Milyen a lábfejed? Ilyen futócipőt válassz
A vizes teszt segít eldönteni
Nemcsak a terep számít, hanem a lábboltozatod is, ha futócipőt készülsz vásárolni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A futás az elmúlt években egyre divatosabb sporttá vált, köszönhetően egyszerűségének, remek fogyasztó hatásának.

Nem szükséges hozzá semmilyen komolyabb sportruházat, kondibérlet, az egyetlen, amire - ízületeid védelme érdekében - ajánlott beruháznod, egy jó futócipő.

Milyen futócipőre lesz szükséged?

Fontos a terep milyensége, hiszen párnázottabb lábbeli kell, ha aszfalton vagy salakon futsz, mint ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy elérhető közelségben van egy rekortánpálya.

Milyen a lábfejed?

A terep mellett azonban az is számít, hogy milyen a lábboltozatod, van-e lúdtalpad. Ezt legkönnyebben az úgy tudod megvizsgálni, ha fürdés után még vizes talppal kicsit mezítlábazol a járólapon.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy körülbelül milyen nyomokat hagyhatsz a padlón. Amennyiben a középsőhöz hasonló a talplenyomatod, nem szükséges speciális körültekintéssel választanod futócipőt.

Stabil futócipő normál lábboltozathoz

Ebben az esetben úgynevezett stabil cipőre lesz szükséged, ezeknek a lábbeliknek az alakja enyhén görbült, nem irányítják a lábmozgást olyan erősen, mint a mozgáskontrollt biztosító cipők.

Mozgáskontrollt biztosító cipő alacsony lábboltozathoz

A mozgáskontrollt biztosító cipők formája egyenes, erősen tartják a lábfejet. Ilyen cipőre akkor van szükséged, ha a lábboltozatod alacsony, futás közben talajfogáskor befelé dől a bokád. Vásárláskor figyelj rá, hogy a középtalprész inkább kemény, mint puha legyen. Választhatsz dupla középtalprésszel gyártott futócipőt is - ez meggátolja a túlzott pronációt, vagyis a boka befelé dőlését.

Kipárnázott futócipő magas lábboltozathoz

Ha túlságosan magas a lábboltozatod, a lábad futás közben úgynevezett hanyintásra hajlamos, vagyis a lábfejed nem tompítja kellőképpen a talajjal való ütközést. Hogy ne tedd ki magad a sérülés veszélyének, kipárnázott futócipőt kell keresned. A kipárnázott futócipő alakja oldalról nézve lehet egyenes, de görbe is. A számodra ideális cipő engedi, hogy a lábad kényelmesen mozogjon, kissé befelé dőljön - így csillapítsa a talajfogáskor bekövetkező ütést - futás közben.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ezt is szeretjük