Megtalálták a hízásért felelős gént? A megoldás kapujában lehetnek a tudósok!
A kutatások eredménye új lehetőségeket tárt fel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A többi fejlett országhoz hasonlóan az Egyesült Államokban is egyre rohamosabb ütemben nő a túlsúlyos vagy elhízott emberek száma, így a testsúlyproblémák is az orvosi kutatások középpontjába kerültek.

A floridai egyetem kutatóközpontjában, a The Scripps Research Institute-ban a tudósok fontos felfedezést tettek egy génről, ami döntő szerepet játszhat az elfogyasztott kalóriák és az elégetett energia közötti egyensúly fenntartásában.

Lustaság vagy betegség?

Míg a köztudatban továbbra is makacsul tartja magát az a nézet, hogy az elhízás a mozgásszegény életmód vagy a falánkság következménye - tehát minden esetben a túlsúllyal küzdő saját hibája -, az orvostudomány számára ma már egyértelművé vált, hogy a kellemetlen jelenség hátterében különböző anyagcserezavarok, betegségek, hormonális problémák vagy akár genetikai okok is állhatnak.

Azt azonban, hogy miért maradnak egyesek karcsúak, bármit is esznek, míg mások miért híznak már az evés gondolatától is, a hormonoktól a központi idegrendszerig számtalan dolog befolyásolja, így egyelőre a kutatók és az orvosok is csak keresik a válaszokat.

A megoldás kulcsa egyben a fogyás kulcsa is lehetne, így egy gyógyszer, amely koplalás vagy drasztikus életmódváltás nélkül leolvasztja a kilókat, manapság egyre kevésbé tűnik futurisztikus ábrándnak, ám az is tény, hogy még sok kutatást kell elvégezni a biztonságos szer előállításáig.

Floridában egy csapat kutató nemrégiben olyan eredményeket publikált, melyek révén egy lépéssel közelebb kerültünk a válaszokhoz.

"Meglepő volt, amit felfedeztünk"

A The Journal of Biological Chemistry novemberi számában közölt tanulmány egy melanocortin-3 - MC3R - nevű receptorra fókuszál, aminek alapvetően az a feladata, hogy jelezzen, ha tápanyagbevitelre van szükséged, és akkor is, ha már nincs.

- Amit felfedeztünk, az egészen meglepő volt - mondta el a Scripps Research professzora, Andrew Butler, aki a kutatást vezette. - Eddig azt gondoltuk, hogy a receptor az agyban fejti ki a hatását, ami kritikus jelentőségű az anyagcsere egyensúlyának szempontjából. Most azonban felfedeztük, hogy a receptor agyon kívül kifejtett hatása ugyanolyan fontosságú.

A felfedezés azért jelenthet áttörést a fogyókúrás szerek kutatásában, mert az MC3R stimulálásával beindítható lenne a természetes súlycsökkenés, ami eddig az agy összetettsége és bonyolultsága miatt nem volt biztonsággal megoldható.

A felfedezésnek köszönhetően azonban egy lépéssel közelebb kerültek a tudósok a megoldáshoz: ha a receptor valóban hat az agyon kívül is, akkor lehetővé válhat, hogy egy olyan gyógyszert hozzanak létre, ami a központi idegrendszeren kívül eső receptorokat stimulálja, így elkerülhetők lennének a jelentősebb mellékhatások.

Valósággá vált a lehetőség

A receptor biztonságos, a többi sejttől elkülönített stimulálásának lehetősége már elméleti szinten is lázba hozta az orvostudományt, a Scripps Recearch-ben azonban nem álltak meg a papíron folytatott kutatásoknál, és megkísérelték a gyakorlatba is átültetni a tapasztalataikat - sikerrel.

A hízásért és fogyásért felelős gént a tudóscsoport egy kutatás keretében génmódosított állatoknál biztonságosan és elkülönítve aktiválta különböző sejttípusokban is.

A tanulmány szerint az MC3R elnyomásának az agyban és a perifériális területeken markáns hatása van az anyagcsere egyensúlyára. Érdekes módon azonban azok az egerek, amelyeknél csak az agyban lévő receptorokat aktiválták, a többi MC3R-t pedig elnyomták, ugyanúgy elhíztak, mint azok, akiknél minden receptort elnyomtak - ugyanakkor azok, akinél az agyban és a perifériális területeken is aktiválták a receptort, karcsúak maradtak.

Butler szerint ez azt bizonyítja, hogy az agyi receptorok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy megvédjenek a túlsúlytól, ami a perifériális, tehát biztonsággal aktiválható gének szerepének jelentőségét bizonyítja.

Ugyanakkor ezeknek a receptoroknak és az elhízásnak az összefüggését még pontosabban fel kell tárni, ez pedig további vizsgálatokat igényel.

- Az már most világos, hogy a perifériális receptorok szerepe kiemelkedő fontosságú, és hogy az új egérkísérletekkel felfedezhetjük az ebben rejlő lehetőségeket - mondta el Butler.

Ezt is szeretjük