1 hetes méregtelenítés? Elmondjuk, mit csinálj helyette, hogy értelme is legyen
A méregtelenítés legnagyobb részét jobb, ha a szervezetedre bízod.

maj anatomia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori tévhit, hogy a szervezetnek méregtelenítő kúrákra van szüksége, melyek a modern életmód miatt felhalmozódó káros anyagokat néhány hetente, pár havonta kisöprik a szervezetből. Ez azonban nem egészen így működik.

A méregtelenítés folyamatait többek közt a máj, a vese, a tüdő, a bélrendszer és a nyirokkeringés végzik. Ezek a szervek, amennyiben egészségesek, képesek a bevitt káros anyagok és a keletkezett melléktermékek megfelelő ürítésére. Ha mégsem, akkor sajnos olyan súlyos betegségről van szó, amire a méregtelenítő kúrák nem jelentenek megoldást. Ennek ellenére neked is van teendőd, ha egészséges és karcsú szeretnél lenni.

Méregtelenítés helyett

Egyhetes méregtelenítést végezni teljesen felesleges. Egy ilyen kúra idején általában kevesebb finomított cukrot, lisztet, sót és zsírt fogyasztanak a diétázók, míg a zöldség- és a folyadékbevitelre sokkal jobban odafigyelnek. Mivel ez az elfogyasztott kalóriák és a vízvisszatartást erősítő ételek mennyiségének csökkenésével jár, nemcsak az emésztésben tapasztalhatók gyorsan javulások, de sokszor jelentős víz- és kisebb zsírveszteség is kialakul.  

brokkoli kel uborka turmix

Amikor azonban a kúra véget ér, az emberek túlnyomó többsége visszatér korábban bevált rutinjához, így hamar újra nagy lesz a hasa a feleslegesen visszatartott víztől és a fokozatos visszahízástól. Ezt a folyamatot azonban meg lehet előzni.

Sokkal jobb megoldás tartósan, kisebb mértékben megváltoztatni a táplálkozási szokásaidat ahelyett, hogy kampányszerűen szélsőséges étrendeket követnél. A rövid ideig minden helyett fogyasztott zöldségek és levek helyett sokkal észszerűbb naponta, lehetőleg több étkezés részeként is kisebb mennyiségben, változatosan zöldségeket fogyasztani. Ezek rostjaikkal csökkentik az étvágyat, és nagyon sok értékes tápanyaggal ellátnak, ami az emésztésre és a közérzetre is pozitívan hat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A folyadékfogyasztásra hasonlóképpen nemcsak egy-egy hétig kell odafigyelni. Ahhoz, hogy a tested jól működjön, és tudja méregteleníteni önmagát, naponta nagyjából 2,5-3,5 liter vízre van szükség. Ahhoz, hogy ezt miként vidd be, itt találsz segítséget

Legalább ugyanennyire fontos, hogy tartózkodj folyamatosan a finomított cukrot, fehér lisztet és más gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó ételektől, melyek növelik az étvágyat, és ezáltal hizlalnak. Ugyancsak folyamatosan kerülni kell glutén-, laktóz- és tejfehérje-érzékenység, valamint ételallergiák esetén minden ezeket tartalmazó táplálékot. 

Érdemes az ételeket nyers vagy legfeljebb néhány természetes összetevőből álló alapanyagokból, otthon készíteni. Ezzel nagyon sok tartósítószert, színezéket, aromát és vegyszert is kiiktathatsz az étrendedből, mely megterhelné az anyagcserét, összezavarja a szervezetet, így szintén hízáshoz vezethet.

Léteznek jó szénhidrátok

Még a fogyókúra ideje alatt sem kell minden szénhidrátról lemondanod. Mutatjuk, milyen forrásokat iktathatsz be könnyen az étrendedbe!

Ezt is szeretjük