Magyar szakemberek jöttek rá az okára: ezért nem tudsz lefogyni, hiába diétázol
Melyik fogyókúratípusba tartozol? Tudd meg, hol bukik meg a diétád!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tízből kilenc nő elégedetlen az alakjával, ezért tízből heten fogyókúrából fogyókúrába hajszolják magukat. Ráadásul a kálvária itt nem ér véget: a diétázók több mint fele rövid időn belül visszaszedi a leadott kilókat, köszönhetően a helytelenül megválasztott fogyókúrás módszernek - derül ki a májusban készült Turbó Diéta trendriportból.

Az azonnali siker reményében sokan kezdenek szélsőséges koplalásba, gyakran egyedül akarnak megbirkózni a kúrával, továbbá hajlamosak elcsábulni egy-egy késő esti falat miatt.

Miért jojózik a legtöbb fogyókúrázó nő?

Idén májusban több mint hétszáz olyan magyar nőt kérdeztek, akinek van már tapasztalata a fogyókúrák terén. A felmérésből kiderült, hogy a sikeres fogyás után a válaszadók négyötödének nehézséget okozott a kemény munkával elért eredmény megtartása.

Közel 60%-uknak ez végül nem is sikerül: ők a visszaeső diétázók, akik kénytelenek szembenézni a jojó-effektussal.

A szakemberek szerint a legtöbb fogyni vágyó az alábbi négy csoportba sorolható - mindegyik csoport máshol hibázza el a diétát.

A magányos farkas

A válaszadók 51%-a vonakodik segítséget kérni a diéta ideje alatt. A magányosok a nyilvános kudarctól való félelmükben egyedül próbálnak megküzdeni kilóikkal. Ők általában saját maguknak állítják össze az étrendet, ráadásul rosszul.

- A siker azon is múlhat, hogy merünk-e segítséget kérni. Olyan fogyókúrát érdemes választani, ahol szakértő tanácsadással is segítik a fogyni vágyót - vélekedik Detre Annamária pszichológus.

Az önámító

A fogyózók 56%-a állítja: a sikeres diéta legfontosabb eleme, hogy este hat óra után már ne együnk. A válaszadók 90%-a ugyanakkor egyszerűen nem tud nemet mondani a hívogató falatoknak. Kirívó csoport az önámítóké - a válaszadók 25%-a tartozik ide -, akik rendszeres esti nassolásba kezdenek.

- Remek megoldás az esti nassolások helyett meginni egy finom fehérjeturmixot, ami eltelít, nem lesz éhes a fogyókúrázó - árul el egy hasznos tippet Gergye Laura fogyókúra-szakértő.

A türelmetlen fajta

A hirtelen jött életmódváltás gyakran rosszul sül el, hiszen a türelmetlenek - a válaszadók 24%-a tartozik ide - az azonnali látványos siker hiányában jellemzően felhagynak a kúrával. Sokszor azért nem indul be a fogyás, mert nem a számukra optimális étrendet választják.

- Ma már léteznek olyan módszerek, amelyek lendületet adnak, és az első néhány kilótól rövid idő alatt megszabadulhatunk. A sikerélmények után már könnyebb tartani a fogyókúrát. A személyre szabott módszer a siker kulcsa - mondja Gergye Laura.

A koplaló típus

A fogyózók elméletben jól tudják, hogy a kúra ideje alatt is minőségi tápanyagokat kellene fogyasztani, és hogy pótolni kell a vitaminokat és ásványi anyagokat. Ennek ellenére közel harmaduk hajlamos ezeket mellőzve szimplán éhezni. A kitartó koplalók - a válaszadók 28%-a - a kitűzött cél elérésével hamis illúzióba ringatják magukat, hiszen a siker mámorában minden második nő visszatér eredeti életviteléhez. Emiatt több pluszkilót szednek vissza, mint amennyit leadtak.

Te melyik fogyókúracsoportba tartozol?

Ezt is szeretjük