Kihajtja a pangó vizet, megszünteti a puffadást: 7 étel magas káliumtartalommal
A kálium jótékony hatással bír az anyagcsere-folyamatokra, segít enyhíteni a puffadás és a felvizesedés tüneteit.

GettyImages-926293648
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kálium a szervezet egyik legfontosabb ásványi anyaga és elektrolitja. Stabilizálja a vérnyomást, segíti a sejtekhez eljuttatni a tápanyagokat, támogatja az idegrendszer és az izmok működését is - nem beszélve arról, hogy mivel elektrolit, a szervezet vízháztartásának egyensúlyát is fenntartja, kihajtja a felesleges vizet.

Éppen ezért egy egészséges, átlagos testalkatú felnőtt számára naponta legalább 3500 milligramm fogyasztása javasolt, ám sokak étrendje nélkülözi az igazi káliumforrásokat. Hiánya puffadást és különböző emésztőrendszeri zavarokat okoz, lelassítja az emésztést. Persze sokaknak azonnal eszébe juthat a banán, hiszen egy közepes méretű darab 422 milligramm káliumot tartalmaz - mégis vannak olyan ételek, melyekben még ennél is több van.

Spenót

A spenót egy tápanyagban igen gazdag zöld leveles zöldség, nyersen 100 grammja nagyjából 550 milligramm káliumot tartalmaz. Jó tudni, hogy a mélyfagyasztott változata némileg veszít tápanyagtartalmából, ezért szezonban lehetőleg friss fajtát válassz, és abból készíts ízletes spenótfőzeléket vagy egyéb spenótos ételt!

GettyImages-171588828

Édesburgonya és burgonya

Az édesburgonyát egyre több háztartásban használják a krumpli alternatívájaként, ám jelenlegi felsorolásunkban mindkettőnek helye van. 100 gramm édeskrumpliban közel 340 milligramm, egy hagyományos burgonyában pedig 420 milligramm kálium található, tehát bármelyiket is választod, a napi szükséglet egy részét biztosan fedezni tudod majd.

Paradicsompüré

A paradicsompüré megfőzött paradicsomokból készül, amit meghámoztak és összepréseltek. Az így kapott massza különböző tésztafélék remek ízesítője, de más ételek készítéséhez is felhasználható alapanyag. Érdemes is minél gyakrabban használni, mivel 100 grammja nagyjából 330 milligramm káliumot tartalmaz. Jó, ha házilag készíted, mert a bolti verziókban gyakran hozzáadott cukor van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fehérbab

A fehérbab szintén kiváló választás a káliumraktárak feltöltésére. 100 gramm főtt fehérbab körülbelül 390 milligramm káliumot tartalmaz. Emellett remek rostforrás is, ami támogatja az emésztést, és sokáig tartó teltségérzetet okoz.

Aszalt sárgabarack

Az aszalt sárgabarackot nemcsak sokáig lehet tárolni, de a müzlik, zabkásák tökéletes kiegészítője is lehet. 100 gramm szárított kajszibarackban több mint 1100 milligramm kálium van, így nem árt sűrűn beépíteni az étrendbe a rostban gazdag aszalványt. Arra viszont figyelni kell, hogy kalóriatartalma magas, ráadásul a bolti termékek sokszor nagy mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

GettyImages-175666686

Görögdinnye

A nyár egyik kedvenc csemegéje, a görögdinnye sem maradhat ki a listából, hiszen ez a többnyire vízből álló gyümölcs is remek káliumbomba - 100 grammja 112 milligrammot tartalmaz, emellett bővelkedik C-vitaminban és magnéziumban is.

Fontos figyelembe venni, hogy akinek bármilyen veseeredetű problémája van, az mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét, mielőtt káliumban gazdag ételekkel színesítené étrendjét, és kövesse az utasításait!

8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat

A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele éppoly fontos a fogyókúrában, mint a mozgás vagy a megfelelő táplálkozás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük