4 alattomos szénhidrát, ami miatt soha nem lesz lapos a hasad: ismerd meg őket
A low-FODMAP-diétát pont ezért találták ki.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Különleges lesz a szetted, ha így kombinálod a színeket: felpezsdítik a megjelenést »
- Az 53 éves Carla Bruni stílusa egyszerű, de kifinomultan nőies: az egykori francia first lady szettjeit könnyű lemásolni »
- A francia nők kedvenc frizurája pillanatok alatt elkészül: egyszerű konty, ami nőiessé teszi a megjelenést »
- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- „Napi 1 szexből 8 havonta 1 lett” - Házaspárok vallomása a szexmentes kapcsolatról
A testhezálló diéta megtalálása nem könnyű feladat, hiszen a legkiválóbb fogyókúra sem feltétlenül alkalmas arra, hogy tökéletes végeredményhez vezessen, ha a lapos has elérésének egészségügyi akadályai vannak.
A low-FODMAP nem egy hagyományos fogyasztó hatású kúra, a diétát elsősorban egészségügyi céllal hozták létre, alkalmazásával pedig a bélrendszeri problémák, különösen az irritábilis bél szindróma tüneteit kívánták enyhíteni. Kidolgozása egy ausztrál kutatócsoporthoz köthető, amelyben többek között Sue Shepherd, a fruktózszegény étrend feltalálója is részt vett.
FODMAP-szénhidrátok
A kutatók megfigyelték, hogy egyes szénhidráttípusok az emésztés során elégtelenül szívódnak fel a bélrendszerben, ezek elhagyása viszont sikerrel alkalmazható a puffadás megszüntetésében. A FODMAP mozaikszó a négy kritikus szénhidráttípus kezdőbetűiből származik, teljes neve Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.

A diétát ugyan eredetileg az IBS kezelésére szánták, ezen felül segít a bélrendszeri panaszok, így a szorulás, a hasmenés, a hasi görcsök és természetesen a puffadás elmulasztásában, ami nemcsak a közérzeten, de az alakon is látható változást okoz. A kontrollált táplálkozás pedig lehetőséget biztosít a bélflóra egészségének megőrzésére.
Magas FODMAP-tartalmú ételek
Hiába egészségesek, sajnos a puffadásra hajlamos bélrendszer számára megterhelők lehetnek a magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek és alapanyagok, így a zöldségek közül a káposztafélék, a hagymák, a gomba, a kukorica vagy épp a cékla és a spárga. Gyümölcsök közül nem ajánlottak a barackfélék, a szilva, a cseresznye, a körte, de még az alma és a fekete szeder sem.
Oligoszacharidokat a rozs, az árpa, más gabonafélék, a hüvelyesek, valamint a hagyma és a fokhagyma tartalmaznak. Diszacharidok a tejben és tejtermékekben vannak laktóz formájában. Monoszacharid például a fruktóz, mely kiemelkedően nagy mennyiségben van a banánban, a mangóban, a fügében, de monoszacharidokat tartalmaznak az olyan természetes édesítők is, mint a méz vagy az agávészirup. Végül a poliszacharidokat főleg gyümölcsökben - szederben, licsiben - és a kalóriaszegény édesítőszerekben találod, mint amilyenek a rágógumikban is vannak.
Low-FODMAP-diéta három lépésben
Ha a diétát szeretnéd kipróbálni, első lépésként szigorúan el kell hagynod az említett szénhidráttípusokat. Ez a szakasz három-nyolc héten át tart attól függően, hogy mikor szabadulsz meg a panaszoktól. Csak ezután léphetsz át a második lépcsőfokra, amikor fokozatosan újra bevezeted az említett szénhidrátokat.
A visszaállásra egyrészt azért van szükség, mert az egészséges étkezéshez elengedhetetlen tápanyagokról van szó, másrészt pedig a fokozatosság segít, hogy megfigyeld, melyik anyagot tolerálja közülük a szervezeted, milyen mennyiségben, és melyikre vagy érzékeny. Ebben a szakaszban az élelmiszereket egyenként három napig kell tesztelned, míg a többit teljesen elhagyod. Ehhez kérd dietetikus szakember vagy orvos segítségét, sőt, még egy alkalmazást is találsz hozzá, hogy mindent könnyen fejben tarts.
Ezt követően léphetsz a harmadik szakaszba, ahol végre személyre szabottan módosíthatod a diétádat, azt figyelembe véve, hogy az előző tesztidőszakban mire volt toleráns a szervezeted. Itt már az étrended fokozatosan egyre változatosabb lehet, míg végül a korlátozást elegendő lesz alkalmaznod azon élelmiszerekre, amelyekre valóban érzékeny a szervezeted.
Ezt is próbáld ki
Ezeket a gyakorlatok serkentik a keringés, a bélmozgást és úgy általában az anyagcserét, így ha rendszeresen végzed őket, azzal is nagyon sokat tehetsz azért, hogy lapos legyen a hasad!
OLVASD EL EZT IS!

- kamilla
- levendula
Puffadás ellen: íme, a leggyorsabb temészetes megoldások

- szénhidrát
- fogyasztó praktikák