Az éhezés bizonyos fajtájától is lehet hízni: egyre többeket érinthet a probléma
Ha a szervezet éhezik, az akár elhízáshoz is vezethet, ez a fajtája pedig a fogyasztói társadalom hozadéka.
Az éhezésnek egy egészen új változatát hozta magával a modern, fogyasztói társadalom. Legtöbbek a szó kapcsán az élelemhiánytól szenvedő emberekre gondolnak, de ez csak az egyik fajtája, méghozzá a mennyiségi éhezés. A másik pedig a minőségi éhezés elnevezést kapta.
A kettő között az a különbség, hogy míg az egyiknél az élelmiszerek hiánya okozza az alultápláltságot, a másiknál a helytelenül választott alapanyagok vezetnek tápanyaghiányos állapothoz. Ebben az esetben javarészt üres kalóriák és főleg szénhidrátok kerülnek elfogyasztásra, a fehérjék és a zsírok pedig háttérbe szorulnak.
Mit jelent a minőségi éhezés?
A minőségi éhezés a főleg egyszerű szénhidrátokból álló étrend következménye, mely során tápanyaghiányos állapot alakul ki, aminek tünetei közé a töredező körmök, a fáradékonyság, a hajhullás és a hangulatingadozás mellett még az elhízás tartozik. Akik egyoldalúan táplálkoznak, tehát főleg tésztákat, fehér rizst, pékárukat fogyasztanak nap nap után, azoknál fennáll a veszély arra, hogy kialakuljon.
A koronavírus-járvány idején sokaknak feltűnhetett, hogy a boltokban legtöbben lisztet, cukrot vásároltak, amiket spájzolni lehet, és kalória- és szénhidrátdús élelmek alapját szolgálják. Végül szerencsére az élelmiszerhiány nem sújtotta az országot, ám a rossz szokás rögzült, és az inflálódó forint, a dráguló energia- és élelmiszerárak miatt egyre több családnál fordulhat elő, hogy az olcsóbb, kevésbé minőségi alapanyagokat részesítik előnyben a vásárlásoknál.
Valójában még mindig megfizethető áron elérhetőek olyan fehérjedús élelmiszerek, amiknek ott a helye a háztartásokban, ilyen a bab, a lencse, a pulykahús, a zab vagy a túró, de a spenót is bővelkedik benne. Hiába próbál bárki az étkezéseken takarékoskodni, ha később az egészsége látja kárát, és azt az összeget, amit megspórolt, a drága vizsgálatokba kell ölnie.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
Az olajok közül pedig nem csak az olívát lehet választani, a napraforgóolaj is biztosíthatja a fontos zsírokat, ahogy a margarin is, hiszen Magyarországon igen alacsony a transzzsírtartalmuk. De magvakkal, mint a napraforgómag, tökmag, lenmag is pótolható a hiányosság, és az olajos halakat is érdemes beiktatni, például szardíniát.
Fontos, hogy makrotápanyagok, tehát a zsírok, fehérjék és szénhidrátok mind-mind esszenciális részét képezik az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek. A legegészségesebbnek tartott mediterrán diéta szerint arányaikat tekintve a napi étkezéseknek 35-40 százalék zsírból, grammokban nézve ez nagyjából 60 gramm, 50% szénhidrátból, ami 195 grammot jelent, ebből 30-45 gramm rost, és 15-20 százalék fehérjékből kellene állnia, ez utóbbi szintén nagyjából 60 grammnak felel meg.
A tápanyagok mellett az élelmiszerek típusa is sokat számít. A magas glikémiás indexű, nemritkán ultrafeldolgozott élelmek ugyan gyorsan, de nem tartósan csillapítják az éhséget, és fogyasztásukkal háttérbe szorulhatnak az olyan feldolgozatlan élelmek, mint a nyers szezonális zöldségek, gyümölcsök.
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy mindenek felett a testi-lelki egészség megőrzése a legfontosabb, aminek a tudatos táplálkozás elengedhetetlen része.
10 zsírpárnagyilkos, egészséges zsírforrás
Karcsúsítanak, és változatos ízeket visznek az étrendedbe. Méghozzá éhezés nélkül.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)