4 alattomos szénhidrát, ami miatt soha nem lesz lapos a hasad: ismerd meg őket
A low-FODMAP-diétát pont ezért találták ki.

no-has
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A testhezálló diéta megtalálása nem könnyű feladat, hiszen a legkiválóbb fogyókúra sem feltétlenül alkalmas arra, hogy tökéletes végeredményhez vezessen, ha a lapos has elérésének egészségügyi akadályai vannak.

A low-FODMAP nem egy hagyományos fogyasztó hatású kúra, a diétát elsősorban egészségügyi céllal hozták létre, alkalmazásával pedig a bélrendszeri problémák, különösen az irritábilis bél szindróma tüneteit kívánták enyhíteni. Kidolgozása egy ausztrál kutatócsoporthoz köthető, amelyben többek között Sue Shepherd, a fruktózszegény étrend feltalálója is részt vett.

FODMAP-szénhidrátok

A kutatók megfigyelték, hogy egyes szénhidráttípusok az emésztés során elégtelenül szívódnak fel a bélrendszerben, ezek elhagyása viszont sikerrel alkalmazható a puffadás megszüntetésében. A FODMAP mozaikszó a négy kritikus szénhidráttípus kezdőbetűiből származik, teljes neve Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.

puffadas

A diétát ugyan eredetileg az IBS kezelésére szánták, ezen felül segít a bélrendszeri panaszok, így a szorulás, a hasmenés, a hasi görcsök és természetesen a puffadás elmulasztásában, ami nemcsak a közérzeten, de az alakon is látható változást okoz. A kontrollált táplálkozás pedig lehetőséget biztosít a bélflóra egészségének megőrzésére.

Magas FODMAP-tartalmú ételek

Hiába egészségesek, sajnos a puffadásra hajlamos bélrendszer számára megterhelők lehetnek a magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek és alapanyagok, így a zöldségek közül a káposztafélék, a hagymák, a gomba, a kukorica vagy épp a cékla és a spárga. Gyümölcsök közül nem ajánlottak a barackfélék, a szilva, a cseresznye, a körte, de még az alma és a fekete szeder sem.

Oligoszacharidokat a rozs, az árpa, más gabonafélék, a hüvelyesek, valamint a hagyma és a fokhagyma tartalmaznak. Diszacharidok a tejben és tejtermékekben vannak laktóz formájában. Monoszacharid például a fruktóz, mely kiemelkedően nagy mennyiségben van a banánban, a mangóban, a fügében, de monoszacharidokat tartalmaznak az olyan természetes édesítők is, mint a méz vagy az agávészirup. Végül a poliszacharidokat főleg gyümölcsökben - szederben, licsiben - és a kalóriaszegény édesítőszerekben találod, mint amilyenek a rágógumikban is vannak.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Low-FODMAP-diéta három lépésben

Ha a diétát szeretnéd kipróbálni, első lépésként szigorúan el kell hagynod az említett szénhidráttípusokat. Ez a szakasz három-nyolc héten át tart attól függően, hogy mikor szabadulsz meg a panaszoktól. Csak ezután léphetsz át a második lépcsőfokra, amikor fokozatosan újra bevezeted az említett szénhidrátokat. 

A visszaállásra egyrészt azért van szükség, mert az egészséges étkezéshez elengedhetetlen tápanyagokról van szó, másrészt pedig a fokozatosság segít, hogy megfigyeld, melyik anyagot tolerálja közülük a szervezeted, milyen mennyiségben, és melyikre vagy érzékeny. Ebben a szakaszban az élelmiszereket egyenként három napig kell tesztelned, míg a többit teljesen elhagyod. Ehhez kérd dietetikus szakember vagy orvos segítségét, sőt, még egy alkalmazást is találsz hozzá, hogy mindent könnyen fejben tarts.

Ezt követően léphetsz a harmadik szakaszba, ahol végre személyre szabottan módosíthatod a diétádat, azt figyelembe véve, hogy az előző tesztidőszakban mire volt toleráns a szervezeted. Itt már az étrended fokozatosan egyre változatosabb lehet, míg végül a korlátozást elegendő lesz alkalmaznod azon élelmiszerekre, amelyekre valóban érzékeny a szervezeted.

Ezt is próbáld ki

Ezeket a gyakorlatok serkentik a keringés, a bélmozgást és úgy általában az anyagcserét, így ha rendszeresen végzed őket, azzal is nagyon sokat tehetsz azért, hogy lapos legyen a hasad!

Ezt is szeretjük