Kristálycukor helyett nádcukor: érdemes vagy felesleges költened rá?
Vajon tényleg kevésbé hizlal a nádcukor, mint a cukorrépából készült, jól ismert kristálycukor?

cukor fajtak
Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Gyors házi pakolás, pattanásos bőrre: lehet, hogy minden összetevője a konyhádban van »

Eddig te is rosszul használtad a hajsütőt? Így kellene a tökéletes frizuráért »

Elképesztően nőies a pulóver, ha így viseled: divatos darabok szoknyával »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az elmúlt években mind gyakrabban futhattál bele a nádcukor nevébe, amelyet sokan kevernek a barna cukorral, és számos egyéb tévhit kering róla a köztudatban.

Fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják, ám sokan nem teljes meggyőződéssel teszik ezt, hiszen homály, pontosan miből is áll a nádcukor.

Ebben különbözik a nádcukor a répacukortól

A kristálycukrot cukorrépából nyerik: vegyi úton minden mást eltávolítanak a cukorrépából a szacharóz mellől. Ezt a maradékot - mind a cukorrépa, mind a cukornád esetében - melasznak hívják. A cukorrépából visszamaradt melasz nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a cukornádból visszamaradt igen - általában ezzel színezik a barna cukrot, amely lényegében csak színében különbözik a hagyományos kristálycukortól, de nem egészségesebb annál. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érdemes nádcukrot venned?

Tehát a nádcukrot - ahogyan a neve is mutatja -, nem cukorrépából, hanem cukornádból nyerik. Ezen alapvető különbség mellett érdemes megemlíteni még, hogy a nádcukrot nem vegyi úton állítják elő, hanem a cukornád levágása után sajtolással nyerik ki a folyékony nádcukrot, amelyet centrifugálnak, majd szárítanak.

Kalóriaérték szempontjából nem különbözik a nád- és a kristálycukor: egy púpos teáskanálnyi mennyiség mindkét cukor esetében nagyjából 30 kalória, tehát egyik sem passzol a fogyókúrába. Ugyanakkor a nádcukorban a természetes feldolgozási folyamatnak köszönhetően olyan egészségügyi szempontból hasznos vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok maradnak, mint a B-vitaminok széles skálája, vagy a kalcium, magnézium, vas, cink és foszfor. Ha tehát egyszerűen csak egészségesebb cukorra vágysz, jó választás lehet. A nádcukor ízvilága némiképp eltér a hagyományos kristálycukorétól: lágyabb, kevésbé édes, halványan karamellás.

Ezt is szeretjük