Mit fogyassz kardioedzéskor, és mit súlyzós gyakorlatoknál? Előtte-utána ételvariációkat mutatunk
Mit fogyassz a különböző edzéstípusok előtt és után?

GettyImages-1079834362
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kardiózás az egyik leghatékonyabb módja a zsírégetésnek és olyan monoton, aerob mozgásformákat foglal magában, amelyek rövid idő alatt megemelik a pulzusszámot: ilyen a futás, kocogás, bicajozás, úszás vagy a különböző tánctípusok, például a zumba. Ezek a mozgásformák rövid idő alatt sok kalóriát égetnek, ugyanakkor nem szálkásítják a testet. A tónusosabb, izmosabb alak eléréséhez súlyzós edzéseket érdemes végezni.

Az intenzív kardiomozgásnak van egy speciális változata, a HIIT, azaz a magas intenzitású intervallum edzés, amelyben a terhelési és pihenési szakaszok váltják egymást, felpörög az anyagcsere, nő a test oxigénszintje és a pulzusszám, amellyel optimalizálhatod az edzések intenzitását.

Mit fogyassz a különböző edzéstípusok előtt és után?

Az edzés hatékonysága nemcsak attól függ, milyen gyakran, és mennyire sokat mozogsz, de nagyban befolyásolja azt is, hogy mit eszel előtte és utána, milyen ételek támogatják a kalóriaégetést, és melyek azok, amelyek megnyugtatják, vagy épp energiával töltik fel a testet.

A táplálkozás edzés előtt és után is fontos, mert a szervezetnek szüksége van rá az izomépítéshez, az energia szinten tartásához. Ha ez nem történik meg, az is előfordulhat, hogy az éhgyomorra végzett mozgás hatására az izmodból veszítesz. Ugyanilyen fontos az is, mit eszel mozgás után, hiszen például a fehérjében gazdag ételek segítik az izmok épülését és regenerálódását.

Az alábbiakban ilyen ételpárosításokat mutatunk: milyen harapnivalókat fogyassz edzés előtt és után, ha a reggeli órákban kardiózol, súlyzózol, alakot formálsz vagy éppen HIIT-edzést végzel?

Borító-és ajánlókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük