Nagyobb a súly- és zsírcsökkenés, ha ilyen mérleget használsz: rengeteget segít a fogyásban
Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, hogy a mérleg fajtája is befolyásolhatja mind a súlyvesztést, mind a zsírcsökkenést.

GettyImages-910049866
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a rendszeres méredzkedés mankóként szolgálhat a fogyókúra alatt, ám egy friss kutatásból kiderült az is, hogy a fajtája is sokat számít.

Ugyan a kiegyensúlyozott étkezés és az erősítő edzések hatására indul be a fogyás, a folyamat ellenőrzése motivációt adhat a folytatásra - nagyon jó érzés, amikor az első 1-2 kiló feleslegtől sikerül megszabadulni.

Milyen mérleget vegyek?

Az önellenőrzés során különböző eszközök használhatóak, van, aki a centikben szereti mérni a változást, hiszen akár úgy is lehet fogyni, hogy közben jóformán egy deka különbség nem látszik a mérlegen, ami abból ered, hogy az izom nehezebb a zsírnál. Közben természetesen ugyanúgy változik a ruhaméret, az illető arra lehet figyelmes, hogy míg az elején a 46-os nadrágok voltak kényelmesek,  az idő múlásával már a 42-esbe is belefér.

GettyImages-1151790448

A hagyományos mérlegek tényleg csak a testtömeget hivatottak megmutatni, de ma már léteznek az úgynevezett intelligens testzsírmérlegek, amik képesek meghatározni magának a zsírtömegnek a változását. 

A 2022 novemberében publikált kutatásban épp ezeket a mérlegeket vették górcső alá. A vizsgálatot Kínában végezték több mint 107 ezer résztvevő bevonásával. A kutatás során nagyon érdekes összefüggést találtak a szakemberek, miszerint a testzsírmérleget használó túlsúlyos alanyok nagyobb eséllyel értek el súly- és zsírcsökkenést.

A kísérlet vezetői szerint a Covid-19-járvány miatti hosszabb otthon töltött idő megváltoztatta a kínai lakosság fogyókúrás szokásait. A világjárvány alatt jelentősen megnőtt a testzsírmérleget használók száma a járvány előtti időkhöz képest. A zsírcsökkenés szempontjából lényeges ismérvnek titulálták az életkort, mert a fiatalabb korosztály tagjai hatékonyabban fogytak, mint az idősebbek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

De összességében arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az intelligens testzsírmérlegek használata ténylegesen hozzájárulhat a testsúlycsökkenéshez. 

A testzsírmérlegek gyenge bioelektromos áram segítségével állapítják meg a zsírmennyiséget. A zsírtömeg, ellentétben az izommal, a csontokkal, rosszul vezeti az áramot, ez alapján tudja az eszköz felmérni a mennyiséget. Ez használat közben nem érződik, és legpontosabb adatot úgy lehet megtudni, hogyha rendszeresen zajlik a mérés. Nagyon fontos a mozdulatlan, egyenes testtartás is közben, és az sem mindegy, hogy mikor állsz rá a mérlegre.

GettyImages-1146700352

Az esti és a reggeli súly között akár 3-4 kiló eltérés is mutatkozhat, ennek az átlagát érdemes venni, és minden héten ugyanazon a napon, vagy akár napokon méredzkedj. 

Kiderült, hogy pontosan hány lépést kell tenni a fogyáshoz egy nap

A sétálás elképesztően jó hatással bír az egészségre nézve, és egy átfogó kutatásból még az is kiderült, pontosan hány lépés gyorsítja fel a fogyást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük