Hány órakor kell utoljára enned, ha fogyni akarsz? Az új kutatás szerint nem este hatkor
Az esti falatozás nem csak az alvás minőségére, de az alakodra és egészségi állapotodra is rányomhatja a bélyegét.

GettyImages-186218666
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években elterjedt az a nézet, mely szerint a sikeres fogyás érdekében este hat után már nem szabad enni. Ez részben igaz. Ha valaki koránfekvő, tényleg nem érdemes alvás előttre időzítenie a vacsorát, hiszen a szervezete nem tud kikapcsolni, a pihenés helyett az éjszaka folyamán is dolgozni fog. Fekvő pózban a gyomor sem emészti meg rendesen az ételeket, ez a későbbiekben refluxot, emésztési gondokat okozhat.

Ha késő estig marad fent valaki, simán lehet, hogy a hatórás vacsora után este 10-11 körül még megéhezik, ezzel akaratlanul is pluszkalóriákat juttatva a szervezetébe, ezért jobb, ha az utolsó étkezést későbbre időzíti.

A kutatás szerint ekkor kellene enned utoljára, ha fogyni akarsz

A Pennington Orvosbiológiai Kutatóintézet kísérletei alapján a szakemberek napi három étkezést javasolnak, ezeket érdemes a cirkadián ritmussal összehangolni - írja a Psychology Today.

GettyImages-182916281

A cirkadián ritmus rengeteg, táplálkozás szempontjából fontos tényezőt befolyásol, például azt, hogy mikor éhezel meg, vagy hogy mikor kerül sor a szénhidrátok, cukrok, zsírok emésztésére, miközben a szervezetre az éjszaka és a nappal váltakozása is hatással van.

Az idén júliusban publikált tanulmányban a kutatók azt javasolják ennek alapján, hogy az utolsó étkezés délután 2-kor legyen, reggel 8-ig a diétázók mást nem is fogyaszthatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Pennington-tanulmányban a kutatók hét túlsúlyos férfit és négy túlsúlyos nőt vizsgáltak. Az első négy napban úgy nézett ki az étkezésük, hogy reggel 8-kor, délután 2-kor és este 8-kor ettek, majd a következő napokban áttértek a reggel 8, délelőtt 11 és délután 2 órás időintervallumokra.

Az ételek úgy lettek összeválogatva, hogy elegendő kalóriát és tápanyagot szolgáltassanak a testsúly fenntartásához. A résztvevőket napi hat alkalommal monitorozták, és teszteket töltettek ki velük a éhségérzetükkel, telítettségükkel, energiaszintjükkel kapcsolatosan.

GettyImages-71417933

Megállapították, hogy amikor korábbi időpontra hozták az utolsó étkezést, csökkent az éhségért felelős hormon szintje. Szerintük ez az időpont azért hatékony, mert csökkenti az étvágyat, növeli a teltségérzetet, elmaradnak a falásrohamok, így kevesebb kalória jut a szervezetbe, valamint sokkal hatékonyabb lesz a zsíranyagcsere is. A kutatók szerint a reggeli legyen a legtartalmasabb, ezt két könnyedebb fogás kövesse.

Bár nehezen hisszük, hogy bárki délután 2-től másnap reggelig ne éhezzen meg, így ha ezt a kemény szigort valaki nem bírja, este még egy könnyed vacsorát bekaphat, mintsem hogy egész délután éhezzen. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a cirkadián ritmussal összehangolt étkezéseket cukorbetegségben, IR-ben vagy különböző alapbetegségben szenvedők lehetőleg ne alkalmazzák.

8 szuperétel zsigeri zsír ellen

A has körüli zsírpárnák amellett, hogy sok nő életét megkeserítik, komoly egészségügyi problémák kialakulásához is hozzájárulhatnak, így jobb minél előbb megszabadulni tőlük.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük