Védi a májat, gátolja az elhízást: az antioxidáns-bomba máriatövis 3 fogyást segítő hatása

A máriatövis tele van antioxidánsokkal, amik nagyon jó hatással van a szervezetre nézve.

GettyImages-620730814
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A máriatövis, Silybum marianum, egy kétezer éve használatos gyógynövény, főleg epe- és májvédő hatásai miatt alkalmazzák. Jellegzetes lila fészekvirágzatáról ismerhető fel.

Áldásos tulajdonságait a benne lévő gyulladásgátló anyagoknak és antioxidánsoknak köszönheti, de kiemelendő szilimarintartalma is, mely értékes vegyület szintén segít az egészségmegőrzésben.

A máriatövis hatása a fogyásra

Védi a májat

A szilimarin nevű flavonoidnak hála bizonyított májvédő hatása, a szervet a méregtelenítésben is segíti. Fokozza a májsejtek regenerációját, és gátolja, hogy toxinok kapcsolódjanak hozzájuk - mindezt olyannyira, hogy még a zsírmáj tüneteit is képes enyhíteni. A zsírmáj kialakulása hastájéki hízással, puffadással jár, de akár tünetmentesen is jelen lehet. 

GettyImages-180737421

Stabilizálja a vércukorszintet

Egy 2014-es kutatás szerint a máriatövis-kivonat befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét is. A vizsgálat során észrevették, hogy azok az alanyok, akik szedték a kivonatot, kevésbé számoltak be szénhidrát, cukor utáni sóvárgásról, mint azok, akik nem szedték. Ez köszönhető annak, hogy elősegíti, hogy a sejtek feldolgozzák a vércukrot, így nem emelkedik meg hirtelen a szintje, amit ugyanilyen gyorsaságú zuhanás követne.

Gátolja az elhízást

Egy 2020-ban végzett kutatásból az derült ki, hogy még az elhízást is gátolhatja ez a gyógynövény. A kísérlet alatt máriatövis-kivonatot adtak elhízott egereknek, egy másik csoportjuknak pedig nem. Mindegyik rágcsáló ugyanolyan étrenden élt, egyedül a kivonat különbözött. Észrevették, hogy azok, akik eszik a gyógynövényt, átlagosan a súlyuk 5%-át elvesztették, míg a kontrollcsoport egerei továbbra is csak híztak. 

Az eredmény nagyon ígéretes, de sajnos még nem áll rendelkezésre elég bizonyíték a máriatövis fogyást segítő hatásáról, további kutatások szükségesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Akár kapszula, tabletta vagy tea formájában is fogyasztható, érdemes elolvasni a pontos adagolási útmutatót, de a kutatások szerint naponta 3-szor 420 mg belőle nem okoz problémát. Kúraszerű alkalmazása előtt érdemes kikérdezni a kezelőorvos véleményét, mert egyeseknél keresztallergiát okozhat.

Ez a 8 legjobb májvédő ital

Ezek az italok védik a májat, elősegítik a méregtelenítést, hatóanyagaiknak hála még a fogyást is gyorsítják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük