Nyomon követtek 2 ezer magyar nőt: nagyon fontos oka volt a kutatóknak erre

Fontos dolgot vizsgáltak meg a magyar nők körében a kutatók.

GettyImages-1169329560
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyar kutatók a legeredményesebb fogyókúrát keresték, de arra jutottak,hogy a legjobb diéta sem elég jó, mert visszahízás a vége! Az is kiderült, hogy nem a legnépszerűbb fogyókúrák a legeredményesebbek - kétezer magyar nő fogyókúrázási szokásait vizsgálta a PeakShop kutatása.

A több részből álló kutatássorozatban több mint 60 népszerű diétát vizsgáltak, melyek közül a leggyakoribb 25-öt alaposabban is tanulmányozták. A legmeglepőbb eredmény, hogy egyvalamiben minden vizsgált fogyókúra egyforma: mindnek visszahízás a vége.

Magyar kutatás a legjobb fogyókúráról

A felmérés adatai szerint egy magyar nő átlagosan négyféle diétát próbált már. A legnépszerűbb diétatípus a kalóriaszámolás, amit a válaszadók 44 százaléka próbált. A második a szénhidrátszegény diéta, 41 százalékkal, harmadik 33 százalékkal a diétás turmixok, shake-ek fogyasztása.

GettyImages-1217809697

Egy fogyózónak átlagosan 12,17 kilót sikerült leadnia a legeredményesebb fogyókúrával. A diéta előtti átlagos testsúly 81,13 kg volt, míg a fogyókúra után 68,91 kilót mutatott a mérleg. Csakhogy a kérdőív kitöltésének időpontjában az átlagos testsúly már 74,48 kg volt, tehát a leadott kilók csaknem a felét, átlagosan 5,57 kg-ot, már visszahízták a válaszadók.

- Nagyon valószínű, azért "csak" ennyit, mert van, akiknél még tart a diéta, míg mások nemrég fejezték be, és van, akik már újrakezdték. Az a helyzet, hogy a másik felét is vissza fogják hízni idővel - véli Mező Mónika, a PeakShop étrendkiegészítő-szakértője.

A jojóeffektus alól nincs kivétel

Minden egyes sikeres fogyókúrát követően visszahíztak a válaszadók, a csoportok átlagát nézve. A legtöbbet a 90 napos diéta után, átlagosan 13,3 kilogrammot. Ez pedig azt jelenti, hogy mintegy 1,5 kiló híján mindent visszahíztak, amit lefogytak. Ezt követte az egy élelmiszerre épülő diéta 6,4 kilóval, majd a koplalásos, 7 kiló plusszal.

GettyImages-91559390

A legkevesebbet az időszakos szedtek fel a válaszadók, átlagosan 2,4 kilót. A második a ketogén diéta, 3,2 kilóval. Harmadik a kalóriaszámolás, itt 4,39 kilót híztak vissza a válaszadók.

- Ezekkel a diétákkal a legnagyobb probléma, hogy nem fenntarthatók! A hatásuk addig tart, amíg a diéta. Nem lehet örökké egyféle ételt enni, és nem lehet mindig koplalni. És mi lesz a 91. nap után a 90 napos diétában? Ezek a módszerek amellett, hogy nehezen betarthatók, és visszahízás a vége, akár egészségkárosodást is okozhatnak - hívta fel a figyelmet Mező Mónika. Talán csak az időszakos böjt kivétel ezek alól, amely bizonyos feltételek mellett van, akiknek jó lehet.

Melyik a legeredményesebb diéta?

Nem a legnépszerűbb diéta a legeredményesebb, és nem is az, amelyik után a lekevesebb a visszahízás. A legsikeresebb diéta minden szempontból az, amit szakember állít össze. Ezzel tudtak a legtöbben és a legtöbbet lefogyni. A szakember által összeállított diéta sikerrátája 60 százalék, azaz akik próbálták, azoknak 60 százaléka fogyott le sikeresen. Nemcsak a legtöbben, hanem a legtöbbet is ezzel a diétával adták le az emberek, átlagosan 16,8 kilogrammot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- A szakember által összeállított diéta sikerrátája háromszorosa a 25-ös lista alján található vércsoportdiétának, ami 19,5 százalékban sikeres, azaz 100 diétázóból csak minden ötödiknek, összesen 20 nőtársunknak sikerült lefogyni vele - érzékeltette a különbséget a Peak szakértője.

Majd hozzátette: sajnos azonban a legjobb diéta sem elég jó. Hiszen a szakember által összeállított diéta hiába a legeredményesebb, a kitöltés idejében már 5 kilót visszahíztak a válaszadók.

Mi az, ami jobb a legjobb fogyókúránál is?

- A fogyókúra olyan, mint a biciklizés: ha abbahagyod a tekerést, elesel, ha abbahagyod a fogyókúrát, visszahízol, ez törvényszerű. A legjobb diéta sem ér semmit, ha abbahagyjuk, életfogytiglan fogyókúrázni pedig nem lehet. Ezért, ami a legjobb diétánál is jobb, ha jó evési szokásaink vannak - magyarázza Mező Mónika.

GettyImages-129310894

A szakember szerint az egészséges étkezés apró egészséges szokásokból áll. Tartós eredmény a szokások megváltoztatása révén érhető el. Állítja, hogy már egyetlen apró szokás tartós megváltoztatása - mint a csoki lecserélése például cukormentes fehérjeszeletre - is jobb, mint egy abbahagyott diéta. Ráadásul egy ilyen szokást összehasonlíthatatlanul könnyebb felvenni és megtartani, mint teljesen lemondani az édességekről, ami sokaknak lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

- A jó evési szokásokat apró lépésekben lehet elsajátítani úgy, hogy kiváltunk vele egy egészségtelen szokást. Vigyázat, ha egy szokás nem rögzül, elkopik. Ezért addig tartsunk ki mellette, amíg rutinná nem válik, és már magától is megy. Ha már a szokásunkká vált, akkor jöhet a következő. A sok ilyen apró szokás nagy eredménnyé adódik össze - tanácsolja a szakértő.

A zsírszegény diéták 5 jótékony és 4 káros hatása

A zsírszegény diéták lényege a zsírbevitel drasztikus mérséklése, ami áldásos hatásai mellett bizony káros befolyással is bírhat a szervezetre nézve.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük