Nem mindegy, mikor állsz a mérlegre a tudomány szerint - Ez a legjobb nap a méredzkedéshez
Kutatások megállapították, hogy a szerda a legjobb nap a méredzkedésre.

GettyImages-1169486621
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan a fogyókúra alatt is gyakran használják a mérleget, ami egyfajta motivációt jelent számukra, ugyanis ha azt látják, hogy egyre kevesebbet mutat a mérleg nyelve, annál kitartóbbak lesznek, az eredmény pedig így még inkább megmutatkozik. 

Ezzel szemben vannak, akik úgy gondolják, káros lehet, ha a fogyókúra során a diétázó túl sokat foglalkozik a számokkal, hiszen a mérleg nem mindig mutat pontos eredményt. A testsúly nagyban függ a napszakoktól, az elfogyasztott ételek mennyiségétől, minőségétől vagy a szervezet vízháztartásától, a hormonális folyamatoktól, így azt sem tudja megmutatni pontosan, hogy zsírt vagy vizet vesztettél-e. 

Ekkor mutatja a valós súlyt a mérleg a szakemberek szerint

Mindezek ellenére a szakemberek szerint a mérleg a fogyókúra lekövetésének egyik legjobb módszere, útmutatóul szolgál a fogyáshoz, hiszen ezen számok alapján azonnal látja az illető a munkája eredményét.

GettyImages-168720557

Kutatások megállapították, hogy a szerda a legjobb nap a méredzkedésre, ezen a napon volt az alanyok súlya a legállandóbb. 

tanulmány szerint így a hétről hétre történő összehasonítás sokkal pontosabbá válik. A Finnországban található Tamperei Műszaki Egyetem kutatói 40 túlsúlyos felnőttet mértek meg 2900 alkalommal, és megállapították, hogy a szerdai napon volt az alanyok súlya a legállandóbb. A hétvégi méredzkedés azért nem szerencsés szerintük, mert az alanyok ilyenkor sokkal többet esznek, mint a dolgos hétköznapok során. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Julia Zumpano dietetikus szerint a sikeres fogyás szoros összefüggésben van a súlyméréssel, hiszen a mérleg emlékeztet arra, miért próbálnak lefogyni. Szerinte minél gyakrabban méri magát az ember, annál sikeresebb lesz a fogyókúra. A kutatásban azt is megállapították, hogy azok a kísérleti alanyok, akik egy hónapig nem mérték magukat, nagyobb eséllyel híztak vissza, mint azok, akik minden héten ugyanazon a napon, napszakban tették.

GettyImages-1255733884

Mikor mérd magad?

A súly a napszak során is hullámzik. A legpontosabb számot reggel, az első vécézés után, közvetlenül az első étkezés előtt adja a mérleg. Érdemes felkelés után két órát várni, mivel alvás közben a szervezet hidratáltsága csökken, emiatt a súlyméréskor kisebb értéket mutathat, mint a valós. A mérleget egy szilárd, sima és vízszintes felületre kell helyezni, a mozgatás befolyásolhatja az eredmény pontosságát.

Döbbenetes képek arról, mit tesz az elhízás a szervezettel

A szervezetben található nagy mennyiségű zsírtömeg egészségügyi problémák sorát veti fel, amelyeket az alábbi meghökkentő képek is szemléltetnek. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük