Miért hizlal az alkohol? Minden kortyból zsírpárna lesz, ha ennél többet iszol

Az alkohol hizlal, de pontosan hogyan, és milyen mennyiségtől?

alkohol hizlal 3
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúrás módszerek többségénél az alkohol egyértelműen tiltólistás, mivel könyörtelenül tönkreteszi a diétát.

Amennyiben szigorú fogyókúrás étrendet követsz, valóban ajánlott a szeszes italok teljes körű mellőzése, egyébiránt pedig a kulcsszavad legyen ezúttal is: a tudatosság és a mértékletesség. Az alábbiakban elmondjuk, mire kell figyelned!

Miért hizlal az alkohol?

A szeszes italokat a szervezeted szénhidrátként dolgozza fel, ráadásul a glikémiás indexük is rendkívül magas, magyarán vércukorszint-ingadozást eredményeznek. Pamela M. Peeke, a Maryland Egyetem szakértője The Hunger Fix című könyvében ír az alkohol szervezetre gyakorolt hatásáról.

A szakértő szerint a szeszes italok szinte sokként érik az anyagcseréért felelős szerveket, és arra sarkallják őket, hogy azonnal függesszék fel tevékenységüket, és helyette az alkohol lebontásával foglalkozzanak. Amit pedig korábban fogyasztottál, elraktározódik. 

Dr. Peeke továbbá arra figyelmeztet, hogy kimondottan rossz ötlet a vacsorát egy-két pohár itallal helyettesíteni, mert kisvártatva farkaséhes leszel, és szinte bármit felfalsz, ami az utadba kerül.

Ha ez még nem lenne elég, az alkohol visszatartja a vizet, ami a diétázás szempontjából azért veszélyes, mert már a legkisebb folyadékveszteség is lassítja az anyagcserét, ezáltal derékba töri a fogyókúrát. Ráadásul a szomjúságérzet könnyen összetéveszthető az éhségérzettel, sokan ezért ivás helyett nassolással próbálják megszüntetni a kényszert. 

Miért éhezel meg másnaposan?

A Nature Communications egyik tanulmányában részletesen kifejtik, hogyan reagál a szervezeted az alkoholra. Röviden arról van szó, hogy az alkohol felborítja a vércukorszint-egyensúlyát, és lecsapolja a glikogén- és szénhidrátkészletet. 

A szervezeted a glikogént szénhdirátokból állítja elő, ezért van az, hogy különösen lisztes vagy cukros ételek után sóvárogsz másnaposan. Arra a kérdésre pedig, hogy miért kívánod ilyenkor jobban a sós ételeket, a kutatók szerint a dehidratáltság a válasz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Erre figyelj, amikor alkoholt fogyasztasz!

Mindig egyél, mielőtt iszol -JoAnn Manson, a Harvard Orvosi Iskola szakértője szerint fontosabb, hogy jókat egyél, mint az, hogy keveset. Karlene Karst, The Full-Fat Solution című könyvében pedig azt tanácsolja, hogy mielőtt szórakozni indulnál, készíts fehérjében, rostban és egészséges zsírokban bővelkedő vacsorát, ezáltal gondoskodhatsz a vércukorszinted stabilizálásáról.

Válassz tudatosan - a Long Island vagy a Sex on the Beach nagyon divatos koktélok, ugyanakkor adagonként több mint 300 kalóriát tartalmaznak, arról nem beszélve, hogy milyen más egyéb hatásai vannak. Ha mindenképp koktélozni szeretnél, válaszd a mojitót - 242 kalória -, esetleg a Bloody Maryt - 123 kalória. Ugyanakkor 1 deciliter száraz fehérborral még jobban jársz, az ugyanis nagyjából 65 kalóriát tartalmaz, míg a sör deciliterenként 40-50 plusz kalória bevitelét jelenti. Dönts bárhogy, a lényeg a mértékletesség.

Ne akard az egész hetet egyetlen napba besűríteni - Dr. Peeke szerint a legrosszabb, amit tehetsz, ha hétfőtől péntekig türtőzteted magad, hogy aztán egy szombati ereszd el a hajam buli közepette bepótold az elmaradt alkoholfogyasztásodat. Amennyiben egy éjszaka alatt lecsúszik három-négy ital, a szervezeted garantáltan nem tud megbirkózni a rázúduló plusz kalóriákkal, és zsírsejtek formájában elraktározza őket a has, a csípő és a comb területén. A szakember szerint ilyen életvitel mellett egy év alatt akár 4,5 kiló is felszaladhat.

Ezt is szeretjük