legdivatosabb retró fazonok »

A 42 éves Diane Kruger szuper formában van: hamar visszanyerte a szülés előtti alakját »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az elmúlt években mind gyakrabban futhattál bele a nádcukor nevébe, amelyet sokan kevernek a barna cukorral, és számos egyéb tévhit kering róla a köztudatban.

Fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják, ám sokan nem teljes meggyőződéssel teszik ezt, hiszen homály, pontosan miből is áll a nádcukor.

Ebben különbözik a nádcukor a répacukortól

A kristálycukrot cukorrépából nyerik: vegyi úton minden mást eltávolítanak a cukorrépából a szacharóz mellől. Ezt a maradékot - mind a cukorrépa, mind a cukornád esetében - melasznak hívják. A cukorrépából visszamaradt melasz nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a cukornádból visszamaradt igen - általában ezzel színezik a barna cukrot, amely lényegében csak színében különbözik a hagyományos kristálycukortól, de nem egészségesebb annál. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érdemes nádcukrot venned?

Tehát a nádcukrot - ahogyan a neve is mutatja -, nem cukorrépából, hanem cukornádból nyerik. Ezen alapvető különbség mellett érdemes megemlíteni még, hogy a nádcukrot nem vegyi úton állítják elő, hanem a cukornád levágása után sajtolással nyerik ki a folyékony nádcukrot, amelyet centrifugálnak, majd szárítanak.

Kalóriaérték szempontjából nem különbözik a nád- és a kristálycukor: egy púpos teáskanálnyi mennyiség mindkét cukor esetében nagyjából 30 kalória, tehát egyik sem passzol a fogyókúrába. Ugyanakkor a nádcukorban a természetes feldolgozási folyamatnak köszönhetően olyan egészségügyi szempontból hasznos vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok maradnak, mint a B-vitaminok széles skálája, vagy a kalcium, magnézium, vas, cink és foszfor. Ha tehát egyszerűen csak egészségesebb cukorra vágysz, jó választás lehet. A nádcukor ízvilága némiképp eltér a hagyományos kristálycukorétól: lágyabb, kevésbé édes, halványan karamellás.

Ezt is szeretjük