Csökkenti az étvágyat és a koleszterinszintet is: a mustármag 6 áldásos hatása
Amilyen kicsi, annyira egészséges: a mustármag ideális választás a diétás fogások ízesítéséhez.

mustármag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúrás ételekről sokaknak az ízetlen, színtelen-szagtalan fogások jutnak eszükbe, pedig ahhoz, hogy sokáig tartható legyen a diéta, az ízlelőbimbóknak is kedvezni kell, és a szemeket is jól kell lakatni. 

Az étkezések izgalmasabbá, élvezettel telibbé tételében segítenek a fűszerek, amelyeket már csak azért sem érdemes kihagyni, mert számos jó hatással rendelkeznek. A húsokhoz, savanyúságokhoz remekül passzoló mustármag például kicsi, de erős, és jól teszed, ha beépíted a diétádba. 

Ezért fogyassz mustármagot

A mustármagot már évszázadok, sőt évezredek óta használja az emberiség, egyes kultúrákban orvosi célokra, például kenőcsként elkészítve alkalmazták, és még a Bibliában is fontos szimbólum. Többféle színben létezik, a fehéret már a sumérok is nagy becsben tartották. Európában a rómaiaknak köszönhető az elterjedése. Napjainkban több kutatás is irányul az áldásos hatásainak vizsgálatára, és úgy tűnik, hogy ideális fűszer lehet azoknak, akik megszabadulnának a pluszkilóktól. Természetesen nem csodaszer, önmagában nem elegendő a fogyáshoz. 

Míg a mustár levele kalciumban, rézben, C-, A- és K-vitaminban gazdag, addig a magja remek rostforrás, szelént, magnéziumot és mangánt, valamint antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz. Az omega-3 zsírsavnak is jó forrása. 

Rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez, elősegítheti a rendszeres bélműködést. Az élelmi rostok a szív védelmében is hasznosak, a vizsgálatok szerint csökkenthetik a káros, LDL-koleszterin szintjét, amely, ha emelkedett, fokozza az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Az omega-3 zsírsavak szintén szív- és érvédő hatásúak. A rostokban gazdag táplálkozás egyébként mérsékli a 2-es típusú cukorbetegség létrejöttének valószínűségét is, mivel az étkezések során lassítja a szénhidrátok felszívódását, és így egyenletesebb vércukorszintet tesz lehetővé. Az egyenletes vércukorszint a diétázók számára is fontos, ugyanis amellett kevésbé jellemző a finomságok utáni sóvárgás és a hamar jelentkező éhségérzet. Egy angliai kutatás ráadásul arra a megállapításra jutott, hogy egy evőkanál mustármag az étkezést követő első pár órában akár 25 százalékkal növelheti az anyagcsere teljesítményét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mustármag tehát segíthet a koleszterincsökkentésben, az emésztés, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az éhségérzet csökkentésében, az anyagcsere felpörgetésében, antioxidáns hatású növényi vegyületeinek köszönhetően pedig a sejtkárosító folyamatok ellen hat. 

Hogyan fogyaszd a mustármagot?

Itthon a mustármag fehér (sárga) változata terjedt el igazán, a fekete, ami a legmarkánsabb, erősebb ízű, például az indiai konyhában népszerű. A mag a mustár alapanyaga, húsok fűszerezéséhez, salátaöntetbe is kiváló.

Lisztként is kapható, ebben a formában azon túl, hogy fűszerként lehet használni, házi tésztákhoz és akár panírozáshoz is kipróbálható. A magot gyakran megpirítják, mielőtt az ételekhez adnák. A mustár növénynek minden része ehető, ugyanakkor nyers levelei és magjai jelentős mennyiségben tartalmaznak goitrogén anyagokat, amelyek ronthatják a pajzsmirigy működését, így a pajzsmirigybetegségekkel élők az orvosukkal konzultálhatnak a fogyasztásáról, illetve a hőkezelt verzió mellett tehetik le a voksukat.

8 zsírégető magocska, ami sokáig eltelít

A különböző magok hasznos részét képezhetik a diétának, vagy akkor, ha úgy érzed, nem megy a fogyás az anyagcsere lelassulása miatt. Ha elkezdtek felkúszni rád a pluszkilók, esetleg ha jobban szeretnéd támogatni a fogyásod, jussanak eszedbe az alábbi apró magocskák.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük