9 krómban gazdag étel, ami stabilizálja a vércukorszintet: támogatják a sikeres fogyókúrát
Fontos mikrotápanyag a króm, amit az emberi test önállóan nem tud előállítani, csak ételeken keresztül juttatható a szervezetbe.

króm
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A makrotápanyagok, mint a fehérjék, szénhidrátok és zsírok bevitele mellett könnyen meg lehet feledkezni az olyan nyomelemekről, mint a króm, pedig ez is nagy szerepet játszik a szervezet egészséges működésében.

A krómban gazdag ételek segítséget nyújtanak a szervezetnek a cukor feldolgozásában, így bizonyítottan vércukorszint-stabilizáló hatásuk van. A nyomelem beindítja az inzulinreceptorok működését, hogy a cukor a sejtekbe jutva hasznosulni tudjon, és energiává alakuljon át. A cukorbetegeknél ez a folyamat hiányzik, ezért nő meg a vércukorszintjük drasztikusan egy-egy szénhidrátdús étel fogyasztása után.

A króm hatása

Egy 12 hetes kutatásban PCOS-ben szenvedő nőknél vizsgálták meg a króm hatását, és arra az eredményre jutottak, hogy hatékonyabban fogytak azok a résztvevők, akik krómot tartalmazó táplálékkiegészítőket kaptak, mint a vizsgált csoport másik fele. Szakértők még mindig azon dolgoznak, hogy megértsék a króm hatását a súlycsökkenésben, a diabétesz megelőzésében és a koleszterinszint csökkentésben. De az vitán felül áll, hogy naponta 20-35 mikrogramm krómot ajánlott bevinni a szervezetbe, mely érték a kortól és nemtől függ.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük