Karcsúak, és sokáig élnek: 4 étkezési szokás, amitől a kínai nők sokáig vékonyak maradnak
Fűszerek, kis adagok és még néhány használható fogyókúrás ötlet a kínai nőktől.

GettyImages-1175512296
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha Kínában is találhatóak gyorséttermek, a keleti népek táplálkozási szokásai jelentősen eltérnek a nyugati világ életmódjától és étrendjétől: az ország tradíciói, étkezési szokásai erősen jelen vannak a kultúrájukban, ami miatt sokkal kevesebb kínai küzd súlyfelesleggel, mint a nyugati országok lakói.

Kínában az átlagéletkor is magas, a negyvenes-ötvenes nők akár tíz évet is letagadhatnak korukból, amit elsősorban a megfelelően kialakított étkezési szokásaiknak köszönhetnek.

Étkezési tippek, amitől a kínaiak sokáig karcsúak maradnak

A kínai gasztronómia roppant gazdag és változatos, hiszen hatalmas országról van szó. Az pedig talán senki számára nem meglepő, hogy nemzeti konyhájuk valójában nagyon távol áll a Magyarországon működő, sarki kínai gyorséttermek egyhangú kínálatától. Étkezési szokásaikból van mit átvennünk nekünk, magyaroknak is, amennyiben egészségesen szeretnénk élni, miközben a pluszkilóktól is megszabadulhatunk.

GettyImages-943759290

Korai reggeli, napi háromszori étkezés

A kínaiak nagyon korán, 5-6 körül kezdenek reggelizni, és általában rizsből készült zabkásával, úgynevezett congee-vel indítják a napot, amit különböző módon fűszerezhetnek. Míg nálunk általában a zabkása vagy tejberizs édesen készül, ők zöldséget pirítanak vagy párolnak hozzá, esetleg főtt tojással bolondítják meg. A rostokban gazdag növények már kora reggel biztosítják az emésztés megfelelő működését, tápanyagokkal látják el a szervezetüket, valamint olyannyira eltelítik őket, hogy a reggeli után a következő étkezésük az ebéd lesz. Itt előkerülnek a csípős-savanyú levesek, amelyeket húsból, halból, zöldségekből készítenek. A vacsora a legkiadósabb étkezésük, húst, halat, rizst, tésztát vagy wokban sült zöldségeket fogyasztanak. A gondosan kidíszített tányérokon kis mennyiségű ételek szerepelnek, így nem kell tartaniuk a túlevéstől.

Evőeszköz helyett pálcika

A kínai kultúrában fa- vagy bambuszpálcikát használnak az ételek elfogyasztására, mi több, sértésnek veszik, ha valaki az ő országukban nem a két botocskával, hanem mondjuk kézzel szeretne enni. Az ételek hozzávalóit apróbbra vágják, és a rizst is alaposan megfőzik, így könnyebb a pálcikák használata. Az evésnél a kisebb falatok miatt, valamint a pálcikával való lassabb fogyasztás miatt a kínaiak nem eszik tele magukat, hiszen a jólakottságért felelős hormon, a leptin azelőtt jelez az agynak, mielőtt túlennék magukat. Távol-Keleten amúgy sem szívesen eszik degeszre magukat az emberek, betartják a 80%-os szabályt, azaz csupán 80%-ig laknak jól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Főzési technika

A wok egy Kínában több száz éves hagyományokra visszatekintő, öntöttvasból készült konyhai eszköz, aminek nagy előnye, hogy gyorsan, egészségesen és csaknem zsiradékmentesen készülnek benne az ételek. A rázva pirítás technikája is nagyon elterjedt, hiszen így az ételek tápanyagtartalma is megmarad. A párolás kiemelt szerepet kap a gasztronómiájukban, előnye, hogy nem szükségeltetik hozzá semmiféle zsiradék, az így elkészített ételek ennélfogva kevesebb kalóriát tartalmaznak. Bambuszpárolót használnak, amiben a zöldségek, de tésztaételek, tofu vagy halak is készíthetőek. 

GettyImages-494934237

Fűszerek

A fűszerek fontos szereplői az asztalnak, mert ízesebbé, pikánsabbá tesznek minden ételt, de ezenkívül más hasznuk is van: egyes gyógy- és fűszernövények a fogyásban is aktívan segíthetnek. A kínai gasztronómiában az anyagcserepörgető, kapszaicint tartalmazó chili, a koriander, a csillagánizs és a szecsuáni bors kap helyet, a szószok közül szójaszószt, szezámolajat, halszószt, osztrigaszószt használnak, hogy még ízletesebbé és különlegesebbé varázsolják ételeiket.

4 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak

A vietnámi nők tudatosan figyelnek alakjukra, nem meglepő, hogy sokkal kevesebb vietnámi küzd súlyfelesleggel, mint a nyugati országok lakói. A nők átlagéletkora nyolcvan év, így a negyvenes-ötvenes korosztály akár tizenöt évet is letagadhat korából, amit elsősorban életmódjuknak és étrendjüknek köszönhetnek.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük