Mikortól érdemes mozogni a fogyókúra mellé? Ezt javasolja az edző
Ha a maximumra törekszel, már igen korán elkezdhetsz edzeni.

molett felules edzovel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan, amikor fogyni szeretnének, nemcsak az étrendjükön változtatnak, de mozogni is elkezdenek mellé, hogy több kalóriát égessenek, így jobb eredményeket érjenek el. A nagyobb túlsúllyal küzdők azonban gyakran úgy gondolják, hogy nekik először fogyniuk kell, mielőtt sportolni kezdhetnének. Megkérdeztünk egy edzőt, mikortól érdemes az edzést a plusz kilók elleni harc részévé tenni.  

Kiss Sándor, a Sasafitness és a Beyond the Motion bloggere 14 év edzői tapasztalattal elmondta, mit szokott tanácsolni a túlsúlyos és elhízott fogyni vágyóknak a mozgás elkezdésével kapcsolatban.

Mikortól kell edzeni?

Sasa szerint a rendszeres edzést nem lehet elég korán elkezdeni, így akár harminc-ötven kiló felesleggel is az első pillanattól javasolja a mozgást, azonban nem minden fajta edzés való mindenkinek.

molett sulyzo edzovel

Nagy felesleg esetében az ízületekre jelentős extra terhelés nehezedik, így eleinte az ugrálós gyakorlatok nem jöhetnek szóba. Emellett fontos, hogy az edzettségi szintednek megfelelő, de fejlődést biztosító mozgás találj. Egy jó edző erősen elhízott kliensek számára is tud olyan gyakorlatokat összeállítani, melyek végzése során a vendég nem fullad ki pillanatok alatt, hanem végigcsinál 30 percet.

A zsírégetés során különösen az erősítő edzés - akár eszközökkel, akár saját súllyal - éri meg a befektetett időt. Az ilyen mozgás ugyanis nemcsak addig éget sok kalóriát, amíg végzed, hanem megterheli az izmokat, így azokon mikroszkopikus repedések keletkeznek, melyek regenerálása akár két napig is tarthat. Ezalatt a test több kalóriát használ, azaz az erősítés sokkal jobban pörgeti az anyagcserét a kardiónál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az edzés hatására nemcsak kalóriák égnek el, de az erőnlét és az állóképesség is javul, sőt, az erősítés hozzájárul ahhoz is, hogy a fogyást minél nagyobb megmaradt izomtömeggel zárd.

Az izomveszteség hatására lassul az anyagcsere, így hiába éred el az álomsúlyodat, jóval nehezebb lesz azt megtartani, ha korábban sok izmot adtál le. Fél kiló izom napi fenntartása mintegy 50 kalória, míg ugyanennyi zsírszöveté ennek töredéke, így érdemes rá törekedni, hogy a súlyveszteség minél nagyobb része csak zsír legyen, amiben kulcsszerepe van a mozgásnak.

Sasa az edzések jelentősége mellett azt is hangsúlyozta, hogy nem elég mozogni, fogyókúrázni, hanem életmódszerű változtatásokra van szükség. A kúraszerűen végzett koplalással járó diétázás helyett válassz tartható, kiegyensúlyozott étrendet, mely segít beállítani a számodra megfelelő testsúlyt. Eközben pedig egy jó étrend megtanít az olyan egészséges szokásokra - főzés, alapanyagok megválogatása, félkész ételek elhagyása -, melyek később nélkülözhetetlenek lesznek az elért eredmények hosszú távú fenntartásához. 

Előtte-utána képeken a különbség

Nézd meg, milyen az, ha valakinek sikerül húsz-harminc kilót leadni, és tudd meg azt is, nekik milyen módszerek váltak be!

Ezt is szeretjük