Hizlalnak a mesterséges édesítőszerek? Nem úgy működnek, mint sokan hiszik
Sokkal kevesebb kalóriát viszel be velük, mint a cukorral. Mégsem jók a diétához?

edesitoszer
Ez is érdekelhet

Változatosságra vágyóknak irány Linz! (x)

Második Esély a Procter and Gamble segítségével (x)

Kirándulnál egyet a családdal vagy csak fitten tartanád magad? Esetleg bebringáznál a munkahelyedre? Válaszd a Riverside 500-at! (x)

beauty and style

Ez a frufru mindenkinek jól áll: fodrász mutatja meg, hogyan készül »

A zsebes nadrág még soha nem volt ennyire nőies: szuper stílustippek az utcáról »

Már nem dundi, és nem is betegesen sovány: a 32 éves Crystal Renn szebb, mint valaha »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mesterséges édesítőszerek a hagyományosnak számító cukor és méz lehetséges helyettesítői, melyeket a legtöbben azért alkalmaznak, hogy kevesebb kalóriát fogyasszanak. Tényleg előnyösen hatnak azonban a fogyókúrára? 

Elmondjuk, mik is pontosan a mesterséges édesítőszerek, hogyan befolyásolják a szervezeted működését, és ezt milyen tudományos kutatások támasztják alá.

A mesterséges édesítőszerek hatása

A cukorhoz hasonlóan ezek az édesítők is képesek működésbe hozni a nyelven található édességérzékelő receptorokat, fontos különbség azonban, hogy sokkal édesebbek. Egy másik lényeges eltérés, hogy az emésztőrendszer nem bontja le, vagy nem hasznosítja őket, ezért sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak a cukornál. 

edesito

A mesterséges édesítőszerek alatt Európában általában a következő vegyületeket értik.

  • Aszpartám: számos diétás üdítő fontos összetevője, de magában is beszerezhető. Mintegy kétszázszor édesebb a cukornál. Hizlaló hatásáról tudományos vita zajlik, a súlygyarapodást alátámasztó kutatásról itt számoltunk be.
  • Szacharin: a cukornál hétszázszor édesebb anyag, melyet folyékony vagy tabletta formában is sokan használnak kávé vagy édes ételek ízesítéséhez.
  • Szukralóz: hatszázszor édesebb, mint a cukor, melynek helyettesítésére kifejlesztették. Legtöbbször E955-ként találkozhatsz vele.
  • Aszpartám-aceszulfám só: 350-szer édesebb a cukornál, legkönnyebben online rendelésen keresztül szerezhető be.
  • Neotame: 8-13 ezerszer erősebb ízű a cukornál, por formájában többnyire online kapható.

A mesterséges édesítőszerekből rendkívüli édesítőerejüknek köszönhetően jóval kevesebbet kell használni, mint a cukorból, ám emellé alacsonyabb a kalóriatartalmuk is. Éppen ezért azt lehetne gondolni, hogy ezek egyáltalán nem hizlalnak. Létezik azonban az édes ízű szereknek egy indirekt hatása is, melyre javarészt állatkísérletek mutattak rá, éppen ezért fontos, hogy ne csak az ízüket és az árukat vedd figyelembe, amikor ilyen termékeket válogatsz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy amerikai kutatásban a tudósok a patkányoknak adtak édes folyadékot, egy esetben cukorral, másik esetben szacharinnal ízesítve, valamint korlátlan mennyiségű tápot kaptak. A tanulmányi időszak végére a mesterséges édesítőszerrel itatott rágcsálók nagyjából négyszer annyit ettek, mint a cukrot fogyasztó társaik. Ez a mesterséges édesítőszerek étvágynövelő hatására mutat rá, mely annak köszönhető, hogy a szervezet az ízük érzékelésekor inzulinválasszal reagál, mely normális esetben a sejtek táplálásában venne részt. A beérkező cukor azonban elmarad, így a szervezet éhséggel reagál.

A tudóscsoport egy másik kutatásában a patkányok szacharinnal és Ace K mesterséges édesítőszerrel, valamint cukorral ízesített joghurtot kaptak, ám ismét a cukrot fogyasztó csoport maradt karcsúbb. Mindkét esetben a mesterséges édesítőszerek a patkányok szervezetének kalóriabevitelt szabályozó rendszerét zavarták meg.

Ugyanezt támasztotta alá egy 1986-ban végzett kutatás is, mely 78 694 nő esetét vizsgálva állapította meg azt, hogy akik több mesterséges édesítőszert fogyasztottak, zsírosabbak voltak, mint azok, akik kevesebbet.

Emellett azonban született olyan kisebb, szintén amerikai kutatás is, melynek során a részt vevő emberek szigorú kalóriakontrollált étrendet kaptak, melynek diétás üdítők is részét képezték. A kutatás kimutatta, hogy akik nem az étvágyukat követve táplálkoztak, így az étrend és a mozgás eredményeként kalóriadeficitet hoztak létre, azok súlyt adtak le a mesterséges édesítőszerek ellenére is.

Ez tehát arra mutat rá, hogy egy szigorúan betartott étrendbe beleférhetnek a mesterséges édesítőszerek, ám a diéta jóval kínzóbbnak tűnhet étvágynövelő hatásuk miatt. Amennyiben ehelyett egészségesebb, kalóriaszegényebb táplálékokra áttérve szeretnél súlyvesztést elérni, úgy fogyasztásuk semmiképpen nem ajánlott, hiszen a kalóriabevitel megfelelő érzékelését rontják. 

Válassz természetes édesítőket!

A következő tíz természetes édesítőszer jó alternatívát jelent a cukor és a mesterséges anyagok helyett is a fogyókúra során. Elmondjuk, melyiket miért érdemes használni!

Ezt is szeretjük