Ezért nem bírsz ki egy napot sem tésztafélék nélkül!

A kutatók magyarázata

Egy enzim hatására cukros és keményítőtartalmú ételeket kívánsz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukorétvággyal kapcsolatos agyi folyamatot találhattak brit kutatók. Úgy vélik, felfedezésük az elhízás hatékonyabb megelőzéséhez és kezeléséhez vezethet.

A londoni Imperial College kutatói patkánykísérleteik során felfedeztek egy enzimet, amely érzékeli, hogy a táplálkozás eredményeképpen mennyi glükóz - vagyis szőlőcukor - érkezik az agyba, hiány esetén pedig arra készteti az állatot, fogyasszon több édes ételt.

Ezért nem bírod ki tészta és édesség nélkül!

A tudósok szerint embereknél ennek az enzimnek a működése a cukros és keményítőtartalmú ételek, vagyis többek között a gabonafélék és a belőlük készült fogások - például a péksütemények, tészták - iránt ébreszt éhséget. A glükóz nevű egyszerű szénhidrát az agysejtek legfőbb energiaforrása.

- Agyunk leginkább a glükózból nyeri az energiát, ám evolúciós múltunkban nehéz lehetett hozzájutni az édes ételekhez, ezért mélyen gyökerezik a cukor- és keményítőtartalmú ételek iránti preferenciánk - mondta James Gardiner, a kutatás vezetője, aki az eredményeket a Journal of Clinical Investigation című szaklapban tette közzé.

A glükokináz nevű enzim szerepe

A kutatócsoport abból a feltevésből indult ki, hogy a cukorétvágyat befolyásolhatja egy glükokináz nevű enzim, mely a máj és a hasnyálmirigy cukorérzékelésében, vagyis a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában is szerepet játszik.

Ezek a túlsúly leggyakoribb okai!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Glükokinázt találtak az agy hipotalamuszában, mely többek között a táplálékbevitel szabályozásában is részt vesz. A kísérletek során először azt állapították meg, hogy 24 órás éhezés után a patkányok hipotalamuszának étvágyszabályozó központjában aktívabbá vált lett az enzim.

Megelőzhető az elhízás?

A kísérleti állatok választhattak glükózoldat és a szokásos tápjuk között. Amikor fokozták az agyukban a glükokináz működését, táp helyett több cukros oldatot választottak, azonban amikor csökkentették az enzim működését, kevesebbet.
Gardiner szerint ezek alapján az ember esetében étrendi változtatásokkal csökkenthető a glükózéhség, és talán megelőzhető az elhízás olyan gyógyszerrel, mely az enzim működését befolyásolja.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Valószínű, hogy az egyes emberekben különböző az adott enzim szintje, tehát más-más módszer segíthet rajtuk. Egyesek attól érezhetik magukat előbb jóllakottnak, ha az étkezés elején több keményítőtartalmú ételt esznek, így összességében kevesebbet fognak enni - részletezte Gardiner.

Ezt is szeretjük