8 étel és ital, ami 40 felett különösen káros: lassítják az anyagcserét, megbolygatják a hormonháztartást
Ahogy az ember öregszik, az anyagcseréje minden évtizedben körülbelül 5%-kal lassul.

vacsora-pizza-etelek-asztalon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azt tapasztalják, harminc-negyven felett elkezdenek egyre több felesleget felhalmozni, és a kilók jóval nehezebben is mennek le. Számos hormonális változás indul el ilyenkor a szervezetben, az idő előrehaladtával lelassuló alapanyagcsere és a fokozatos izomvesztés pedig pluszkilókhoz vezethet.

40 éves kor felett az ember anyagcseréje tízévente körülbelül 5%-kal lassul. Csökken az ösztrogénszint és az anyagcsere-szabályozásáért felelős pajzsmirigyhormon szintje, a vércukorszint pedig növekszik, ezek együttesen okozhatják a hízást - mondja Kimberly Snyder dietetikus, aki szerint ebben a korban már egyre kevesebbet mozognak az emberek, aki teheti, autóval közlekedik, ami a fenntartott izomtömegre is hatással van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kis odafigyeléssel ne lehetne pontosan ugyanolyan szép eredményeket elérni, mint az ember húszas éveiben, csak sokkal több tudatosság kell hozzá.

8 élelmiszer, ami 40 felett kifejezetten káros

Az alábbi ételek és italok megnehezítik az ember dolgát még akkor is, ha mértékkel fogyaszt belőlük. A titok persze nem a koplalásban vagy a túlzottan kevés kalóriabevitelben rejlik: kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással kompenzálhatók a változások.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük