Meglepő kutatási eredmény: az izgalomtól jó zsírrá alakul a hasi elhízás

A társas kapcsolatok, a pozitív stressz és a fogyás összefüggését vizsgálták.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell orvos kutatónak lenni ahhoz, hogy felfedezzük az összefüggést a túlsúly és a társadalmi kapcsolatok között: az elhízás sokakra feszélyezően hat, ritkábban mozdulnak ki, kevesebbet járnak társaságba, a magányt és az unalmas órákat pedig gyakran nassolással igyekeznek tartalmasabbá tenni, ami további túlsúlyt okoz.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói azonban nemrégiben olyan felfedezést tettek, ami még egy nyomós okot szolgáltat arra, hogy legyőzd az alkatod miatti komplexusaidat, és belevesd magad a társasági életbe: nemcsak a lelkednek, de a testednek is jót teszel vele.

Jó zsírok és rossz zsírok

Bár napjainkban a legtöbbeknek a zsír szó hallatán valami egészségtelen és a legkevésbé sem pozitív tulajdonságokkal bíró anyag jut eszébe, természetesen nem véletlen, hogy testünk bizonyos százalékát zsír alkotja. A kutatók és az orvosok kétféle zsírt különböztetnek meg, fehéret és barnát.

Ez utóbbit jó zsírnak is nevezik, mivel különösen fontos szerepet játszik az anyagcserében, a glükóz lebontásában, energiaforrásként működik a test hőmérsékletének megemelésében, és a kalóriák elégetéséhez is elengedhetetlen.

A barna zsír aránya csecsemőkorban a legmagasabb, szükségünk is van rá, hiszen ilyenkor az ember nagyon gyorsan növekszik, így fokozott az energiaszükséglete.

Az életkor előrehaladtával aztán a barna zsír a sokkal kevésbé szimpatikus fehér zsírrá alakul, és jellemzően a csípő tájékára rakódik le, hasi elhízást okozva. Ezt a zsírt jóval nehezebb energiává alakítani, gyakran nagyon makacsnak bizonyul, és sok diétázó életét keseríti meg.

A helyzet azonban nem reménytelen, a barna zsírok a felnőttek szervezetében is megtalálhatók, és akcióba lépnek, amikor hirtelen fokozottabb energiaégetésre, illetve a testhőmérséklet megemelésére van szükség.

Mivel a barna zsírt sokkal könnyebb energiává alakítani, a gyors és könnyű fogyás remek eszköze lenne, ha a nehezen felhasználható fehér zsírt átalakíthatnánk. Amerikai kutatók úgy vélik, ez nem is lehetetlen próbálkozás, és még csak komoly orvosi beavatkozást sem igényel.

Egereknél már működik

Az Ohiói Állami Egyetem tudósai egereket vizsgálva jutottak a felfedezésre, miszerint a társas kapcsolatok megkönnyíthetik a zsírok elégetését - számolt be róla az MTI.

A kutatók az egereket két csoportra osztották: az egyik csoport egy hagyományos, üres ketrecbe került, a másik pedig egy olyanba, ahol különféle játékok, alagutak, mászókák tették izgalmasabbá az életüket. Mindkét csoport korlátlan mennyiségű táplálékot kapott. Négy hét elteltével a kutatók azt vették észre, hogy a változatosabb környezetben tartott egerek jócskán veszítettek a súlyukból. Ennek oka még az aktívabb mozgás is lehet, amit a környezet biztosított, azt azonban kizárólag az izgalommal tudták magyarázni, hogy az egerek testében megemelkedett a barna zsír aránya.

A tudósok a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a változatos ingerek és a pozitív stressz hatására az egerek agyában több BDNF-jelű vegyület keletkezett, amely kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a szervezet a fehér zsírt barnává alakítsa.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Annak igazolására, hogy a társas kapcsolatok, az érzelmi stimuláció és az aktív szellemi élet az embereknél is hasonló folyamatot indít-e be, még további kísérletek szükségesek, de egy új hobbi, új emberek megismerése, a régi barátok felkeresése mindenképpen pozitív változásokat hozhat az életedbe, ráadásul az egészségednek és a nadrágméretednek is jót tehet, így nem érdemes a hivatalos eredményre várni. Kezdj bele magad a kísérletbe!

A te társasági életedet befolyásolja a súlyod?

Ezt is szeretjük