Zsírégető, anyagcsere-pörgető, vízhajtó

Mi az?

A következő három zöldség és gyümölcs a leghatékonyabb alapköve lehet fogyókúrás étrendednek! Fogyaszd őket bátran!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Papaya

A papaya Amerika trópusi vidékén őshonos fa, melynek termése a dinnyére emlékeztet. Bár magját és levelét is felhasználják azokban az országokban, ahol őshonos, leginkább édes húsa miatt fogyasztják. Az érett papaya narancssárga színű, és enyhe nyomásra puhának bizonyul. Mivel gyorsan romlik, érdemes minél hamarabb fogyasztani.

Azért érdemes a fogyókúra során fogyasztani, mert valamennyi gyümölcsféle közül ennek van a legalacsonyabb energiatartalma, mindössze 13 kalóriát tartalmaz 100 grammonként.

Kevés szénhidrátot és cukrot tartalmaz, viszont többféle ízanyag édes ízt kölcsönöz neki, ezért kiválóan alkalmazható alacsony szénhidrát-tartalmú - low carb - diéták során. A benne található enzim, a papain segíti a fehérje lebontását, ezért gyorsítja az anyagcserét is. Magas káliumtartalma miatt pedig vízhajtó hatású. Mivel nem tartalmaz gyümölcssavat, könnyen emészthető. Magas C-vitamin és béta-karotin tartalma erősíti az immunrendszert, és megvéd a káros szabadgyököktől.

Uborka

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldség, számtalan módon lehet elkészíteni, bár a fogyókúrához nem ajánlottak a tartósított változatok. Mint sok zöldségre és gyümölcsre, az uborkára is igaz, hogy a héjában van a vitamin, ezért inkább csak alaposabban mosd meg. Hámozás nélkül olyan értékes vitaminokhoz juthatsz, mint C- és K-vitamin, többféle B-vitamin és béta-karotin. Az uborka különlegessége a tartonsav-tartalmában rejlik, ami megakadályozza, hogy szervezetedben a keményítő zsírrá alakuljon át. Magas víz- és káliumtartalma miatt az uborka vízhajtó hatású, és segíti az anyagcserét a salaktalanításban.

A benne található pektin nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem serkenti a bélműködést is. A keserűanyag pedig megkönnyíti a zsírbontást. Ha ez nem lenne elég indok az uborka fogyasztására, akkor szóljon mellette az az érv is, hogy 100 grammja mindössze kilenc kalóriát tartalmaz. Nem beszélve arról, hogy arcra helyezve nyugtatja a bőrt.

Avokádó

Az avokádó őshazája Dél-Amerika. Mexikói ásatások arra engednek következtetni, hogy ezt a gyümölcsöt már 9 ezer évvel ezelőtt is termesztették. Érett állapotban a gyümölcshús vajpuha, színe halványsárga. Íze enyhén édeskés, leginkább a dióhoz hasonlít. Érdemes beiktatni étrendedbe, mert olyan telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a test egészséges működéséhez, ráadásul megelőzhetőek velük a szív- és érrendszeri betegségek. Az avokádó bővelkedik az anyagcsere-folyamatokat segítő B-vitaminokban, ezért nélkülözhetetlen a fogyókúra során. Káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. Magas vas- és folsav-tartalma miatt pedig az egyik legfontosabb gyümölcs várandósság idején. E-vitamin tartalma miatt védi a bőrt a napozás káros hatásaitól. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Avokádó csírával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 érett avokádó
  • 1 kis mogyoróhagyma
  • fél piros színű paprika
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál szójaszósz
  • 1 marék csíra - retek, búza, vöröshere
  • őrölt bors

A csírát szűrőkanálban forró vízzel öblítsd le, majd csepegtesd le. A mogyoróhagymát és a paprikát mosd és tisztítsd meg, vágd apróra. Kapard ki az avokádó húsát, és keverőtálban egy villával pépesítsd. Azonnal locsold rá a citromlevet, különben megbarnul. Sóval, borssal, szójaszósszal ízesítsd. Végül keverd hozzá a csírát, a hagymát és a paprikát.

Cikkünk Dr. Siegfried Schlett, a Mérték Kiadó gondozásában megjelent A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük