Mennyi kalóriát éget a szervezet futás közben? A személyi edző elárulja
Kremer Kaposi Péter személyi edzőt kérdeztük a futás zsírégető, fogyasztó hatásáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz beköszöntével újra itt a futószezon. Ha nemcsak azért sportolsz, hogy javítsd az állóképességed, hanem pár kilótól is szeretnél megszabadulni, bizonyára foglalkoztat a gondolat, hogy mennyi kalóriát égetsz el.

Pulzusmérő óra segítségével könnyen választ kaphatsz a kérdésedre, de ha nincs ilyesmid, akkor is van módszer, amivel kiszámolhatod. Megkérdeztük a témában Kremer Kaposi Péter személyi edzőt.

Mennyi kalóriát éget a futás?

- Alapvetően igaz, hogy mindenki egyedi anyagcserével rendelkezik, nincs két egyforma ember. Éppen ezért a pontos kalóriafelhasználás kizárólag laboratóriumi körülmények között mérhető - avat be Kremer Kaposi Péter.

Ha azonban mindenképpen számolni szeretnéd a felhasznált energiamennyiséget, akkor alapul veheted a következő számítási módszert: gyors sétával - ez nagyjából 6-8 kilométer/órás sebességet jelent - kilométerenként és testsúlykilogrammonként átlag 1-1,5 kalóriát éget el a szervezet.

Lassú futás - 10 kilométer/óra - esetén ez valamivel több: ilyenkor testsúlykilogrammonként 1,5-2 kalóriát éget el a szervezet minden megtett kilométerrel.

70 kilogrammos nő esetében

Számszerűsítve tehát egy 70 kilogramm súlyú nő 1 kilométeren 70-140 kalóriát tud elégetni, intenzitástól függően. Egy átlagos 30-40 perces edzésen így 3-400 kalória energiát használ fel a szervezet.

Ez talán kevésnek tűnhet, de ne feledd, helyes étrenddel további kalóriadeficitet érhetsz el, az aerob edzés befejeztével pedig még hosszú órákon át magasabb szinten pörög az anyagcseréd.

Pontos eredményt szeretnél?

Természetesen, ha ennél pontosabb eredményt szeretnél kapni, érdemes beruháznod egy pulzusmérő órára. A készülék egy csuklóra csatolható órából és egy mellkasra rögzíthető pántból áll - ez utóbbi méri a pulzusodat, és analóg vagy digitális kapcsolatban áll az órával. Ha az órába betápláltad a nemet, testsúlyt, életkort, kiszámolja, hogy sportolás közben hány kalóriát éget el a szervezeted.

Fokozd a kalóriaégetést!

Egyéb praktikák, mint az intervallum edzés vagy a különböző táplálékkiegészítők ezt még tovább fokozhatják. Az intervall edzés lényege, hogy a mozgást nem egyenletes tempóban kell végezned, hanem egymást tervszerűen váltó szakaszokban. Terhelési és pihenőidők váltják egymást, ám ez utóbbiak aktív pihenést, vagyis alacsonyabb fokozatra kapcsolást jelentenek. Ehhez az edzésformához azonban előzetes edzettség szükséges. Bővebb információkat korábbi cikkünkben találsz.

Ezt is szeretjük