Ezért nem bírsz ki egy napot sem tésztafélék nélkül!
A kutatók magyarázata
Egy enzim hatására cukros és keményítőtartalmú ételeket kívánsz.

Ez is érdekelhet

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

beauty and style

Ha válaszolsz erre a 3 kérdésre, tudni fogod, milyen legyen az esküvői sminked »

Olcsó, házi gyanta 3 összetevőből, amitől nem lesz kiütéses az érzékeny arcbőr »

Fázós vagy? 10 megszívlelendő öltözködési trükk télre »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A cukorétvággyal kapcsolatos agyi folyamatot találhattak brit kutatók. Úgy vélik, felfedezésük az elhízás hatékonyabb megelőzéséhez és kezeléséhez vezethet.

A londoni Imperial College kutatói patkánykísérleteik során felfedeztek egy enzimet, amely érzékeli, hogy a táplálkozás eredményeképpen mennyi glükóz - vagyis szőlőcukor - érkezik az agyba, hiány esetén pedig arra készteti az állatot, fogyasszon több édes ételt.

Ezért nem bírod ki tészta és édesség nélkül!

A tudósok szerint embereknél ennek az enzimnek a működése a cukros és keményítőtartalmú ételek, vagyis többek között a gabonafélék és a belőlük készült fogások - például a péksütemények, tészták - iránt ébreszt éhséget. A glükóz nevű egyszerű szénhidrát az agysejtek legfőbb energiaforrása.

- Agyunk leginkább a glükózból nyeri az energiát, ám evolúciós múltunkban nehéz lehetett hozzájutni az édes ételekhez, ezért mélyen gyökerezik a cukor- és keményítőtartalmú ételek iránti preferenciánk - mondta James Gardiner, a kutatás vezetője, aki az eredményeket a Journal of Clinical Investigation című szaklapban tette közzé.

A glükokináz nevű enzim szerepe

A kutatócsoport abból a feltevésből indult ki, hogy a cukorétvágyat befolyásolhatja egy glükokináz nevű enzim, mely a máj és a hasnyálmirigy cukorérzékelésében, vagyis a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában is szerepet játszik.

Glükokinázt találtak az agy hipotalamuszában, mely többek között a táplálékbevitel szabályozásában is részt vesz. A kísérletek során először azt állapították meg, hogy 24 órás éhezés után a patkányok hipotalamuszának étvágyszabályozó központjában aktívabbá vált lett az enzim.

Megelőzhető az elhízás?

A kísérleti állatok választhattak glükózoldat és a szokásos tápjuk között. Amikor fokozták az agyukban a glükokináz működését, táp helyett több cukros oldatot választottak, azonban amikor csökkentették az enzim működését, kevesebbet.
Gardiner szerint ezek alapján az ember esetében étrendi változtatásokkal csökkenthető a glükózéhség, és talán megelőzhető az elhízás olyan gyógyszerrel, mely az enzim működését befolyásolja.

- Valószínű, hogy az egyes emberekben különböző az adott enzim szintje, tehát más-más módszer segíthet rajtuk. Egyesek attól érezhetik magukat előbb jóllakottnak, ha az étkezés elején több keményítőtartalmú ételt esznek, így összességében kevesebbet fognak enni - részletezte Gardiner.

Ezt is szeretjük