Fokozza a zsírraktározást, károsítja a májat: ezt a hozzáadott összetevőt kerüld az élelmiszerekben

Érdemes átnézni az összetevőket a csomagoláson, mert bizonyos élelmiszerek olyan adalékanyagot tartalmazhatnak, ami elhízáshoz vezet, és az egészségre is káros.

GettyImages-688461402
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az vagy, amit megeszel - tartja a jól ismert közmondás, aminek vitathatatlan az igazságtartalma. Az élelmiszerek csomagolásán pedig mindig feltüntetik, hogy milyen összetevőkből áll, ezt érdemes is elolvasni.

A megfelelő íz, állag érdekében a gyártók különböző adalékanyagokkal turbózhatják fel a boltokban kapható inni- és ennivalókat, ezek közé tartozik a fruktóz, azaz a gyümölcscukor is, ami máskülönben természetesen is előfordul. 

Miben van fruktóz?

A cukor szinte mindenben jelen van, ami elfogyasztásra kerül, a gyümölcsöktől kezdve a csokoládén át a paradicsomszószig mind a természetes, mind pedig a feldolgozott élelmiszerekben is megtalálható. Kis mennyiségben fogyasztva nem is okoz problémát, ám bizonyos élelmiszerek túlzó mennyiségben tartalmazzák, rendszeres fogyasztásuk pedig egészségkárosító hatással bír.

GettyImages-1308174855

A fruktóz számos növényben megtalálható, és a méz is tartalmazza, az előregyártott élelmekhez adva pedig kellemes, édes ízt biztosít. A fruktózt a máj használja fel, a kiválasztószerv energiaraktárját pótolja, és trigliceridek képez. Mivel ilyen mértékben vesz részt a lipidanyagcserében, a magas fruktóztartalmú étrend túlterhelheti a májat, fokozza a zsírlerakódást, és számos anyagcsere-problémához vezethet, zsírmáj vagy cukorbetegség is kialakulhat miatta. Legjobb természetes formájában fogyasztani.

Az aszalványokban magas koncentrációban van jelen, ezenkívül általában az alább olvasható élelmekben található meg.

  • Cukormentes energiaital.
  • Cukrozott energiaital.
  • A méz.
  • A müzliszeletek.
  • A lekvárok.
  • A szószok, mint a ketchup.
  • Alkoholok, mint a bor, a likőrök, a pezsgő és a tömények.
  • Cukrozott üdítők, mint a teák, gyümölcslevek.
  • Ízesített ásványvizek.
  • A must.

Fontos kihangsúlyozni, hogy nem mindegyik termék tartalmaz valóban hozzáadott fruktózt vagy egyéb cukrot, függ a készítéshez használt alapanyagoktól is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az American Heart Associaton javaslata alapján a hozzáadott cukor maximum a napi kalóriabevitel 6%-át teheti ki, ami férfiak esetében 36 gramm - vagy kilenc teáskanálnyi - nők esetében pedig hat teáskanálnyi, azaz 24 gramm. Ez a mennyiség betartható, hogyha a cukrozott üdítők fogyasztása mérséklésre kerül, ha az étrend főleg teljes értékű élelmiszerekből áll, mint gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, és ha rendszeres, legalább napi szinten 30 perc testmozgás történik. Mindezek mellett pedig az élelmiszerek csomagolását is érdemes átnézni, mert hozzáadott cukortartalommal bírhatnak.

A 10 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs

A gyümölcsök számos hasznos tápanyaggal látják el a szervezetet, rostjaik révén biztosítják a teltségérzetet, valamint az emésztés megfelelő működését.

A 10 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, amit diéta alatt is fogyaszthatsz

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük