Az éhezés bizonyos fajtájától is lehet hízni: egyre többeket érinthet a probléma

Ha a szervezet éhezik, az akár elhízáshoz is vezethet, ez a fajtája pedig a fogyasztói társadalom hozadéka.

GettyImages-157533746
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éhezésnek egy egészen új változatát hozta magával a modern, fogyasztói társadalom. Legtöbbek a szó kapcsán az élelemhiánytól szenvedő emberekre gondolnak, de ez csak az egyik fajtája, méghozzá a mennyiségi éhezés. A másik pedig a minőségi éhezés elnevezést kapta.

A kettő között az a különbség, hogy míg az egyiknél az élelmiszerek hiánya okozza az alultápláltságot, a másiknál a helytelenül választott alapanyagok vezetnek tápanyaghiányos állapothoz. Ebben az esetben javarészt üres kalóriák és főleg szénhidrátok kerülnek elfogyasztásra, a fehérjék és a zsírok pedig háttérbe szorulnak.

Mit jelent a minőségi éhezés?

A minőségi éhezés a főleg egyszerű szénhidrátokból álló étrend következménye, mely során tápanyaghiányos állapot alakul ki, aminek tünetei közé a töredező körmök, a fáradékonyság, a hajhullás és a hangulatingadozás mellett még az elhízás tartozik. Akik egyoldalúan táplálkoznak, tehát főleg tésztákat, fehér rizst, pékárukat fogyasztanak nap nap után, azoknál fennáll a veszély arra, hogy kialakuljon.

GettyImages-1407759283

A koronavírus-járvány idején sokaknak feltűnhetett, hogy a boltokban legtöbben lisztet, cukrot vásároltak, amiket spájzolni lehet, és kalória- és szénhidrátdús élelmek alapját szolgálják. Végül szerencsére az élelmiszerhiány nem sújtotta az országot, ám a rossz szokás rögzült, és az inflálódó forint, a dráguló energia- és élelmiszerárak miatt egyre több családnál fordulhat elő, hogy az olcsóbb, kevésbé minőségi alapanyagokat részesítik előnyben a vásárlásoknál. 

Valójában még mindig megfizethető áron elérhetőek olyan fehérjedús élelmiszerek, amiknek ott a helye a háztartásokban, ilyen a bab, a lencse, a pulykahús, a zab vagy a túró, de a spenót is bővelkedik benne. Hiába próbál bárki az étkezéseken takarékoskodni, ha később az egészsége látja kárát, és azt az összeget, amit megspórolt, a drága vizsgálatokba kell ölnie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az olajok közül pedig nem csak az olívát lehet választani, a napraforgóolaj is biztosíthatja a fontos zsírokat, ahogy a margarin is, hiszen Magyarországon igen alacsony a transzzsírtartalmuk. De magvakkal, mint a napraforgómag, tökmag, lenmag is pótolható a hiányosság, és az olajos halakat is érdemes beiktatni, például szardíniát. 

Fontos, hogy makrotápanyagok, tehát a zsírok, fehérjék és szénhidrátok mind-mind esszenciális részét képezik az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek. A legegészségesebbnek tartott mediterrán diéta szerint arányaikat tekintve a napi étkezéseknek 35-40 százalék zsírból, grammokban nézve ez nagyjából 60 gramm, 50% szénhidrátból, ami 195 grammot jelent, ebből 30-45 gramm rost, és 15-20 százalék fehérjékből kellene állnia, ez utóbbi szintén nagyjából 60 grammnak felel meg.

GettyImages-1333051398

A tápanyagok mellett az élelmiszerek típusa is sokat számít. A magas glikémiás indexű, nemritkán ultrafeldolgozott élelmek ugyan gyorsan, de nem tartósan csillapítják az éhséget, és fogyasztásukkal háttérbe szorulhatnak az olyan feldolgozatlan élelmek, mint a nyers szezonális zöldségek, gyümölcsök.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy mindenek felett a testi-lelki egészség megőrzése a legfontosabb, aminek a tudatos táplálkozás elengedhetetlen része.

10 zsírpárnagyilkos, egészséges zsírforrás

Karcsúsítanak, és változatos ízeket visznek az étrendedbe. Méghozzá éhezés nélkül.

10 zsírpárnagyilkos, egészséges zsírforrás: felgyorsítják a fogyást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük