Serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és a gyulladást: a mustármag 5 áldásos hatása
Ha eddig haboztál, hogy ketchuppal, majonézzel vagy mustárral fűszerezd-e a szendvicsed vagy a salátád, ezentúl nem lesz kérdés.

GettyImages-157439713
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a csípős, fűszeres ételek fokozzák az anyagcserét, és segítik a zsírégetést azáltal, hogy megnövelik a test hőmérsékletét. Az enyhén csípős, intenzív ízvilágú mustármag is remek lehetőséget nyújt arra, hogy eredményesebb legyen a fogyókúrád.


Az apró magok fekete, fehér, valamint barna színben is fellelhetőek, és a világ szinte minden táján teremnek. Áldásos tulajdonságai miatt már a sumérok is használták, de Kínában, Indiában vagy Európában a mai napig előszeretettel fűszereznek a pici magocskákkal.


Mi mindenre jó a mustármag?

A mustármagot a népi gyógyászatban érelmeszesedés, magas vérnyomás, emésztési panaszok, máj- és epebántalmak ellen használták, nem véletlen, hiszen tele van számos hasznos tápanyaggal.

GettyImages-155421725

Csökkenti a rossz koleszterinszintet

A mustármag gazdag kalciumban, magnéziumban, mangánban, de foszfort, folsavat és niacint is tartalmaz, ez utóbbi a B-vitaminokhoz tartozik, és természetes koleszterinszint-szabályozó anyagként tartják számon, mivel csökkenti a "rossz" LDL-koleszterin szintjét a vérben, és növeli a "jó" HDL-koleszterin szintjét.

Gazdag esszenciális zsírsavakban

A mustármag alfa-linolénsavban is nagyon gazdag, ez olyan esszenciális zsírsavat jelent, amely hozzájárul a szervezet egészségéhez: az esszenciális ómega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, bizonyos vitaminok könnyebb felszívódásában, az emésztés megfelelő működésében, mérsékelik a vér koleszterinszintjét, miközben csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázata. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be továbbá a gyulladások enyhítésében, valamint pozitív szerepet töltenek be az agyban levő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Csökkenti az étvágyat

Nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma is, aminek hatására csökken az étvágy, és kevésbé kívánja meg az ember a magas cukortartalmú ételeket.

Gazdag antoxidánsokban

Az apró magocskák gazdagok antioxidánsokban és fitonutriensekben: ezek olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek hozzájárulnak többek között a gyulladásos, daganatos megbetegedések megelőzéséhez.

Serkenti az emésztést és gyorsítja a zsírégetést

Az angliai Oxford Polytechnic Institute kutatása szerint szerint egy teáskanál csípős mustármag 25%-kal gyorsítja fel az anyagcserét, ennek eredményeként óránként legalább 45 kalóriával többet éget el. Nem beszélve arról, hogy a gyomornak keményen meg kell dolgoznia, hogy megemészthesse a mustármag komplex rostjait, ami miatt többletenergiát használ fel.

GettyImages-585288189

Hogyan használd a mustármagot a diétádban?

A mustármagot előszeretettel használják ételek, szendvicsek, saláták ízesítésére, savanyúságokat vagy halakat, húsokat is pácolhatsz vele, de magában is fogyaszthatod őket. Napi egy-két csapott evőkanállal nyeld le egészben, szétrágás nélkül egy kis víz vagy tea segítségével. Fogyaszd kúraszerűen, ami nagyjából hat hétig tartson.

Mikor nem ajánlott a mustármag fogyasztása?

Magas oxaláttartalma miatt nem ajánlott vese- és hólyagproblémákkal küzdőknek, mivel fogyasztása vesekő kialakulásához vezethet, de pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek sem jó nyersen fogyasztani belőle goitrogéntartama miatt, ami befolyásolja a pajzsmirigy megfelelő működését.

A 8 legerősebb zsírégető fűszer

Az alábbi gyógy- és fűszernövények mértékkel alkalmazva - kiegyensúlyozott étrenddel, valamint megfelelő mozgással kombinálva - zsírégető tulajdonságaikat is kifejtik.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük