Mit sportolhatsz és mit nem magas vérnyomás esetén? Ezek a szakorvos tanácsai
Magas vérnyomásban szenvedők is sportolhatnak, de nekik alaposan meg kell válogatniuk, milyen típusú edzéseket végeznek el.

magas vérnyomás sport
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magasvérnyomás-betegek sokszor azért tartanak a mozgástól, sportolástól, mert félnek, hogy még magasabbra szökik a vérnyomásuk.

Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmódorvosa, hipertonológus, sportorvos szerint valóban vannak kerülendő mozgásformák, de jól felépített mozgás- és életmódprogrammal a vérnyomás természetes módon is csökkenthető. 

Ezért fontos az edzettség

Az edzettség nem más, mint a szervezet alkalmazkodóképessége a fizikai terheléshez. Ez az alkalmazkodóképesség minden szervrendszernél fejleszthető, legyen szó légzőrendszerről, izomrendszerről vagy szív-érrendszerről. Ez utóbbi reakciója könnyen megfigyelhető, például kocogás közben. Érezni, hogy gyorsabban ver a szív, és ha alkalmunk van a vérnyomásmérésre, az is látható, hogy a vérnyomásértékek is emelkednek. Nyilván ettől a hatástól tartanak a magasvérnyomás-betegek. Holott ez a folyamat csak egy bizonyos ideig tart, azután, ha nem növeljük a mozgás intenzitását, beáll egy állandósult állapot, ami a nyugalmi értéknél magasabb ugyan, de már nem emelkedik tovább.

GettyImages-1091896418
Fotó: vitapix / Getty Images Hungary

Egészséges személyeknél az edzettség határozza meg, mennyivel nő a vérnyomás és a pulzusszám terhelés hatására. Minél jobb kondícióban vagyunk, annál lassabban emelkednek az értékek, edzetlenebbeknél gyorsabban emelkedés várható, ami azonban 10-15 perc után normál esetben szintén beáll egy adott, emelkedettebb értékre.

Fontos javítani a szív alkalmazkodóképességét

Elsősorban azzal kell tisztában lenni, hogy a vérnyomás első értéke, vagyis a szisztolés érték azt mutatja meg, hogy a szívösszehúzódás pillanatában mekkora a nyomás a szíven kívüli erekben. Fizikai aktivitás hatására a szív gyakrabban, nagyobb erővel húzódik össze, ezért emelkedni fog az erekben mért nyomás, vagyis a szisztolés érték. 

A második szám, a diasztolés érték azt a nyomást mutatja meg számban kifejezve, amikor a legkisebb a nyomás a perifériás erekben, mert éppen a szívben telítődik a vér. Ez a szám mozgás alatt csökken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vagyis a testedzés arra készteti a szív-érrendszert, hogy folyamatosan alkalmazkodjon, ami fokozza az edzettségét, és hosszú távon mindenképpen kiegyensúlyozó hatással lesz a vérnyomásértékekre és a pulzusra is. Egy legalább hathetes mozgásprogram után az szív képessé válik arra, hogy nagyobb erőt fejtsen ki az összehúzódáskor, így egyszerre több vért lesz lépes a vérpályákba szállítani. Vagyis kevesebbszer kell dobbannia ahhoz, hogy ugyanannyi vért juttathasson a szervekhez és a szövetekhez. Minderre ráadásul nemcsak edzés közben, de nyugalmi állapotban is képes lesz. Bizonyos vérnyomásértékek felett, nem beállított magasvérnyomás-betegség esetén azonban ajánlott szakember tanácsát kérni a sportolás elkezdése előtt. 

Ezek az ajánlott és kerülendő sportok

- Általánosságban elsősorban az állóképességi sportok, tehát a kocogás, a futás, a tempós gyaloglás és úszás, a kerékpározás hasznosak a szív-érrendszer szempontjából. Ezek olyan apró hajszálereket nyitnak meg, amelyek továbbítják a friss vért a szívizomhoz. Az újabb kutatások az intervallumedzések hasznosságát is bizonyítják, bár ezekhez szükséges egy alap-állóképesség, csak azoknak ajánlott, akik már felkészültek erre. Vannak azonban olyan sportágak is, amelyek emelik a vérnyomást, így ezeket magasvérnyomás-betegeknek érdemes kerülniük. Ilyen a súlyemelés, az erőemelés és a küzdősportok - hangsúlyozza dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmódorvosa, hipertonológus, sportorvos.

GettyImages-1224327198
Fotó: wilpunt / Getty Images Hungary

- Mindazonáltal azoknak a magasvérnyomás-betegeknek, akik nem csak gyógyszerrel szeretnének javítani az állapotukon, mindenképpen érdemes az életmódjukat ennek megfelelően kialakítani. A sportolás mind a magasvérnyomás-betegség megelőzésében, mind a kezelésében jelentős szerepet játszik, a sportolás hatása sok esetben a gyógyszeres kezelést is kiválthatja vagy csökkentheti. Ebben jelent támaszt és iránymutatást az életmódorvoslás, amely orvosi felméréssel és erre épülő életmódprogrammal, mozgásterapeuta és dietetikus által felépített mozgás- és táplálkozási tervvel segít a vérnyomás rendezésében és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, sőt gyógyításában is. 

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea

 A magas vérnyomás csökkentésére és a vérnyomás-ingadozások mérséklésére is alkalmas több hatékony gyógytea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük