Diéta a szervezet elsavasodása ellen: ennyire hatékony az orvosok szerint

Nem meglepő, ha valaki tisztában van a test működésével.

lakmusz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet elsavasodása ellen megalkotott lúgosító diéta nemcsak fogyást, de egészségmegőrzést is ígér. Kitalálója, Dr. Robert Young a The pH Miracle című könyvében mutatta be elméletét, mely szerint a savasságot okozó, egészségtelen ételek számos egészségügyi probléma okozói is.

Az étrend hamar nagyon divatossá vált, így receptes könyvek, lúgos kémhatású víz és sok hasonló termék jelent meg a diéta követői számára. A lúgosítás népszerűségét növelte, hogy olyan sztárok is dicsérték, mint Jennifer Anniston vagy Victoria Beckham. Az orvosok és más szakértők azonban egyáltalán nem voltak hasonló véleményen.

Hogyan működik a lúgosító diéta?

A szervezet elsavasodását nem az olyan ételek okozzák Dr. Robert Young szerint, melyek maguk is savakat tartalmaznak, mint a citrom és a paradicsom. Éppen ellenkezőleg, a fő bűnösök a gabonafélék, az erősen feldolgozott, mesterséges összetevőket tartalmazott ételek, az üdítők, a kávé, az alkohol, sőt, a húsfélék és a tejtermékek fogyasztása sem javasolt. Ezek ugyanis állítólag növelik a vérben a savasságot, mely ízületi gyulladásokat, hízást vagy egyenesen rákot okoz, hiszen a probléma okozói remekül érzik magukat savas környezetben, míg a lúgosban elpusztulnak. A megoldás a savasság ellen, hogy lúgos ételeket kell enni: kölest, árpát, zöldségeket és gyümölcsöket.

Az orvosok azonban egyáltalán nem értenek egyet Dr. Younggal. Noha kétségtelen, hogy nagyon komoly egészségügyi előnyökkel jár a chipset és kólát spenótra és citromos vízre cserélni, a háttérben egyáltalán nem az az ok áll, amit a könyv leír. Az elsavasodás elmélete ellentmond az emberi szervezet alapvető működésével, ugyanis, amennyiben a vér pH-értékét valóban képes lenne tartósan a lúgosság irányába elmozdítani az étrend, akkor követői nagyon hamar kómába kerülnének.

A savasság csökkenésének ellenőrzésére a lúgosításkor gyógyszertárban beszerezhető lakmuszpapírt használnak, mely a vizeletben valóban a pH változásait mutatja. Noha a vizelet a vérből választódik ki, nem tükrözi teljesen annak pH-ját. Az exkréció során ugyanis a vese kiszűri a vérben található anyagcsere-termékeket, melyek mérgezőek lennének a szervezet számára, és életveszélyes állapotot idézhetnének elő, majd ezeket vízben oldva a vizelettel távoztatja a szervezetből. Ilyen módon a test minden behatást követően gondosan visszaállítja a vér pH-értékét, mely sem a savasság, sem a lúgosság felé nem mozdulhat el jelentősen.

A lúgosító étrend egy másik buktatója, hogy azt állítja, a húsok emésztése nehézséget jelent, holott az ember valójában mindenevő. Emellett támadhatóvá teszi az elméletet, hogy az sem forrást, sem olyan felhasznált kutatásokat nem jelöl meg, melyek közvetlen bizonyítékként szolgálnának.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Börtönbüntetés átverésért

Dr. Robert Young orvosi hitelességét nemcsak a lúgosító étrend miatt lehet kétségbe vonni. 2016-ban azért emeltek ellene vádat, mert engedély nélkül végzett orvosi tevékenységet, amiért több mint három év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik. Az ellene felhozott vádak között szerepel továbbá az is, hogy az orvos pénzt csalt ki halálosan beteg, rákos pácienseitől, akiknek nagyon drágán szódabikarbónát tartalmazó injekciókat adott be. Dr. Young azt állította, ezzel képes meggyógyítani őket, a vérükben lévő savasságot megszüntetve. Köztük egy 27 éves brit nő, aki 77 ezer dollár, azaz mintegy 22 millió forint fejében kapott kezelést, három hónap alatt életét vesztette.

A magát doktornak és természetgyógyásznak kiadó férfi végzettségét egy akkreditációval nem rendelkező, mára bezárt intézmény levelező tagozatán szerezte, így tényleges orvosi végzettsége nincs. Az ellene folytatott tárgyalás most is zajlik.

Az elhízás következményei

Nem is gondolnád, milyen szoros az összefüggés a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulása és az elhízás között. Nézd meg a statisztikát!

Ezt is szeretjük